Μην γδύνετε τα VW, προειδοποιεί δικαστής των ΗΠΑ

Μην γδύνετε τα VW, προειδοποιεί δικαστής των ΗΠΑ

Ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ προειδοποιεί τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων Volkswagen να μην «γδύνουν» τα αυτοκίνητά τους πριν από την επαναγορά λόγω dieselgate.

Η προειδοποίηση του Charles Breyer, Αμερικανού δικαστή περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ ήρθε σε συνέχεια αναφοράς στο website Jalopnik ενός ιδιοκτήτη από το Cincinnati που «έγδυσε εντελώς» το ντίζελ VW Golf που είχε στην κατοχή του πριν το πάει για έγκριση επαναγοράς.

Εδώ να θυμίσουμε ότι το Volkswagen Group συμφώνησε τον Ιούνιο μια ρύθμιση ύψους 15 δις. δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση, τις ρυθμιστικές αρχές της California και τους καταναλωτές που μοντέλα της γερμανικής εταιρείας που εμπλέκονται στο dieselgate, κατασκευής 2009-2016. Η ρύθμιση προβλέπει την επαναγορά ή την δωρεάν επιδιόρθωση και αποζημίωση, υποθέτοντας ότι η VW θα μπορούσε να προχωρήσει στην εγκεκριμένη επισκευή από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Dieselgate: Οι ιδιοκτήτες VW στις ΗΠΑ τα επιστρέφουν «γυμνά»

O συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αφαίρεσε «πόρτες, καπό, προφυλακτήρες, καθίσματα και μεγάλο μέρος του εσωτερικού» πριν προσπαθήσει να επιστρέψει το αυτοκίνητό του για επαναγορά. Η VW απέρριψε την προσπάθεια επαναγοράς η οποία θα του απέφερε μεταξύ $14.897 και $15.557 για ένα τυπικό ντίζελ Golf.



Ο συνήγορος της VW, Robert Giuffra, είπε την περασμένη Τετάρτη σε ακροαματική διαδικασία δικαστηρίου ότι «μερικοί ιδιοκτήτες έφεραν τα αυτοκίνητά τους που εγκρίθηκαν για επιστροφή απογυμνωμένα από εξαρτήματά τους». Και σε ειδική αναφορά στον ιδιοκτήτη από το Cincinnati σημείωσε «ένας ιδιοκτήτης το απογύμνωσε σχεδόν ολοκληρωτικά από κάθε εξάρτημα ακόμα κι από τους αερόσακους».

Αυτό «πάει πολύ μακριά» και «δεν πρέπει να επιδίδονται σε σκόπιμη απογύμνωση», είπε ο Giuffra στο δικαστή.

«Θα ήθελα να το επαναλάβω αυτό», απάντησε ο Breyer. «Είναι σαφές ότι ο σκοπός της συμφωνίας με τη Volkswagen ήταν να δεχτεί τα αυτοκίνητα αυτά στην κατάσταση που ήταν όταν οδηγούνταν στο δρόμο και όχι να απογυμνώνουν τα αυτοκίνητα».

Απευθυνόμενος σε ιδιοκτήτες VW, είπε, «Σας εφιστώ την προσοχή προς το παρόν».

Ο Jonathan Cohen, συνήγορος της Ομοσπονδιακής Εμπορικής Επιτροπής, είπε ότι η υπηρεσία είναι «απόλυτα ενάντια στην κακόπιστη συμπεριφορά καταναλωτών», αλλά επίσης σημείωσε ότι η VW δεν μπορεί να απορρίπτει επαναγορά επικαλούμενη τη «επιδερμική κατάσταση του αυτοκινήτου». Με άλλα λόγια, η φυσιολογική φθορά είναι αποδεκτή.

Ο Breyer είπε δε ότι θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο επίσημης λήψης μέτρων, αν κριθεί απαραίτητο, σε μεταγενέστερο χρόνο.

[Πηγή usatoday]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube