Μερίδιο στην κοινοπραξία Renault-Geely αποκτά η Aramco

Μερίδιο στην κοινοπραξία Renault-Geely αποκτά η Aramco

To νέο επενδυτικό σχήμα θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τους υβριδικούς κινητήρες και όσες κινητήριες μονάδες καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα. 

Η Σαουδική Αραβία μέσω του πετρελαϊκού γίγαντα που ακούει στο όνομα Aramco θα επενδύσει από κοινού με την κινεζική Geely στη Renault, στους τομείς της εξέλιξης κινητήρων εσωτερικής καύσης και επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων.

Η Aramco συμφώνησε να αναλάβει μειοψηφικό μερίδιο (περίπου 20%) στο Groupe Renault, και συγκεκριμένα στο κομμάτι εκείνο που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τους υβριδικούς κινητήρες και όσες κινητήριες μονάδες καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα. Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί θα συμμετέχει και η Geely με ίσο μερίδιο με τη Renault. 

Στόχος της νέας αυτής εταιρείας είναι η παραγωγή περίπου 5 εκατ. κινητήρων εσωτερικής καύσης αλλά και υβριδικών κινητήρων καθώς και των ανάλογων συστημάτων μετάδοσης. 

Η Aramco γίνεται με αυτή τη συμφωνία, η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία που επενδύει άμεσα στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σε μια εποχή που φαίνεται πως οι κινητήρες εσωτερικής καύσης πεθαίνουν, η επένδυση αυτή αρχικά μπορεί να γεννά απορίες, αλλά πρέπει να ξέρουμε πως ανά τον κόσμο υπάρχουν τεράστιες αγορές που δεν θα βάλουν φρένο στους συμβατικούς κινητήρες. Επιπλέον το νέο αυτό επενδυτικό σχήμα θα παράγει και επαναφορτιζόμενους υβριδικούς κινητήρες.

Το σχέδιο της Renault είναι να διαχωρίσει πλήρως το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης από τις υπόλοιπες δραστηριότητές της. Στο πλαίσιο αυτό, το κομμάτι της ηλεκτροκίνησης θα φέρει το κωδικό όνομα Ampere, ενώ οι λοιπές δραστηριότητες θα «ακούνε» στο όνομα Hοrse. 

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault, o Luca de Meo, η είσοδος της Aramco δεν σηματοδοτεί μόνον την εξέλιξη κινητήρων εσωτερικής καύσης χαμηλών ρύπων αλλά και την έλευση κορυφαίας τεχνογνωσίας στα συνθετικά καύσιμα και το υδρογόνο. 

Να θυμίσουμε πως μόλις πριν λίγες μέρες η Γερμανία είπε πως θα ζητήσει από την ΕΕ να εξαιρεθούν τα συνθετικά καύσιμα από την απόφαση που θέλει από το 2035 να πωλούνται στην Ευρώπη μόνον ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σημειώνουμε επίσης πως η Aramco συνεργάζεται ήδη με την Ηyundai στην εξέλιξη εναλλακτικών καυσίμων για υβριδικούς κινητήρες.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube