Kούβα: Ελεύθερη η αγορά αυτοκινήτων από το 2014

Kούβα: Ελεύθερη η αγορά αυτοκινήτων από το 2014

Η χώρα του Φιντέλ ανοίγει την αγορά της στα καινούργια αυτοκίνητα αλλά κινδυνεύει να χάσει μια μοναδική στον κόσμο ατραξιόν

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 η εικόνα στους δρόμους της Κούβας θα αλλάξει. Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τα αυτοκίνητα στη χώρα του Φιντέλ Κάστρο, ένα από τα τελευταία προπύργια του "υπαρκτού".  

Η εικόνα του ζωντανού μουσείου της αυτοκίνησης, που χτίστηκε αναγκαστικά όταν μετά την επανάσταση απαγορεύτηκαν οι εισαγωγές αυτοκινήτων σε λίγα χρόνια θα πάψει να υπάρχει. Ας ευχηθούμε αυτό να μη συμβεί αλλά πολύ φοβόμαστε πως οι σύγχρονες τετράτροχες κατασκευές θα παραγκωνίσουν αυτές τις δεκαετίας του 1950, που συντηρούσαν με χιλιάδες πατέντες και πολύ κόπο οι Κουβανοί μηχανικοί. 



Σε ολόκληρη τη χώρα κυκλοφορούν περίπου 60.000 αμερικανικά μοντέλα της δεκαετίας του '50, καθώς επίσης και 60.000 τετράτροχα σοβιετικής προέλευσης, από την εποχή του αυτοαποκαλούμενου ως υπαρκτού. Υπάρχουν επίσης αρκετά σύγχρονα αυτοκίνητα, κυρίως ασιατικής προέλευσης, που εισάγονταν από το κράτος.

Η απελευθέρωση της αγοράς αυτοκινήτων συμπεριλαμβάνεται τις περίπου 300 μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Ραούλ Κάστρο, οικοδομώντας τη μετά Φιντέλ εποχή. Τα τελευταία δύο χρόνια οι Κουβανοί μπορούσαν να προβαίνουν σε αγοραπωλησίες μεταξύ τους, έπρεπε όμως να ζητούν την άδεια του κράτους προκειμένου να αγοράσουν ένα σχετικά καινούριο μοντέλο από κρατική εταιρία ενοικίασης.

Όπως αναφέρει η επίσημη εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος, ύστερα από την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου «η αγορά  νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, βαν, μικρών φορτηγών και μίνι μπας απελευθερώνετα» για Κουβανούς, αλλοδαπούς κατοίκους της χώρας, εταιρίες και διπλωμάτες»
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube