Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τρέχουν με 400 km/h

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τρέχουν με 400 km/h

Το νέο Intercity Express 3 Neo εντάσσεται στο πρόγραμμα προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας της γερμανικής κυβέρνησης. 

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τρέχουν με 400 km/h

Στις αρχές Δεκεμβρίου οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB) παρουσίασαν το νέο τρένο υψηλής ταχύτητας Intercity Express 3 Neo, που πραγματοποίησε το παρθενικό του δρομολόγιο από τη Φρανκφούρτη προς την Κολωνία.

Οι συρμοί εντυπωσιάζουν με τον υπερσύγχρονο σχεδιασμό, αλλά και την ευρυχωρία τους. Φαίνεται να προσφέρουν περισσότερες ανέσεις από το αντίστοιχο γαλλικό TGV. Σε μεγάλο βαθμό μοιάζουν με το προηγούμενο Intercity Express 3, που κυκλοφορεί από το 1997 και βασίζεται στην επιτυχημένη πλατφόρμα Velaro της Siemens. Ωστόσο έχουν βελτιωθεί πολλές λεπτομέρειες, όπως ο φωτισμός, η πρόσβαση στο internet και η δυνατότητα υποδοχής ατόμων με ειδικές ανάγκες. Από το 2024 το νέο ICE θα αξιοποιηθεί και σε διεθνή δρομολόγια, αρχικά με προορισμό τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ. 

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τρέχουν με 400 km/h

Οι τεχνικές προδιαγραφές του ICE Neo 3 του επιτρέπουν να αναπτύξει ταχύτητα έως 400 km/h. Όμως, εντός Γερμανίας δεν αναμένεται να κινηθεί με περισσότερα από 320 km/h, καθώς το υφιστάμενο δίκτυο δεν επιτρέπει υψηλότερες ταχύτητες, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Siemens. «Επιπλέον, υπάρχουν κάποια όρια στην οικονομική διαχείριση, για παράδειγμα η φθορά των υλικών και η κατανάλωση ενέργειας αυξάνονται, όσο αυξάνεται η ταχύτητα. Και κάτι ακόμη: Με 400 km/h είναι πολύ δύσκολο να πιεις έναν καφέ στο τρένο...», σημείωσε με νόημα. 

Στόχος να διπλασιαστούν οι επιβάτες
Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι έχουν παραγγείλει στη Siemens 73 νέους συρμούς ICE Neo 3, με συνολική χωρητικότητα 30.000 θέσεων. Το κόστος φτάνει τα €2,3 δισ. Τέσσερις συρμοί έχουν ήδη παραδοθεί, οι υπόλοιποι αναμένονται μέχρι το 2029. «Το ICE είναι ένα από τα premium προϊόντα μας» λέει ο Άλμπρεχτ Νόιμαν, στέλεχος της Siemens Mobility.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τρέχουν με 400 km/h

Ως το 2030 οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι θέλουν να επενδύσουν €10 δισ. στα τρένα υψηλής ταχύτητας και συνολικά €19 δισ. για την αντικατάσταση παλαιών συρμών. Όλα αυτά στο πλαίσιο μίας νέας στρατηγικής της γερμανικής κυβέρνησης για τη «βιώσιμη κινητικότητα», με στόχο να διπλασιαστεί ο αριθμός των επιβατών στους σιδηροδρόμους μέχρι το 2030.

Αλλά και σε όλη την Ευρώπη γίνονται προσπάθειες για να στραφεί περισσότερος κόσμος στο τρένο, αφήνοντας στο σπίτι του το αυτοκίνητο.

Οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι τρέχουν με 400 km/h

Παράλληλα οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έχουν ζητήσει από τη Siemens και την Alstom να καταθέσουν προτάσεις για την «επόμενη γενιά» των τρένων υψηλής ταχύτητας, που αναμένεται να εμφανιστούν το 2031, αντικαθιστώντας τα ICE 3.

Σημειώνεται ότι η Siemens δραστηριοποιείται με επιτυχία και στην Αίγυπτο, όπου πρόσφατα ανέλαβε έναντι €8,1 δισ. το έργο της κατασκευής ενός σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας, το οποίο θα συνδέει 60 πόλεις με τρένα που θα αναπτύσσουν ταχύτητα έως 230 km/h. Σύμφωνα με την ίδια τη Siemens, πρόκειται για το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία του ομίλου, το οποίο δημιουργεί στην Αίγυπτο τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube