Νορβηγία: Δρόμοι με… υποδαπέδια θέρμανση!

Νορβηγία: Δρόμοι με… υποδαπέδια θέρμανση!

Βρήκαν τρόπο να αποφύγουν τη συγκέντρωση πάγου που ευθύνεται για πολλά ατυχήματα.

Όταν ζεις σε μια χώρα που τον μισό σχεδόν χρόνο έχει χιόνια, θερμοκρασίες υπό του μηδενός και πάγο, μπορεί να έχεις συνηθίσει ως πεζός ή οδηγός όμως το ατύχημα πάντα περιμένει στη γωνία.

Για να μειώσουν αυτές τις πιθανότητες στη Νορβηγία σκέφτηκαν έναν πρωτότυπο τρόπο: Να μεταφέρουν την τεχνολογία της υποδαπέδιας θέρμανσης που χρησιμοποιούν στα σπίτια τους και στους δρόμους.

Έτσι, άρχισαν πιλοτικά στο Όσλο να ξηλώνουν τους πεζόδρομους αρχικά και να τοποθετούν κάτω από αυτούς σύστημα με σωληνώσεις μέσα στις οποίες κυκλοφορεί ζεστό νερό. Στη συνέχεια το σύστημα θα επεκταθεί σε δρόμους, πεζοδρόμια, εκτεθειμένες στον καιρό αποβάθρες σιδηροδρομικών σταθμών και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο. 

Το σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και με ηλεκτρικά καλώδια που μεταφέρουν θερμότητα, αλλά το πλέον οικονομικό όλων εφαρμόζεται στην Ισλανδία όπου εκμεταλλεύονται τη γεωθερμία και το ζεστό νερό. 

Σε κάθε περίπτωση το σύστημα μπορεί να το δούμε να επεκτείνεται και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ευρώπης, αλλά όχι στην Ελλάδα όπου δεν το έχουμε και ανάγκη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube