Μπορεί ένα Subaru του 1998 να κοστίζει $500.000;

Μπορεί ένα Subaru του 1998 να κοστίζει $500.000;

To προσωπικό Subaru STi 22B του θρυλικού Colin McRae, αναμένεται να σπάσει το φράγμα των $500.000 στη δημοπρασία του Silverstone Auctions.

Για τους φανατικούς της φίρμας, αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο της Subaru. Και δικαίως, θα προσθέσουμε εμείς. Ο λόγος γίνεται φυσικά για το θρυλικό STi 22B...

Συνολικά κατασκευάστηκαν 421 Subaru STi 22B.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το «22B» είναι το απόλυτο Subaru. Οποιoδήποτε 22B βασικά, ανεξαρτήτως κατάστασης, εάν έβγαινε προς πώληση θα γινόταν ένας πραγματικός «χαμός» από τους συλλέκτες για το ποιος, θα το αποκτήσει. 

Subaru STi 22B

Για να καταλάβετε κάπως καλύτερα, πριν από μερικούς μήνες ένα Subaru STi 22B με περισσότερα από 150.000 km στο οδόμετρο πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι $250.000, ενώ μια πενταετία νωρίτερα, ένα παρόμοιο μοντέλο με πολύ λιγότερα όμως χιλιόμετρα πλειοδοτήθηκε στα $370.000!

Η Subaru όταν παρουσίασε το STi 22B θέλησε να γιορτάσει με ένα επετειακό μοντέλο τα 40 χρόνια της καθώς και τους τίτλους που είχε κατακτήσει στο WRC. Και έμελε αυτό το αυτοκίνητο να μείνει στην ιστορία όχι μόνο ως ένα από τα καλύτερα μοντέλα που παρουσιάστηκαν στα ‘90s, αλλά σε ολόκληρη την ιστορία της αυτοκίνησης!

Η έκδοση δρόμου είχε χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος από την αγωνιστική version αλλά την ίδια «μπρουτάλ» εικόνα. Επίσης, ο 16βάλβιδος υπερτροφοδοτούμενος 2,2 lt Boxer κινητήρας μπορεί στα χαρτιά να απέδιδε 280 ίππους σύμφωνα όμως με τις μετρήσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς η ισχύς του ξεπερνούσε εύκολα τους 310 ίππους. 

Η Subaru, κυκλοφόρησε μόλις 400 «αντίτυπα» του μοντέλου για την αγορά της Ιαπωνίας και μόλις 21 ακόμα για τη Βρετανία και την Αυστραλία. Το συγκεκριμένο όμως που βλέπετε στις φωτογραφίες και σύντομα θα αναζητήσει το νέο του ιδιοκτήτη είναι ένα από τα τρία πρωτότυπα που κατασκεύασε η ιαπωνική φίρμα (όλα με το σήμα 000/400) και το προσωπικό, του τεράστιου Colin McRae!

Subaru STi 22B

Το δεύτερο πρωτότυπο ανήκει στο συνοδηγό του, Nicky Grist (ο οποίος φημολογείται ότι έχει στην κατοχή του και ένα ακόμη ιαπωνικής παραγωγής) και το τρίτο, στον David Lapworth, της Prodrive. Τα τρία αυτά πρωτότυπα μοντέλα είχαν πλήθος αλλαγών στις ρυθμίσεις τους, συμπλέκτη με δίφτερο κεραμικό δίσκο, βάρος 1.270 kg, μεγαλύτερα φρένα (της Brembo) και αναβαθμισμένο σύστημα τετρακίνησης.  

Οι ζάντες φυσικά προέρχονταν από την BBS (17’’) με τα αμορτισέρ να φέρουν την υπογραφή της Bilstein και τα ελατήρια της Eibach.

Subaru STi 22B

Το Subaru STi 22B του Colin McRae που θα δημοπρατηθεί από τον βρετανικό οίκο Silverstone Auctions αναμένεται να σπάσει το φράγμα των $500.000 όχι μόνο γιατί είναι πιο επιθυμητό από τους συλλέκτες λόγω... του κατόχου του αλλά και γιατί είναι σε τέλεια κατάσταση με κάτι παραπάνω από 10.000 km στο οδόμετρο. 

Μεταξύ μας και το γύρω της Γης να είχε κάνει κάμποσες φορές το συγκεκριμένο Subaru STi 22B, και μόνο που ανήκε στον Colin McRae, αρκεί... 
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube