Ο Λίβανος απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στον Carlos Ghosn

Ο Λίβανος απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στον Carlos Ghosn

Μετά από ένταλμα της Interpol που εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της Ιαπωνίας - Δεν κινδυνεύει με έκδοση. 

Λιβανέζος εισαγγελέας επέβαλε σήμερα απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον πρώην επικεφαλής της Nissan Carlos Ghosn, όπως δήλωσαν σήμερα πηγές από το δικαστικό κλάδο, αφού το πρώην στέλεχος έλαβε κλήτευση ύστερα από ένταλμα της Interpol που εκδόθηκε μετά από αίτημα της Ιαπωνίας, επιδιώκοντας τη σύλληψή του βάσει των κατηγοριών για οικονομικές ατασθαλίες.

Την περασμένο μήνα, ο Ghosn διέφυγε από την Ιαπωνία στο Λίβανο, χώρα όπου πέρασε την παιδική του ηλικία, ενώ ανέμενε να περάσει από δίκη κατηγορούμενος για την υποβολή ανακριβών στοιχείων για τις απολαβές του, για απιστία και κατάχρηση χρημάτων της εταιρίας, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου ζήτησαν επίσης από την Ιαπωνία τον φάκελο της υπόθεσης, περιλαμβανομένου του κατηγορητηρίου σε βάρος του, και δεν θα τον ανακρίνουν ξανά έως ότου αποσταλούν τα στοιχεία αυτά, δήλωσε μία από τις πηγές. Ο δικηγόρος του Ghosn στη Βηρυτό, δήλωσε στο λιβανέζικο δίκτυο MTV ότι ο πελάτης του νιώθει «πολύ καλά» με την όλη διαδικασία στη Βηρυτό. «Είναι πολύ άνετος με αυτή τη διαδικασία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Ghosn αισθάνεται καλά, «ειδικά μετά από όσα πέρασε».

Σύμφωνα με την απόφαση του εισαγγελέα, ο Ghosn οφείλει να ενημερώνει τις αρχές για το πού διαμένει. Ο Ghosn θα παραδώσει το γαλλικό του διαβατήριο στις αρχές του Λιβάνου αργότερα σήμερα, δήλωσε μία από τις πηγές ύστερα από την ανάκριση, που έγινε στο Μέγαρο της Δικαιοσύνης στη Βηρυτό, το κεντρικό κτίριο του δικαστικού σώματος.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ο Ghosn δήλωσε ότι διέφυγε στον Λίβανο για να αποκαταστήσει το όνομά του και ότι είναι έτοιμος να περάσει από δίκη οπουδήποτε θα μπορούσε να τύχει μια δίκαιης αντιμετώπισης.

Δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραμείνει για μεγάλο διάστημα στον Λίβανο, που δεν επιτρέπει την έκδοση των υπηκόων του, ενώ πηγή κοντά στον Ghosn είπε ότι η νομική του ομάδα πιέζει ούτως ώστε να δικαστεί στη χώρα.

Εκτός από το ένταλμα της Interpol, ο Ghosn ανακρίνεται και αναφορικά με μια καταγγελία που καταθέτηκε σε βάρος του από ομάδα Λιβανέζων δικηγόρων που τον κατηγορούν για «εξομάλυνση» με το Ισραήλ αναφορικά με μια επίσκεψή του εκεί το 2008.

Ο Ghosn δήλωσε χθες ότι πραγματοποίησε το ταξίδι ως Γάλλος υπήκοος και ανώτατο στέλεχος της Renault για να υπογράψει συμβόλαιο με ισραηλινή εταιρία για την πώληση ηλεκτρικών οχημάτων, και ότι αναγκάστηκε να το κάνει καθώς του το ζήτησε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης, ο Ghosn συναντήθηκε τον τότε πρωθυπουργό του Ισραήλ, που ήταν στην πρωθυπουργία την περίοδο του πολέμου του 2006 μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης, στηριζόμενης από το Ιράν, οργάνωσης Χεζμπολάχ. Στη σύρραξη του 2006, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 1.200 Λιβανέζοι, κυρίως πολίτες, και 158 άνθρωποι στο Ισραήλ, κυρίως στρατιώτες.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube