Οι ακριβότερες παραβάσεις ορίου ταχύτητας στον κόσμο

Οι ακριβότερες παραβάσεις ορίου ταχύτητας στον κόσμο

Με $1.000.000 πρόστιμο για παραβίαση του ορίου ταχύτητας όσο πλούσιος κι αν είναι κανείς θα το σκεφτεί δυο και τρείς φορές προτού καταπατήσει ξανά το νόμο.

Οι νόμοι είναι νόμοι και άπαντες οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτούς. Είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί. Μάλιστα, σε αρκετές χώρες του κόσμου τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συγκεκριμένα των ορίων ταχύτητας, είναι αλληλένδετα με το ετήσιο εισόδημα των παραβατών!

Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα και συγκεκριμένα στην πολιτεία της Βιρτζίνια, μια κλήση για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας μπορεί να κοστίσει στους παραβάτες από εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες δολάρια. 

Παρότι η χρέωση είναι μόνο $6/μίλι για την υπέρβαση του ορίου, υπάρχουν μερικές ακόμα χρεώσεις που δύναται να ανεβάσουν το πρόστιμο στα ύψη. Άπαξ λοιπόν και κάποιος παρανομήσει πέραν του χρηματικού προστίμου που καλείται να πληρώσει άμεσα θα δει και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο του να αυξάνεται κατά 20% αφού θεωρείται εν δυνάμει επικίνδυνος για τέλεση κάποιου ατυχήματος.

Αντίστοιχα, στη Νορβηγία και την Φινλανδία, οι κυρώσεις εκδίδονται σύμφωνα με το ετήσιο εισόδημα του παραβάτη. Οι σκανδιναβικές χώρες υποχρεώνουν όσους υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα όρια ταχύτητας να πληρώσουν πρόστιμο όσο το 10% του ετήσιου εισοδήματος τους, που σημαίνει ότι εάν κάποιος δηλώνει 100.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα θα κληθεί να πληρώσει 10.000 ευρώ πρόστιμο και να περάσει έως και 18 ημέρες στη φυλακή!

Εξίσου εντυπωσιακό ως γεγονός, ότι οι ποινές αυτές επιβάλλονται ακόμα κι αν κάποιος οδηγός συλληφθεί να υπερβαίνει τα όρια ταχύτητας ακόμα και για 10 ή και 20 km/h. Δείτε λοιπόν τα ακριβότερα πρόστιμα που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως και έχετε το νου σας αν τυχόν βρεθείτε σε κάποια από αυτές τις χώρες, να αποφύγετε όπως ο διάολος το λιβάνι οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου!

Καναδάς: $12.000

isle of a man

Μπροστά στα πρόστιμα που ακολουθούν, το συγκεκριμένο φαντάζει ως πουρμπουάρ. Το 2008, ένας μοτοσικλετιστής συνελήφθη από τις Αρχές στην επαρχία της Αλμπέρτα, ενώ οδηγούσε με 262 km/h, σε ζώνη, με ανώτατο όριο τα 110 km/h.

Παρότι, το μέγιστο πρόστιμο για τη συγκεκριμένη παράβαση στην επαρχία της Αλμπέρτα είναι $25.000, ο δικαστής δέχτηκε ως ελαφρυντικά τον «πρότερο έντιμο βίο» του οδηγού, την «ειδική συνθήκη» που επικαλέστηκε και το γεγονός ότι σταμάτησε στις υποδείξεις των αστυνομικών, επιβάλλοντας του τελικά την ποινή των $12.000 δολαρίων. Η συγκεκριμένη ποινή παραμένει έως και σήμερα η υψηλότερη που έχει «κοπεί» ποτέ στον Καναδά. 

Ντουμπάι: $47.000

Lamborghini

Το 2010 ένας Βρετανός τουρίστας μαζί με τη σύντροφο του είχαν μεταβεί στο Ντουμπάι για ολιγοήμερες διακοπές. Νοίκιασαν μια Lamborghini Murcielago για τις βόλτες τους και άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε κάποια πίστα αγώνων. Για να μην τα πολυλογώ, οι κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν παντού στο Ντουμπάι, τον «έπιασαν» όχι μία και δύο αλλά δώδεκα φορές να παραβιάζει τα όρια ταχύτητας. 

Αποτέλεσμα, το επόμενο πρωί οι Αρχές να μεταβούν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε, να τον συλλάβουν και να του επιβάλλουν πρόστιμο $47.000. Σαν να μην έφθανε αυτό, του κατάσχεσαν και το αυτοκίνητο, αναγκάζοντας τον να πληρώσει επιπλέον $28.585 για να μπορέσει να το παραλάβει και να το επιστρέψει στην εταιρεία ενοικιάσεων απ’ όπου και το είχε μισθώσει. 

Φινλανδία: $103.000

Harley Davidson

Το 2002, ο ισχυρός άνδρας της Nokia, Anssi Vanjoki, συνελήφθη από την Αστυνομία του Ελσίνκι για παράβαση του ορίου ταχύτητας. Ο Φινλανδός επιχειρηματίας οδηγούσε τη μηχανή του, μάρκας Harley Davidson, με 75 km/h σε αστικό ιστό, με όριο ταχύτητας τα 50 km/h. 

Η υπέρβαση του ορίου μπορεί να μην ήταν «τραγική», ειδικά εάν αναλογιστούμε το τι συμβαίνει καθημερινά στις πόλεις μας, έφθανε όμως και περίσευε για τις φινλανδικές αρχές, οι οποίες είναι γνωστό τοις πάσι, ότι τηρούν κατά γράμμα το νόμο ανεξαρτήτως «προσώπων». 

Του επέβαλλαν λοιπόν πρόστιμο όσο το 10% του ετήσιου εισοδήματος του! Ήτοι, $103.000. Ο Vanjoki, αντέδρασε έντονα, το θεώρησε άδικο, πήγε στα δικαστήρια και εν τέλει, το πρόστιμο μειώθηκε κατά 90%! Εκ του αποτελέσματος βέβαια, καλύτερα να είχε πληρώσει το συνολικό ποσό, διότι το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις στο κοινό, με την «κακή» αυτή δημοσιότητα να βλάπτει περαιτέρω την Νokia η οποία εκείνη την εποχή ούτως ή άλλως δεν διήγαγε και τις καλύτερες των ημερών της... 

Ελβετία: $290.000

Ferrari Testarossa

Οι Ελβετοί, είναι επίσης «ευαίσθητοι» πολύ σε παραβάσεις του ορίου ταχύτητας στη χώρα τους. Το 2010, επεβλήθει μάλιστα το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία για μια τέτοια περίπτωση.

Ένοχος, ήταν ένας ντόπιος εκατομμυριούχος, ο οποίος πιάστηκε στην τσιμπίδα του νόμου, οδηγώντας την Ferrari Testarossa του σε ένα ελβετικό χωριό με 137 km/h, τη στιγμή που το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ήταν τα 30 km/h!

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του τη μεγάλη οικονομική επιφάνεια του παραβάτη αλλά και το γεγονός ότι ήταν υπότροπος και του επέβαλλε το βαρύτατο πρόστιμο των $290.000. Τον ενημέρωσαν δε, ότι δε θα υπάρξει τρίτη φορά χρηματική ποινή αλλά απευθείας φυλάκιση. 

Ελβετία: $1.000.000

Mercedes-Benz SLS AMG

Ξανά στο πανέμορφο αλπικό περιβάλλον της Ελβετίας, κόπηκε το υψηλότερο μέχρι σήμερα πρόστιμο για παραβίαση του ορίου ταχύτητας στον κόσμο.

Το 2010, o 37χρονος τότε Σουηδός επιχειρηματίας, απολάμβανε τις διακοπές του στη χώρα αλλά όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αυτές του βγήκαν ξινές. Συνελήφθη με την brand new τότε Mercedes-Benz SLS AMG του, σε μια κωμόπολη της Ελβετίας με όριο τα 50 km/h να οδηγεί με ταχύτητα 200 km/h! Ήταν μια παράβαση και προφανώς μια ποινή ρεκόρ, που έγινε πρωτοσέλιδο στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. 

Ο οδηγός παραδέχτηκε στις Αρχές του Canton of Vaud ότι έτρεχε αλλά ακόμα και αυτή η παραδοχή του δε συγκίνησε τους δικαστές, οι οποίοι του επέβαλλαν το ανώτατο των προστίμων.

Το δικαστικό σώμα έκρινε ότι δεν ήταν μόνο τα επιπλέον 150 km/h της παραβίασης του ορίου ταχύτητας αλλά κυρίως το γεγονός ότι έθεσε σε απόλυτο κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των ζώων της περιοχής!

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube