Μπορεί μια Jaguar XJ220 να πιάσει σήμερα τα 320 km/h; [video]

Μπορεί μια Jaguar XJ220 να πιάσει σήμερα τα 320 km/h; [video]

Στο τελευταίο επεισόδιο του Top Gear, οι παρουσιαστές δοκιμάζουν της αντοχές του υπεραυτοκινήτου, περίπου τρεις δεκαετίες μετά από την πρεμιέρα του.

Το βρετανικό Top Gear, θέλησε να δοκιμάσει αν μια Jaguar XJ220 μπορεί ακόμα να πιάσει τα 200 mph (322 km/h) 28 χρόνια από την ημέρα που βγήκε από το εργοστάσιο, με τον παρουσιαστή Freddie Flintoff να κάθεται πίσω από το τιμόνι. Η απόπειρα έγινε στα πλαίσια ομαδικού τεστ μαζί με τις Ferrari F40 και Lamborghini Diablo και όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

H Jaguar XJ220 είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο cool υπεραυτοκίνητα της δεκαετίας του '90. Παρουσιάστηκε σε μορφή πρωτοτύπου το 1988 με τετρακίνηση, τετραδιεύθυνση, ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα, ενεργή αεροδυναμική και αμάξωμα εξολοκλήρου κατασκευασμένο από αλουμίιο. Η ιδέα ξεκίνησε από τον αρχιμηχανικό Jim Randle ο οποίος εργάστηκε τα σαββατοκύριακα μαζί με την 12μελή ομάδα του για να εξελίξει ένα όχημα που θα μπορούσε να συμμετέχει στην κατηγορία Group B της FIA.

Jaguar XJ220

Η έκδοση παραγωγής παρουσιάστηκε το 1992 με αρκετές διαφορές στα μηχανικά μέρη. Ο κινητήρας είχε αντικατασταθεί από έναν μικρότερο σε διαστάσεις bi-turbo V6 3,5 λίτρων που απέδιδε 550 PS, η κίνηση μεταδιδόταν αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, το μεταξόνιο ήταν κοντύτερο ενώ δεν χρησιμοποιούσε ενεργή αεροδυναμική και σύστημα τετραδιεύθυνσης όπως το αντίστοιχο πρωτότυπο. Παρόλα αυτά, το βρετανικό υπεραυτοκίνητο παρέμενε ταχύτατο, με επιτάχυνση 0-100 km/h σε 3,6" και επιβεβαιωμένη τελική ταχύτητα 217 mph (349 km/h) που του χάρισε τον τίτλο του ταχύτερου μοντέλου παραγωγής. Επιπλέον, είχε το ρεκόρ γύρου στο Nürburgring με χρόνο 7:36.46.

Η Jaguar είχε στόχο να πουλήσει 350 μονάδες της XJ220, όμως τελικά η παραγωγή της ολοκληρώθηκε μετά από 282 αυτοκίνητα λόγω της οικονομικής κρίσης στις αρχές της δεκαετίας του '90 που ανάγκασε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές να αποσύρουν τις προκαταβολές τους.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube