Κόντρα: Audi R8 V10 vs Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid [video]

Κόντρα: Audi R8 V10 vs Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid [video]

Μπορεί μια υβριδική σπορ λιμουζίνα 2,3 τόνων να τα βάλει στα ίσια με ένα καθαρόαιμο supercar;

Ξέρουμε για τη μεγάλη και άμεση ροπή των ηλεκτρικών μοτέρ, όμως αρκεί για να αντισταθμίσει ένα επιπλέον βάρος 700+ κιλών;

Η Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid είναι θεωρητικά ένα μεγάλο 5θυρο οικογενειακό αυτοκίνητο. Όμως οι χώροι και η πρακτικότητα δεν είναι τα κύρια πλεονεκτήματά της, αφού έχει σχεδόν 700 άλογα και τερατώδη ροπή.

Οι συνεργάτες μας, λοιπόν, από το βρετανικό Autocar αποφάσισαν να αξιολογήσουν τις επιδόσεις της στήνοντάς την δίπλα σε ένα καθαρόαιμο supercar, το R8 της «αδελφής» Audi.

Στόχος των συναδέλφων βέβαια ήταν να δείξουν γλαφυρά το πόσο γρήγορη είναι η υβριδική σπορ λιμουζίνα, οπότε… έκλεψαν λίγο. Αντί να την αντιπαραβάλουν με το κορυφαίο Audi R8 V10 Plus των 610 PS, χρησιμοποίησαν το «απλό» Audi R8 V10 των 540 PS.

Όμως δεν μιλάμε εδώ για κατάφωρη αδικία, αφού το R8 μπορεί να έχει 140 άλογα και 31,6 kgm ροπής λιγότερα από την υβριδική Panamera, όμως είναι ελαφρύτερο κατά 715 ολόκληρα κιλά. Κι όπως ξέρουμε, το βάρος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εχθρός των επιδόσεων.

Σίγουρα, λοιπόν, η έξτρα δύναμη και ροπή των τούρμπο και των ηλεκτρομοτέρ δεν μπορεί να αντισταθμίσει την τεράστια διαφορά βάρους. Ή μήπως μπορεί;

Τελικά, η Panamera αποδεικνύεται πιο γρήγορη από το R8. Όχι μόνο στο 0-100 km/h και το 400άρι, αλλά και στο μισό μίλι, δηλαδή στα 0-805 m! – αν και το Audi έχει αρχίσει να τη φτάνει λόγω μικρότερης αεροδυναμικής αντίστασης.

Ο θάνατος, λοιπόν, των supercars; Όχι βέβαια, αφού εξακολουθούν να υπερέχουν στην ευελιξία, στο κράτημα και… στον ήχο – με δυο λόγια στη χαρά της οδήγησης. Για να μη μιλήσουμε για την αισθητική και τη… μούρη.

Γι’ αυτό και μας θλίβει το ότι η Audi έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν θα βγάλει μια τρίτη γενιά R8…

[Πηγή: Autocar / YouTube]

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube