node/38880

Οι πιο διάσημες ευθείες του κόσμου!

Μια ατελείωτη, πληκτική ευθεία δεν αποτελεί συστατικό για τη χαρά του οδηγού, είναι όμως ο ταχύτερος τρόπος για να φτάσεις οδικώς από το ένα σημείο στο άλλο. Και αυτές οι πέντε είναι οι πιο ξακουστές στον κόσμο.

Ευθείες για να αποτελέσουν μέρος αυτής της λίστας υπάρχουν ακόμη κάμποσες. Εμείς όμως διαλέξαμε τις πέντε που θεωρούμε ότι κάθε οδηγός, αλλά και για ιστορικούς και εγκυκλοπαιδικούς λόγους κάθε άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζει 

Η μεγαλύτερη ευθεία στον κόσμο
289 km είναι η πιο μακριά ευθεία στον κόσμο και ανήκει στο σαουδαραβικό αυτοκινητόδρομο 10. Και, κρίνοντας από τον χάρτη της περιοχής από το Google Earth, πρέπει να είναι και ο πιο βαρετός. Η έκταση από την παραθαλάσσια πόλη Al Batha των ΗΑΕ, κατευθυνόμενος δυτικά μέχρι την πόλη σαουδαραβική πόλη Haradh, με δεδομένο ότι είναι άμορφη έρημος και από τις δύο πλευρές του δρόμου, μπορεί εύκολα να σε κάνει να αποκοιμηθείς στο τιμόνι, αλλά τουλάχιστον θα δυσκολευτείς να πέσεις πάνω σε κάτι. Οι κωλοτούμπες βέβαια δεν αποκλείονται!

Σεβόμενος δε το όριο ταχύτητας, χρειάζεσαι δύο ώρες και 49 λεπτά πριν συναντήσεις την πρώτη στροφή!

Saudi Arabian Highway 10


Η μεγαλύτερη ευθεία στην Ευρώπη
11,75 km είναι η μακρύτερη ευθεία στην Ευρώπη και δεν ανήκει σε κάποιο αυτοκινητόδρομο. Η Corso Francia «τρυπάει» το Torino βγαίνοντας στα δυτικά της ιταλικής πόλης. Ο δρόμος φτιάχτηκε με εντολή του Vittorio Amedeo II της Σαβοΐας το 1711, ξεκινώντας από την Piazza Statuto και καταλήγοντας στην Piazza Martiri Della Libertà (Πλατεία Μαρτύρων της Ελευθερίας) στο Rivoli.

Corso Francia Torino


Η πιο διάσημη ευθεία στον κόσμο
Ο «μακρύτερος ευθύς δρόμος της Αυστραλίας» αναγγέλλει η πινακίδα στην αρχή του Eyre Highway στη νότια ακτή της χώρας. Οι οδηγοί για 146,6 km δεν θα συναντήσουν την παραμικρή απόκλιση.

Eyre Highway Australia


Η πιο επίπεδη, μεγαλύτερη ευθεία στον κόσμο
Ο Interstate 80, που σχίζει τις ΗΠΑ από ανατολή σε δύση, από τη Νέα Υόρκη στην California, γίνεται απολύτως απίπεδη στα Bonneville Salt Flats στην Πολιτεία της Utah. Μια πληκτική διαδρομή για όσους αγαπούν -και όχι μόνον- την οδήγηση. Εξαιρείται το κομμάτι που ο δρόμος περνά από το Metaphor: The Tree of Utah, γνωστό και ως Δένδρο της ζωής (Tree of Life) με ύψος 27 m, 40 km πριν από την πόλη Wendover.

Interstate 80 USA


Η αρχαιότερη ευθεία στον κόσμο
Παρόλο που με τα σημερινά δεδομένα έχει πάψει να είναι ευθεία, στην αρχική μορφή της η Via Appia ήταν ένας ίσιος δρόμος. Συνδέοντας τη Ρώμη με το Brindisi, η Via Appia πήρε το όνομά της από τον Appius Claudius Caecus, Ρωμαίο λογοκριτή* που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την πρώτη ενότητα αυτού του δρόμου το 312 π.Χ. Το 71 π.Χ., 6.000 από τους εξεγερθέντες σκλάβους του Σπάρτακου σταυρώθηκαν κατά μήκος της Via Appia από τη Ρώμη έως την Capua.

Via Appia

* O λογοκριτής (ανά πάσα στιγμή, υπήρχαν δύο) ήταν δικαστής στην αρχαία Ρώμη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διατήρηση της απογραφής, την εποπτεία της δημόσιας ηθικής και την επιτήρηση ορισμένων πτυχών των οικονομικών της κυβέρνησης. Η ισχύς του λογοκριτή ήταν απόλυτη: Κανένας δικαστής δεν μπορούσε να αντιταχθεί στις αποφάσεις του και μόνο ένας άλλος λογοκριτής, που τον διαδέχθηκε, θα μπορούσε να ακυρώσει αυτές τις αποφάσεις.

node/39697
Volkswagen e-Golf

Γερμανία: Τα ηλεκτρικά σπάνε τα ρεκόρ

Ενισχυμένη από την έλευση των νέων κυβερνητικών πριμ, η γερμανική αγορά πέτυχε ιστορικές επιδόσεις τον Ιούλιο.

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 | Επικοινωνία

Γερμανία: Τα ηλεκτρικά σπάνε τα ρεκόρ

Η μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, η Γερμανία ξεκίνησε δυναμικά τη μετάβασή της προς το ηλεκτρικό όχημα. Τον Ιούλιο, περισσότερα από 35.000 ηλεκτρικά και επαναφορτιζόμενα υβριδικά αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. Αθροιστικά, τα εξηλεκτρισμένα οχήματα αντιπροσώπευσαν για τον προηγούμενο μήνα το 11,4% των ταξινομήσεων στην κατηγορία των επιβατικών. Πρόκειται για ρεκόρ!

 Τύπος καυσίμου  Ταξινομήσεις Ιουλίου '20  Μερίδιο αγοράς
 Ντίζελ  89.543   28,45% 
 Βενζίνη  154.352   49,04% 
 Ηλεκτρικά  16.798   5,34% 
 Επαναφορτιζόμενα υβριδικά  19.119   6,10% 
 Αυτοφορτιζόμενα υβριδικά  33.369   10,60% 
 Άλλα  1.575   0,50% 

 

 

 

 

 


Με 16.798 ταξινομήσεις, τα ηλεκτρικά αντιπροσώπευσαν το 5,3% των πωλήσεων στη γερμανική αγορά τον Ιούλιο. Με συνολικά 2.851 μονάδες, το Renault Zoé βρίσκεται επικεφαλής της κατάταξης. Επίδοση που το έφερε λίγο πιο πάνω από το πρόσκαιρο εθνικό κεφάλαιο στον τομέα, τοVolkswagen e-Golf. Βλέπετε, παρότι βρίσκεται μια ανάσα μακριά από το να παραδώσει την εμπορική (και ουσιαστική) σκυτάλη στο νέο ID.3, το ηλεκτρικό κόμπακτ χάτσμπακ παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές με 2.633 ταξινομήσεις τον Ιούλιο.

Ολοκληρώνοντας το βάθρο, το ηλεκτρικό Hyundai Kona τερμάτισε τρίτο στην κατάταξη με 1.688 μονάδες. Ακολούθησαν το Volkswagen e-up! και το smart fortwo ED με 1.344 και 1.209 ταξινομημένες μονάδες αντίστοιχα.

Germany ev car sales July 2020
Ταξινομήσεις EV στη Γερμανία τον Ιούλιο 2020


Σε ετήσια βάση, 61.105 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ταξινομηθεί στο γερμανικό έδαφος από την αρχή του έτους, σχεδόν όσο το σύνολο του 2019 που καταγράφηκαν 63.281 ταξινομήσεις.

Στις ταξινομήσεις ανά μοντέλο, το Volkswagen e-Golf πρωτοστατεί. Με 9.953 κομμάτια που πουλήθηκαν από την αρχή του έτους, βρίσκεται με βραχεία κεφαλή εμπρός από τις 9.917 του Zoé. Το Tesla Model 3 ολοκληρώνει το βάθρο με 4.521 ταξινομήσεις. Ακολουθεί από κοντά το Volkswagen e-up! (4.387), ενώ το Audi e-tron τερματίζει στην πέμπτη θέση με 3.889 μονάδες. Από την άλλη πλευρά, παρατηρούμε την πενιχρή απόδοση του Peugeot e-208 και του Opel Corsa-e, τα οποία έχουν πουλήσει μόλις 236 και 860 μονάδες αντίστοιχα από την αρχή του έτους.

Germany car sales Jan-July 2020
Ταξινομήσεις EV στη Γερμανία για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020


Σχεδόν 20.000 επαναφορτιζόμενα υβριδικά
Τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας τις πωλήσεις όλων των ηλεκτρικών μοντέλων, τα plug-in hybrid πέτυχαν επίσης ιστορική απόδοση. Με 19.119 μονάδες που πωλήθηκαν τον Ιούλιο, η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 6,1% της αγοράς.

Αθροιστικά, τα αποτελέσματα του κατηγορίας των εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων είναι εντυπωσιακά. Συνολικά, ταξινομήθηκαν 68.390 κομμάτια κατά τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Ένα αποτέλεσμα που ξεπερνά κατά πολύ τις 45.348 μονάδες που πουλήθηκαν σε ολόκληρο το 2019.

[Πηγή CleanTechnica]

node/39696

Η επόμενη BMW M5 θα έχει 1.000 ίππους!

Αμιγώς ηλεκτρική με τρεις ηλεκτροκινητήρες - Υπολογίζεται να κυκλοφορήσει το 2024.

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 | Θοδωρής Τσίκας Επικοινωνία

Η επόμενη BMW M5 θα έχει 1.000 ίππους!

Η BMW εργάζεται πάνω στην εξέλιξη δύο εκδόσεων της επόμενης 5-Series, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. 
Όπως συνηθίζει η εταιρεία λίγο καιρό μετά (περίπου σε 12 μήνες) θα παρουσιαστεί και η έκδοση Μ5. 
Η συγκεκριμένη έκδοση φημολογείται ότι θα εφοδιάζεται με δύο επιλογές κινητήρων. Η πρώτη θα είναι μια επαναφορτιζόμενη υβριδική που θα συνδυάζει δύο ηλεκτροκινητήρες και έναν V8 κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η συνδυαστική τους ισχύς αναμένεται να φτάνει τους 750 ίππους. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη νέα BMW M5 στην πίστα των Σερρών και σε έρημα ορεινά στροφιλίκια

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ταυτόχρονα (ή λίγο αργότερα) θα παρουσιαστεί και μια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση. Εδώ τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα: Η ηλεκτρική Μ5 θα έχει νέας γενιάς μπαταρίες Gen V, με χωρητικότητα 135 kWh. 
Εδώ θα έχουμε τρεις ηλεκτροκινητήρες, δύο πίσω και ένας εμπρός, με τη συνολική ισχύ να φτάνει τους 1.000 ίππους. Η αυτονομία θα φτάνει τα 750 km (κατά WLTP) και η επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h υπολογίζεται στα 3 δευτερόλεπτα. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ανανεωμένες BMW M5 και M5 Competition [video]

Ωστόσο η επόμενη γενιά BMW M5 δεν θα είναι το μόνο ηλεκτρικό σεντάν με τέτοιου είδους επιδόσεις. Η Tesla ετοιμάζει μια έκδοση τριών ηλεκτροκινητήρων του Model S που πιθανότατα και αυτή θα φτάνει τους 1.000 ίππους.

Καθώς οι κινητήρες εσωτερικής καύσης εξαφανίζονται σιγά-σιγά, φαίνεται ότι τα... σούπερ-σεντάν θα είναι εδώ για πολλά χρόνια ακόμη.