Ο Δρόμος του Μεταξιού με το νέο Range Rover Hybrid [video]

Ο Δρόμος του Μεταξιού με το νέο Range Rover Hybrid [video]

Range Rover Diesel Hybrid, Silk Trail 2013: Τρία πρωτότυπα ντίζελ-υβριδικά Range Rover ολοκλήρωσαν τις δοκιμές εξέλιξης του μοντέλου διασχίζοντας 13 χώρες σε 53 ημέρες, από το Solihull της Αγγλίας στη Βομβάη της Ινδίας.

Είναι η πρώτη αποστολή με υβριδικά αυτοκίνητα στον ιστορικό Δρόμο του Μεταξιού.

Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της διαδρομής περιλάμβαναν ασφαλτόδρομους με λακκούβες-κρατήρες, σκονισμένη έρημο με 43 βαθμούς Κελσίου και εκατοντάδες χιλιόμετρα λάσπης, χωματόδρομων και μονοπατιών. Επιπλέον, η αποστολή αντιμετώπισε διασχίσεις ποταμών, μισοφραγμένα από κατολισθήσεις ορεινά περάσματα δίπλα σε γκρεμούς, αραιό αέρα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα και πυκνή, επικίνδυνη κυκλοφορία στους δρόμους της Κίνας και της Ινδίας.

Η αποστολή Silk Road 2013 ήταν η τελευταία δοκιμή αξιολόγησης για το Range Rover Hybrid πριν την τελική έγκριση για την παραγωγή του. Από τα κεντρικά της εταιρείας στο Solihull, διέσχισε τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, το Καζακστάν, την Κίνα (μαζί με το Θιβέτ), το Νεπάλ και την Ινδία.

Για μεγάλο μέρος της διαδρομής η αποστολή ακολούθησε τον θρυλικό Δρόμο του Μεταξιού που συνέδεε την Ασία με την Ευρώπη από 2.500 χρόνια πριν. Οι διανυκτερεύσεις γίνονταν σε ξενοδοχεία, πανσιόν και σκηνές, στις ίδιες τοποθεσίες που επισκέπτονταν επί αιώνες οι έμποροι, ιεραπόστολοι και μισθοφόροι της εποχής του μεταξιού.

Εκεί που ο βόρειος και ο νότιος Δρόμος του Μεταξιού χωρίζονται, κοντά στην απομονωμένη πόλη Kashgar της βορειοανατολικής Κίνας, η αποστολή «εγκαινίασε» έναν ορεινό δρόμο που δεν είχε ποτέ διασχίσει αυτοκίνητο από ξένη χώρα και δεν είχε ποτέ δει ολόκληρο κάποιος Δυτικός: τον αυτοκινητόδρομο Xiinjiang-Θιβέτ, που ανέβασε τα Range Rover σε υψόμετρο άνω των 5.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Επτά διαδοχικές μέρες πέρασε η αποστολή σε υψόμετρα από 3.350 έως 5.380 m. Σε αυτά τα ύψη, το οξυγόνο στην ατμόσφαιρα μπορεί να μειωθεί από 21% σε έως και 10%, δυσκολεύοντας την αναπνοή τόσο των ανθρώπων όσο και των κινητήρων. Παρ’ όλα αυτά το κομβόι των Range Rover προχωρούσε με καλό ρυθμό, εκμεταλλευόμενο την άμεση ροπή από 0 rpm, παρόλο το βαρύ φορτίο από αποσκευές, εξοπλισμό κατασκήνωσης, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά εφόδια, και τις αντι-αεροδυναμικές σχάρες οροφής με τις ρεζέρβες και τα εφεδρικά δοχεία καυσίμου.  

Παρά το φορτίο, το υψόμετρο, τις ανηφόρες, τα βράχια και την αδιαπέραστη από άλλα οχήματα λάσπη, τα Range Rover με τον 3λιτρο πετρελαιοκινητήρα TDV6 και το ηλεκτρικό μοτέρ των 35 kW κατανάλωναν σταθερά 7,6-7,8 lt/100km.

Οι μηχανολόγοι εξέλιξης της Land Rover παρακολουθούσαν στενά τους καταγραφείς στοιχείων (data loggers) σε κάθε αυτοκίνητο, στέλνοντας πάνω από 300 gigabytes λεπτομερών τεχνικών πληροφοριών στο εργοστάσιο, στο Gaydon της Αγγλίας. Ο σκοπός της αποστολής δεν ήταν να δοκιμαστεί η αντοχή των εξαρτημάτων, που είχε ήδη αποδειχτεί, αλλά να γίνουν οι τελικές ρυθμίσεις του λογισμικού σε κινητήρα και μετάδοση, που θα εγγυάται την τέλεια λειτουργία σε όλες τις συνθήκες.

Οι βλάβες περιορίστηκαν σε 15 σκασμένα λάστιχα των τριών Range και των τεσσάρων οχημάτων υποστήριξης, 4 σπασμένους τροχούς και 4 ραγισμένα παρμπρίζ από πέτρες που πέταξαν άλλα αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube