O δήμαρχος έκανε τη διασταύρωση καρμανιόλα! [video]

O δήμαρχος έκανε τη διασταύρωση καρμανιόλα! [video]

Ρουμάνος δήμαρχος αποφάσισε να βελτιώσει την ορατότητα και να αποφορτίσει την κυκλοφορία σε διασταύρωση της πόλης του και πλούτισαν οι φαναρτζήδες.

Κατά το Μεσαίωνα, η ανάγκη για φανάρια και σήματα κυκλοφορίας ήταν μηδαμινή, καθώς οι άμαξες και τα κάρα ήταν τόσο λίγα και τόσο αργά που σπάνια διασταυρώνονταν μεταξύ τους.

Χώρια που όσον αφορά τις άμαξες, θα υπήρχε κάτι το ευπάτριδες στη συμπεριφορά των αμαξάδων, με ατελείωτες προσκλήσεις να περάσει ο άλλος αντί γι’ αυτόν στη διασταύρωση, μιας και θα μετέφεραν ευγενείς.  

Από τότε μέχρι πριν από 100 χρόνια τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Τα τροχοφόρα αυξάνονταν με εκθετικό ρυθμό, η ταχύτητά τους ομοίως κι έτσι οι διασταυρώσεις κατέληξαν να γίνουν μέχρι και θανατηφόρες, ακόμα κι αν φορτώνονται με σήματα κυκλοφορίας και φανάρια. Φυσικά και σήμερα έχουμε κανόνες για όλα, αλλά και τη διάθεση ή την απερισκεψία και την αδιαφορία να καταστρατηγούμε μπόλικους από αυτούς.

Κάποιες φορές όμως, οι απερίσκεπτοι οδηγοί έρχονται να πάρουν χέρι βοηθείας και από τις επίσημες αρχές, που εκτιμούν ότι κάνουν την κυκλοφορία ταχύτερη και ασφαλέστερη. Ένας Ρουμάνος δήμαρχος λοιπόν, του οποίου την πόλη δεν γνωρίζουμε, αποφάσισε ότι τα σήματα κυκλοφορίας σε μια διασταύρωση εμπόδιζαν την ορατότητα των οδηγών. Και σκέφτηκε ότι αν τα έβγαζε θα βελτιωνόταν και η ροή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μετωπική με τα όλα της! [video]

Κάτι που μόνο και με τη σκέψη σε αφήνει εμβρόντητο, πόσω μάλλον που ο «οξυδερκής» δήμαρχος προχώρησε και στην πράξη. Η απόφαση αυτή ήταν τόσο φανερά λανθασμένη, που κάποιος θα μπορούσε να έφτανε μέχρι και σκεφτεί μέχρι θεωρία συνομωσίας. Δεν δημιουργεί λοιπόν καμία απορία γιατί τα ατυχήματα στη συγκεκριμένη διασταύρωση εξακοντίστηκαν στα ύψη. Αλλά από την άλλη δημιουργεί απορία γιατί παρά τα επιβαρυμένα στατιστικά στοιχεί, ο δήμαρχος παρέμεινε ανένδοτος και πεισματικά κολλημένος στην απόφασή του.

Όταν δε ήρθε αντιμέτωπος με το δημοτικό συμβούλιο για την απόφασή του, απέρριψε τις αιτιάσεις, χαρακτηρίζοντας το θέμα «ήσσον πρόβλημα». Ευτυχώς κανένας από του οδηγούς και επιβάτες που ενεπλέκησαν σε ατυχήματα στην επίμαχη διασταύρωση δεν κινδύνεψε η ζωή του, ούτε κι αυτή του δημάρχου από κάποιον εκ των παθόντων. Εμπρός στην αδιαφορία της δημοτικής αρχής να λύσει το πρόβλημα, ένας ιδιώτης αποφάσισε να τοποθετήσει μια κάμερα στη διασταύρωση για να υπάρχει και αδιαμφισβήτητο οπτικό υλικό.

Περιττό να πούμε ότι το υλικό που συνελέγη είναι θεαματικότατο. Και δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τους οδηγούς. Όταν δεν υπάρχει κανενός είδους σήμανση και διασταυρώνονται δύο διπλής κυκλοφορίας δρόμοι με φόρτο, το ποιος έρχεται από δεξιά καταντά σπαζοκεφαλιά, από τη στιγμή που όλες οι λωρίδες μπορούν να στρίψουν αριστερά ή δεξιά. Και βέβαια το χειρότερο κομμάτι είναι ότι σε δύο από τις συγκρούσεις, την πλήρωσαν και αυτοί που είχαν σταματήσει για να παραχωρήσουν την προτεραιότητα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πώς να εκτοξεύσετε τον... παππού σας! [video]

Θα μου πείτε, όλοι αυτοί οι οδηγοί θα μπορούσαν να είχαν τρακάρει με τα σήματα κυκλοφορίας στη θέση τους. Αυτός ο τύπος με το μαύρο σεντάν που προσπερνά το άσπρο αυτοκίνητο που θέλει να στρίψει αριστερά είναι το καλύτερο παράδειγμα. Και δεν έχει καν σημασία ότι το προπορευόμενο αυτοκίνητο έχει γνωστοποιήσει με το φλας την πρόθεσή του να στρίψει. ΔΕΝ προσπερνάς πάνω σε μια διασταύρωση που δεν έχει καμία σήμανση.

Με μια απλή κίνηση λοιπόν, ο δήμαρχος έστειλε τους οδηγούς πίσω στο Μεσαίωνα και απ’ ό,τι φαίνεται δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάτι τέτοιο. Η αναρχία –όχι αυτή με τη φιλοσοφική έννοια του όρου- μπορεί να είναι δελεαστική στο χαρτί, αλλά εκεί έξω στον πραγματικό κόσμο δεν χρειάζεσαι δα και πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσεις ότι χρειάζεσαι ένα σύνολο κανόνων για να επιβιώσεις. Το ίδιο ισχύει και για την κυκλοφορία και αυτό το video είναι συμπυκνωμένος τρόπος απόδειξης.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube