Οι πιο διάσημες ευθείες του κόσμου!

Οι πιο διάσημες ευθείες του κόσμου!

Μια ατελείωτη, πληκτική ευθεία δεν αποτελεί συστατικό για τη χαρά του οδηγού, είναι όμως ο ταχύτερος τρόπος για να φτάσεις οδικώς από το ένα σημείο στο άλλο. Και αυτές οι πέντε είναι οι πιο ξακουστές στον κόσμο.

Ευθείες για να αποτελέσουν μέρος αυτής της λίστας υπάρχουν ακόμη κάμποσες. Εμείς όμως διαλέξαμε τις πέντε που θεωρούμε ότι κάθε οδηγός, αλλά και για ιστορικούς και εγκυκλοπαιδικούς λόγους κάθε άνθρωπος θα πρέπει να γνωρίζει 

Η μεγαλύτερη ευθεία στον κόσμο
289 km είναι η πιο μακριά ευθεία στον κόσμο και ανήκει στο σαουδαραβικό αυτοκινητόδρομο 10. Και, κρίνοντας από τον χάρτη της περιοχής από το Google Earth, πρέπει να είναι και ο πιο βαρετός. Η έκταση από την παραθαλάσσια πόλη Al Batha των ΗΑΕ, κατευθυνόμενος δυτικά μέχρι την πόλη σαουδαραβική πόλη Haradh, με δεδομένο ότι είναι άμορφη έρημος και από τις δύο πλευρές του δρόμου, μπορεί εύκολα να σε κάνει να αποκοιμηθείς στο τιμόνι, αλλά τουλάχιστον θα δυσκολευτείς να πέσεις πάνω σε κάτι. Οι κωλοτούμπες βέβαια δεν αποκλείονται!

Σεβόμενος δε το όριο ταχύτητας, χρειάζεσαι δύο ώρες και 49 λεπτά πριν συναντήσεις την πρώτη στροφή!

Saudi Arabian Highway 10


Η μεγαλύτερη ευθεία στην Ευρώπη
11,75 km είναι η μακρύτερη ευθεία στην Ευρώπη και δεν ανήκει σε κάποιο αυτοκινητόδρομο. Η Corso Francia «τρυπάει» το Torino βγαίνοντας στα δυτικά της ιταλικής πόλης. Ο δρόμος φτιάχτηκε με εντολή του Vittorio Amedeo II της Σαβοΐας το 1711, ξεκινώντας από την Piazza Statuto και καταλήγοντας στην Piazza Martiri Della Libertà (Πλατεία Μαρτύρων της Ελευθερίας) στο Rivoli.

Corso Francia Torino


Η πιο διάσημη ευθεία στον κόσμο
Ο «μακρύτερος ευθύς δρόμος της Αυστραλίας» αναγγέλλει η πινακίδα στην αρχή του Eyre Highway στη νότια ακτή της χώρας. Οι οδηγοί για 146,6 km δεν θα συναντήσουν την παραμικρή απόκλιση.

Eyre Highway Australia


Η πιο επίπεδη, μεγαλύτερη ευθεία στον κόσμο
Ο Interstate 80, που σχίζει τις ΗΠΑ από ανατολή σε δύση, από τη Νέα Υόρκη στην California, γίνεται απολύτως απίπεδη στα Bonneville Salt Flats στην Πολιτεία της Utah. Μια πληκτική διαδρομή για όσους αγαπούν -και όχι μόνον- την οδήγηση. Εξαιρείται το κομμάτι που ο δρόμος περνά από το Metaphor: The Tree of Utah, γνωστό και ως Δένδρο της ζωής (Tree of Life) με ύψος 27 m, 40 km πριν από την πόλη Wendover.

Interstate 80 USA


Η αρχαιότερη ευθεία στον κόσμο
Παρόλο που με τα σημερινά δεδομένα έχει πάψει να είναι ευθεία, στην αρχική μορφή της η Via Appia ήταν ένας ίσιος δρόμος. Συνδέοντας τη Ρώμη με το Brindisi, η Via Appia πήρε το όνομά της από τον Appius Claudius Caecus, Ρωμαίο λογοκριτή* που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την πρώτη ενότητα αυτού του δρόμου το 312 π.Χ. Το 71 π.Χ., 6.000 από τους εξεγερθέντες σκλάβους του Σπάρτακου σταυρώθηκαν κατά μήκος της Via Appia από τη Ρώμη έως την Capua.

Via Appia

* O λογοκριτής (ανά πάσα στιγμή, υπήρχαν δύο) ήταν δικαστής στην αρχαία Ρώμη ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διατήρηση της απογραφής, την εποπτεία της δημόσιας ηθικής και την επιτήρηση ορισμένων πτυχών των οικονομικών της κυβέρνησης. Η ισχύς του λογοκριτή ήταν απόλυτη: Κανένας δικαστής δεν μπορούσε να αντιταχθεί στις αποφάσεις του και μόνο ένας άλλος λογοκριτής, που τον διαδέχθηκε, θα μπορούσε να ακυρώσει αυτές τις αποφάσεις.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube