Nissan: Νέες τεχνολογίες για οικονομία

Nissan: Νέες τεχνολογίες για οικονομία

Η Nissan ανακοίνωσε μια σειρά καινοτομιών σχετικών με την οικονομία καυσίμου και τις οποίες θα αρχίσει να εφαρμόζει συστηματικά στα προϊόντα της μέσα στη χρονιά.
Η αρχή γίνεται με το μοντέλο March που θα λανσαριστεί στην Ιαπωνία άμεσα και παρουσιάζει κατανάλωση ένα λίτρο καυσίμου ανά 26 χιλιόμετρα, ενώ ακολουθεί το Clean Diesel X-TRAIL με αυτόματο κιβώτιο καθώς και το Infinity M Hybrid. Σε όλα αυτά εφαρμόζονται πολλαπλές και διαφορετικές τεχνολογίες μείωσης κατανάλωσης και ρύπων. Eιδικότερα το μοντέλο March εφοδιάζεται με νέο 3κύλινδρο κινητήρα 1.2 λίτρων (HR12DE ) και νέο κιβώτιο Xtronic CVT, στα οποία έχουν μειωθεί τα κινούμενα μέρη ώστε να επιτυγχάνεται μείωση βάρους και απώλειες λόγω τριβών. Για το Clean Diesel X-TRAIL, έχει προβλεφθεί σύστημα κινητήρα και αυτόματης μετάδοσης και νέος καταλύτης που σε συνδυασμό καλύπτουν τις νέες αυστηρότατες οδηγίες για τις εκπομπές CO2 στην Ιαπωνία.
Το νέο υβριδικό σύστημα της Nissan (που θα εφοδιάζει το Infinity M Hybrid) χρησιμοποιεί έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο συμπλέκτη μεταξύ κινητήρα, ηλεκτροκινητήρα και τροχών. Με τον τρόπο αυτό ο κινητήρας αποκόπτεται εντελώς από το σύστημα όσο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να κινεί το αυτοκίνητο ή κατά την επιβράδυνση, ενώ η περιστροφή των τροχών χρησιμοποιείται για την ανάκτηση ενέργειας. Με την εμπλοκή του συμπλέκτη οι δύο κινητήρες συνδέονται με τους τροχούς και το σύστημα μπορεί να επιταχύνει δυναμικά.
Nέος είναι και ο ντίζελ 1.5 λίτρων κινητήρας (HR15DE) με το διπλό ψεκασμό ανά κύλινδρο, που βελτιώνουν την καύση και κατά συνέπεια την οικονομία κατά 4%, συγκριτικά με τους αντίστοιχους συμβατικούς της ίδιας τάξης. Ο κινητήρας αυτός ήδη εφοδιάζει από τις αρχές του προηγούμενου μήνα το Juke στην ιαπωνική αγορά. Τέλος η ιαπωνική εταιρεία παρουσίασε και έναν κινητήρα βενζίνης (MR16DDT), 1.6 λίτρων τετρακύλινδρο τούρμπο άμεσου ψεκασμού η απόδοση του οποίου συγκρίνεται με ένα συμβατικό 2.5 λίτρων με κατανάλωση αντίστοιχη ενός συμβατικού 1.8 λίτρων. Και αυτός ο κινητήρας προορίζεται για το Juke.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube