Ο Ghosn ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια ακόμη συνέντευξη Τύπου

Ο Ghosn ακύρωσε την τελευταία στιγμή μια ακόμη συνέντευξη Τύπου

Γιατί δεν προχώρησε σε αποκαλύψεις – Ποιο ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει στους ηγέτες της G20.

Ο Carlos Ghosn προκάλεσε για μια ακόμη φορά συζητήσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όταν είχε προσκαλέσει δημοσιογράφους σε μια συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή και στη συνέχεια, λίγο πριν την έναρξή της, την ακύρωσε αιφνιδίως.

Θα ήταν η πρώτη φορά που ο Ghosn θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τους δημοσιογράφους  μετά την σύλληψή του τον περασμένο Νοέμβριο. Τον περασμένο Απρίλιο είχε προγραμματίσει μια συνέντευξη η οποία όμως και αυτή δεν έγινε, αφού τέσσερις ημέρες πριν αυτή γίνει οι αρχές της Τόκιο τον συνέλαβαν εκ νέου.

Η αλλαγή των σχεδίων της Παρασκευής ήρθε μετά την παρέμβαση της οικογένειας και των συμβούλων του Ghosn. Οι αιτίες  που αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον Ghosn είναι ότι ο πάλαι ποτέ ισχυρός άνδρας της Nissan θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με «δύσκολες» ερωτήσεις τις οποίες δεν θα μπορούσε να απαντήσει εξαιτίας της υπερασπιστικής γραμμής που ακολουθούν οι συνήγοροί του. Υπήρξαν επίσης και ανησυχίες ότι η συνέντευξη θα μπορούσε να είναι η αιτία οι εισαγγελείς να αναθεωρήσουν τους όρους της εγγύησής του.

Τέλος, ακούστηκε και το επιχείρημα ότι η επιλογή του χρόνου δεν ήταν η κατάλληλη, αφού το όποιο μήνυμα θα εξέπεμπε ο Ghosn θα χάνονταν μέσα στην τρέχουσα επικαιρότητα της Ιαπωνίας που είναι η Σύνοδος των G20.

Ωστόσο, κατά μια άλλη άποψη, η συνέντευξη Τύπου μπορεί να είχε αρχικά σχεδιαστεί για να συμπέσει με τη Σύνοδο Κορυφής της G20 για να ακουστούν σε υψηλότατο επίπεδο τα επιχειρήματα του Ghosn και κυρίως να επικριθεί το ιαπωνικό νομικό σύστημα στους παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Να θυμίσουμε πως η σύζυγος της Ghosn, Carole, σε πρόσφατες συνεντεύξεις της είχε εκφράσει την ελπίδα ότι ο Trump θα χρησιμοποιήσει τη G20 ως πλατφόρμα για να κάνει έκκληση για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης όταν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Shinzo Abe.

Η κριτική επικεντρώνεται στη γεγονός ότι η Ιαπωνία μπορεί να κρατά υπόπτους για τέλεση αδικημάτων στη φυλακή επί μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως να τους έχει απαγγελθεί επίσημα κατηγορία και δίχως να τους επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τους συνηγόρους τους, την ώρα που οι συνθήκες στις φυλακές δεν είναι και οι καλύτερες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube