Νόμιμο στην Ευρώπη το τιμόνι "yoke" της Tesla

Νόμιμο στην Ευρώπη το τιμόνι "yoke" της Tesla

Η ευρωπαική νομοθεσία δεν περιορίζει το σχήμα και το μέγεθος του τιμονιού στα αυτοκίνητα.

Το αντισυμβατικό τιμόνι "yoke" που έκανε την εμφάνισή του στα ανανεωμένα Tesla Model S και Model X, είναι τελικά σύμφωνο με τη νομοθεσία της Ευρώπης.

Την είδηση επιβεβαίωσε το Autocar και η Sunday Times μετά από επικοινωνία με την υπηρεσία Vehicle Certification Agency και το Yπουργείο Mεταφορών της Μ.Βρετανίας. Το υπουργείο απάντησε με τον κανονισμό υπ'αριθμόν 79 ο οποίος θεσπίζει τους περιορισμούς σχετικά με το σύστημα διεύθυνσης στα αυτοκίνητα με τεχνολογία drive-by-wire, δηλαδή χωρίς άμεσο σύνδεσμο μεταξύ του τιμονιού και των τροχών.

Η νομοθεσία λοιπόν δεν περιορίζει το σχήμα ή το μέγεθος του τιμονιού, κάτι που σημαίνει πως το μακρόστενο πηδάλιο της Tesla μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα στην Ευρώπη. Αντίστοιχα, η βρετανική κυβέρνηση δεν αναφέρει κάποιους σχεδιαστικούς περιορισμούς για τα τιμόνια πέρα από το ότι πρέπει να είναι καλά τοποθετημένα στη θέση τους.

Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες μέρες το τιμόνι είχε απασχολήσει και την αμερικανική NHTSA που δεν έχει καταλήξει ακόμη για τη νομιμότητά του, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από την Tesla. Βέβαια όπως έχουμε δει, η αμερικανική φίρμα θα δίνει την επιλογή στους πελάτες της να αγοράσουν τα Model S και Model X με συμβατικό τιμόνι εφόσον δεν τους ικανοποιεί το "yoke".

Αυτό που δε γνωρίζουμε είναι τι θα γίνει με την απουσία επιλογέα ταχυτήτων από τα ανανεωμένα Tesla καθώς όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Elon Musk θα αποφασίζουν μόνα τους αν ο οδηγός θέλει να παέι προς τα εμπρός ή να βάλει όπισθεν, με δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής μέσω της οθόνης αφής.

[Πηγή: Autocar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube