Κίνα: Κοινοπραξία της GM τρώει πρόστιμο 27,7 εκατ. ευρώ

Κίνα: Κοινοπραξία της GM τρώει πρόστιμο 27,7 εκατ. ευρώ

Η Κίνα επέβαλε πρόστιμο $29 εκατ. σε κοινοπραξία της GM για μονοπωλιακή τιμολόγηση.

Η Κίνα θα επιβάλει πρόστιμο 201 εκατομμυρίων γουάν ή 27,7 εκατ. ευρώ στην General Motors για μονοπωλιακή τιμολόγηση, όπως ανέφερε η δημόσια κινεζική τηλεόραση της περασμένη Παρασκευή 23/12, «βάζοντας τέλος στην κερδοσκοπία ύστερα και από την επίσημη προειδοποίηση προστίμου ενάντια στον Αμερικανό κατασκευαστή».

Η ρυθμιστική αρχή τιμολογήσεων της Shanghai είχε πει νωρίτερα ότι θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στην κοινοπραξία της GM με τον μεγαλύτερο Κινέζο κατασκευαστή αυτοκινήτων, τη SAIC Motor Corp., για τον καθορισμό ελαχίστων τιμών σε κάποια μοντέλα των Cadillac, Chevrolet και Buick, σύμφωνα με την Κινεζική Κεντρική Τηελόραση.

«Η GM σέβεται πλήρως τους τοπικούς νόμους και κανονισμούς, όπου και να δραστηριοποιούμαστε», είπε ο Αμερικανός κατασκευαστής σε δήλωσή που απέστειλε μέσω e-mail. «Θα παρέχουμε κάθε υποστήριξη στην κοινοπραξία μας στην Κίνα για να διασφαλίσουμε όλες τις ανάγκες ότι θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα που ενδείκνυνται σε σχέση με αυτό το θέμα».

Η SAIC δεν αντέδρασε άμεσα στην πρόσκληση για κάποιο πρώτο σχόλιο. Το πρόστιμο ακολούθησε σχόλια του υπό εκλογή προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump που αμφισβητούν την πολιτική της «Μίας Κίνας», αλλά και η τοποθέτηση του Peter Navarro, ενός σκληροπυρηνικού σχετικά με το εμπόριο στην Κίνα, ως εμπορικού συμβούλου. Φυσικά, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η επιβολή προστίμου αποτελεί μια μορφή αντιποίνων, αλλά ο χρόνος στον οποίο επιβλήθηκε αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ €56 εκατ. πρόστιμο στη Mercedes-Benz από τους Κινέζους

Επίσημος στην Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης είχε πει ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου στην κρατική εφημερίδα China Daily ότι η επιτροπή θα μπορούσε να επιβάλει πρόστιμο στον Αμερικανό κατασκευαστή για μονοπωλιακή συμπεριφορά, οδηγώντας τις μετοχές των GM και Ford Motor Co. σε σημαντική πτώση.

Πηγές της αυτοκινητοβιομηχανίας είπαν στο Reuters ότι η έρευνα βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη πριν από τις πρόσφατες δηλώσεις του Trump. Ωστόσο, αποτελεί κάτι που εγείρει φόβους ότι η Κίνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τη κατάσταση για να στείλει ένα μήνυμα στην επερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το πρόστιμο αυτό είναι το τελευταίο κατά βιομηχανίας αυτοκινήτου ύστερα από την έναρξη των ερευνών, το 2011, με τις Audi, Mercedes-Benz της Daimler AG, Toyota Motor Corp. και μια από τις κοινοπραξίες της Nissan Motor Co., που βρίσκονταν νωρίτερα στο στόχαστρο.

[Πηγή Automotive News]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube