Κομισιόν: Τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο

Κομισιόν: Τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο

Προκειμένου να αποτραπεί ένα ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, η Κομισιόν επεξεργάζεται το σενάριο 3ημερης –υποχρεωτικής- τηλεργασίας και... Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα "EL PAIS", στις 18 Μαΐου η Κομισιόν θα παρουσιάσει το σχέδιο της προκειμένου να αποτραπεί ένα ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη.

Οι ιθύνοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούν να προετοιμαστούν ώστε εάν η Ρωσία «κλείσει τις στρόφιγγες» φυσικού αερίου να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία.

Τα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι σύμφωνα με την "EL PAIS" είναι τα εξής: 

Τηλεργασία –όπου αυτό είναι εφικτό- έως τρεις φορές την εβδομάδα ώστε να εξοικονομηθούν 500.000 βαρέλια πετρελαίου.

Κοινή χρήση αυτοκινήτου ώστε να αποτραπεί η χρήση 470.000 βαρελιών πετρελαίου.

Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους κατά 10 km/h, κάτι που ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις, μέτρο που σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα εξοικονομήσει 380.000 βαρέλια πετρελαίου.

Περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους καθώς και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

traffic

Από τις ασκήσεις επί χάρτου βέβαια... στην πράξη, η απόσταση είναι τεράστια και το εγχείρημα φαντάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Η Ευρώπη -κακά τα ψέματα- αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη τη Ρωσία και όχι το αντίστροφο. Οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν πέρυσι 155 δισ. κυβικά μέτρα αερίου από τη ρωσική ομοσπονδία. Ακόμα και οι πλέον αισιόδοξοι στην Κομισιόν εκτιμούν, ότι μονάχα τα 2/3 αυτής της ποσότητας θα μπορούσαν να καλυφθούν από άλλες πηγές! 

Απομένει λοιπόν το διόλου ευκαταφρόνητο «ποσό» των 50 δισ. κυβικών μέτρων το οποίο κανείς στην παρούσα φάση δεν μπορεί να το προμηθεύσει στην Ευρώπη! Ποσότητα η οποία να σημειώσουμε ότι ισοδυναμεί με πάνω από το μισό του αερίου που έχει ανάγκη μόνο η Γερμανία για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Μένει λοιπόν να δούμε τι μέλλει γενέσθαι στις 18 Μαίου και κατά πόσον τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα θα εφαρμοσθούν και στην πράξη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube