Κρατήστε τα αυτοκίνητα σας και μην αγοράζετε νέα!

Κρατήστε τα αυτοκίνητα σας και μην αγοράζετε νέα!

Σύμφωνα με τη Monika Dernai, αφεντικό της ομάδας βιωσιμότητας της BMW, οι καταναλωτές θα πρέπει να διατηρήσουν τα υπαρχοντα αυτοκίνητα τους σε καλή κατάσταση αντί να τα αντικαθιστούν με νέα.

Προσεκλήμένη σε μια ημερίδα για τη βιωσιμότητα και την κυκλική οικονομία στο Λονδίνο, η επικεφαλής της ομάδας βιωσιμότητας της BMW, Monika Dernai, εξέπληξε το ακροατήριο της όταν ανέφερε ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύσουν στο πως θα διατηρήσουν τα υπάρχοντα αυτοκίνητα τους σε μια καλή κατάσταση αντί να αγοράζουν συνεχώς νέα μοντέλα. Η κοινωνία μας θα πρέπει να μάθει να επαναχρησιμοποιεί και να ανακυκλώνει τα πάντα ώστε να περιορίσει τις σπατάλες».

Πρότεινε μάλιστα και λύσεις που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων. Όπως αυτές που επεξεργάζεται η BMW. Ανέφερε λοιπόν ότι «οφείλουμε από δω και στο εξής να σχεδιάζουμε τα αυτοκίνητα μας κατά τέτοιον τρόπο ώστε το κάθισμα για παράδειγμα να μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί από ένα νέο. Τότε ένα μελλοντικό μεταχειρισμένο αυτοκίνητο θα μοιάζει με καινούργιο».  

bmw

Τόνισε επίσης, ότι η αγορά αυτοκινήτου θα πρέπει να αλλάξει για να είναι συμβατή με μια κυκλική οικονομία, καθώς η ανάγκη για ιδιοκτησία ενός αυτοκινήτου εξακολουθεί να υπάρχει. Όπως άλλωστε ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν είναι εφικτό να μεταφέρουμε τους πάντες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Θα ήταν πρέπον αλλά δε μπορεί να γίνει. Και η πανδημία δε βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση». 

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Geoff Mulgan, καθηγητής συλλογικής νοημοσύνης, δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής καινοτομίας στο University College του Λονδίνου. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πόλη Φράιμπουργκ της Γερμανίας, όπου τα αυτοκίνητα απαγορεύονται σε μεγάλο βαθμό και όλοι ενθαρρύνονται να περπατούν, να κάνουν ποδήλατο ή να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι μια τέτοια συνθήκη δεν είναι ακόμα ώριμη για την πλειονότητα των μεγάλων αστικών κέντρων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και να θεωρηθεί έως και «αυταρχική».

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube