Νέο σκάνδαλο VW: Η εταιρεία παραδέχεται τώρα και “αντιφάσεις” στις εκπομπές CO2

Νέο σκάνδαλο VW: Η εταιρεία παραδέχεται τώρα και “αντιφάσεις” στις εκπομπές CO2

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, 800.000 κινητήρες άλλα γράφουν στα χαρτιά και άλλα εκπέμπουν…

Νέος πονοκέφαλος έσκασε στο Wolfsburg, ο οποίος δεν έχει να κάνει με το dieselgate, ούτε με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΡΑ που στόχευε τους τρίλιτρους diesel του γκρουπ.

Σε αντίθεση με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όπου ένα παράνομο λογισμικό χειραγωγούσε τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx), τώρα η VW  μιλά για… αντιφάσεις στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Συγκεκριμένα, η εταιρεία παραδέχτηκε με ανακοίνωσή της πως σε 800.000 κινητήρες (diesel αλλά και βενζίνης) στη διάρκεια των ελέγχων που κάνει η ίδια, διαπιστώθηκε πως τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα -και επομένως και τα στοιχεία για την κατανάλωση καυσίμου -  ορισμένων μοντέλων της, έχουν οριστεί πολύ χαμηλότερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πιστοποίησης του CO2. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εκπομπές CO2  στα επίσημα στοιχεία που δίδονται στη δημοσιότητα εμφανίζονται μικρότερες σε σχέση με τις κανονικές κατά ένα ποσοστό της τάξης από 10 έως 15%.

Οι κινητήρες diesel που εμφανίζουν αυτές τις “αποκλίσεις” είναι οι 1.4, 1.6 και 2.0 λίτρων που έχουν κατασκευαστεί από το 2012 και μετά και χρησιμοποιούνται σε όλα τα μοντέλα του γκρουπ. 

Τα περισσότερα από αυτά τα αυτοκίνητα έχουν πουληθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και παρά το γεγονός ότι η VW  λέει πως δεν υπάρχει λόγος να τα ανακαλέσει, υπολογίζει ένα ποσό της τάξης των 2 δισ ευρώ ως ζημιά, αν οι ιδιοκτήτες τους εγείρουν αίτημα αποζημίωσης. 

Σε ενημερωτικό της δελτίο, η εταιρεία επισημαίνει:
«H VW θα ξεκινήσει άμεσα διάλογο με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με τις συνέπειες των εν λόγω ευρημάτων. Αυτός θα οδηγήσει σε μια αξιόπιστη εκτίμηση των νομικών και οικονομικών επιπτώσεων του θέματος αυτού, το οποίο ακόμα δεν έχει πλήρως αναλυθεί». 

Την ίδια στιγμή ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen, Matthias Muller δήλωvε:
Από την αρχή έχω παλέψει σκληρά για την πλήρη αποσαφήνιση των γεγονότων. Εμείς δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν. Αυτό είναι μια επίπονη διαδικασία, αλλά είναι η μόνη εναλλακτική μας. Το μόνο πράγμα που μετράει είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η βάση για να ξαναβρεθεί η Volkswagen στη θέση που είχε.

Το διοικητικό συμβούλιο της Volkswagen AG λυπάται βαθύτατα για την κατάσταση αυτή, και επιθυμεί να υπογραμμίσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει συστηματικά την έρευνα για πλήρη διαφάνεια στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube