Μέχρι και 20% οικονομία με ηλεκτρικό τούρμπο

Μέχρι και 20% οικονομία με ηλεκτρικό τούρμπο

Η γαλλική προμηθεύτρια εταιρεία Valeo έδωσε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την επερχόμενη ηλεκτρική τεχνολογία των τούρμπο.

Προγραμματισμένο να κάνει πρεμιέρα στο Audi SQ7, το σύστημα της Valeo αποτελείται από ένα ηλεκτρικό υπερσυμπιεστή που σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση από 7% έως 20%. 

Επιπλέον μπορεί να εκμηδενίσει την υστέρηση, καθώς η ισχύς θα είναι διαθέσιμη από χαμηλότερες στροφές σε σχέση με ένα συμβατικό τούρμπο. Βέβαια ακόμα δεν είναι σαφές εάν το SQ7 θα έχει μόνο ηλεκτρικό τούρμπο ή το σύστημα ενός κλασικού συμπιεστή εξάτμισης που συνδυάζεται με ένα δεύτερο τούρμπο που παίρνει κίνηση από ένα μικρό ηλεκτροκινητήρα. Σύστημα που γνωρίζουμε ήδη από την ηλεκτρική πειραματική και εφαρμοσμένη τεχνολογία της Audi.

Η Valeo ισχυρίζεται ότι αυτή τη στιγμή έχει προβάδισμα τουλάχιστον δύο ετών έναντι των άλλων προμηθευτριών εταιρειών σε ότι αφορά την ηλεκτρική υπερτροφοδότηση. Βέβαια υπάρχουν ένα δύο πράγματα που σκιάζουν τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης, όπως για παράδειγμα ότι το ηλεκτρικό τούρμπο «τρώει» παραπάνω άλογα ή ότι είναι πιο δαπανηρό σε κατασκευή.

Η άλλη εταιρεία που βρίσκεται σε τροχιά παρόμοιας εφαρμογής είναι η αμερικανική Honeywell που λέει ότι θα λανσάρει το δικό της σύστημα μεταξύ του 2017 και του 2019. Περιγράφει δε το σύστημά της ως ένα «ηλεκτρικά οδηγούμενο κομπρέσορα» ή ως «e-charger», το οποίο θα είναι ικανό να παράσχει «πολύ, πολύ καλή μεταβατική απόκριση [πολύ μικρή υστέρηση] σε πολύ χαμηλές στροφές».

Το Audi SQ7 που αναφέραμε θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής που θα επωφεληθεί αυτής της τεχνολογίας, μιας και το σύστημα το έχουμε δει ήδη πάνω στο πρωτότυπο Audi RS5 TDI, ως γενέθλιο αυτοκίνητο για τα 25χρονα των TDI. Το επερχόμενο Audi SQ7 θα έχει λοιπόν ηλεκτρικό τούρμπο που θα συνδυάζεται με ένα μοτέρ V8 ντίζελ με χωρητικότητα 4,0 ή 4,2 lt. Οι εκτιμήσεις μιλούν για μέγιστη απόδοση πάνω από 400 άλογα και επίδοση για τα 0-100 km/ h σε 5,5”. Το νέο Audi SQ7 αναμένεται να λανσαριστεί στις αγορές μέσα στο 2016.

[Πηγή europe.autonews.com]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube