Μείωση ταχύτητας και τηλεργασία, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα!

Μείωση ταχύτητας και τηλεργασία, για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα καύσιμα!

Την μείωση της ταχύτητας που κινούνται τα αυτοκίνητα και εργασία από το σπίτι, η λύση που προτείνει η Διεθνής Αρχή Ενέργειας (ΙΕΑ) για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Μείωση της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα και εργασία από το σπίτι είναι δύο λύσεις που προτείνει η Διεθνής Αρχή Ενέργειας (ΙΕΑ) για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση καυσίμων και να αντιμετωπίσουν την ραγδαία άνοδο των τιμών.

Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά επίπεδα μετά και τον πόλεμο της Ουκρανίας και όλοι πλέον αναζητούν λύσεις για να μειώσουν το κόστος μετακίνησης. Η IEA σε έκθεσή της αναφέρει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα μπορούσε να μειωθεί κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (που ισοδυναμεί με τη ζήτηση πετρελαίου όλων των αυτοκινήτων στην Κίνα) εάν οι στόλοι και οι ιδιώτες οδηγοί εφαρμόσουν μια πολιτική που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση χρήσης καυσίμων.

Η πρώτη λύση που τίθεται στο τραπέζι από την ΙΕΑ για την εξοικονόμηση καυσίμου είναι η μείωση της ταχύτητας, τονίζοντας ότι μόλις 10 km/h λιγότερα μπορούν να μειώσουν αρκετά την κατανάλωση ενός αυτοκινήτου. Ένα επίσης μέτρο μείωσης της κατανάλωσης καυσίμου είναι η υιοθέτηση της τηλεργασίας από το σπίτι για τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.

kausima

Επίσης προτείνει η πρόσβαση των αυτοκινήτων στα κέντρα των πόλεων να περιοριστούν σε συγκεκριμένες ημέρες (ζυγοί αριθμοί κυκλοφορίας τη μια μέρα, μονοί αριθμοί την επόμενη). Μέτρο που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Οι Κυριακές θα πρέπει να είναι χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις. Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα πρέπει να είναι φθηνότερες και οι αρχές πρέπει να δώσουν κίνητρα στη μικροκινητικότητα, το περπάτημα και το ποδήλατο. Μια τάση που για να αναπτυχθεί χρειάζονται υποδομές και οδηγική παιδεία.

Η Διεθνής Αρχή Ενέργειας προτείνει ακόμα την κοινή χρήση αυτοκινήτου, η οποία πρέπει να αυξηθεί ώστε να υπάρξει μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ για τους επαγγελματίες θα πρέπει να προωθηθεί η αποτελεσματική οδήγηση για παραδόσεις φορτίου.

Η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να ενθαρρυνθεί και να συνεχίσουν να δίνονται τα κίνητρα για την απόκτησή τους, τονίζει η ΙΕΑ, ενώ τα επαγγελματικά αεροπορικά ταξίδια θα πρέπει να αποφεύγονται ή, αν είναι δυνατόν, να περιοριστούν στα απολύτως απαραίτητα.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube