Ιστορική απόφαση κατά της Tesla στην Iσπανία για ελαττωματικό Model 3

Ιστορική απόφαση κατά της Tesla στην Iσπανία για ελαττωματικό Model 3

H Tesla υποχρεούται να αποζημιώσει τον ιδιοκτήτη ενός Model 3 με το ποσό των €62.330. 

Ο Ángel Gaitán έγραψε ιστορία στην Ισπανία κερδίζοντας μια δίκη εναντίον της αμερικάνικης φίρμας για ένα Tesla Model 3 που αγόρασε και του παραδόθηκε με ένα βουνό ελαττώματα. Τώρα, η αμερικανική εταιρεία πρέπει να τον αποζημιώσει για σχεδόν ολόκληρη την αξία του αυτοκινήτου.

Ο Gaitán είναι ένας μηχανικός από τη Μαδρίτη και θαυμαστής της Tesla, ο οποίος έχει αυτοκίνητα της εταιρείας από το 2013. Γι' αυτό ήταν ενθουσιασμένος που αγόρασε ένα ολοκαίνουργιο Model 3 το 2020. Όταν όμως ήρθε η στιγμή να το παραλάβει απογοητεύτηκε πλήρως. 

Σε συνέντευξή του στο El Periodico de Espana, είπε ότι ήταν πρόθυμος να δεχτεί ορισμένα ποιοτικά ελαττώματα τα πρώτα χρόνια της εταιρείας, αλλά όχι και τώρα που η Tesla έχει γιγαντωθεί και έχει γίνει μια εταιρεία μαζικής παραγωγής.

Το Model 3 που αγόρασε είχε σοβαρά προβλήματα σε πολλά σημεία συγκόλλησης, στα εσωτερικά πάνελ, το καπό δεν έκλεινε και είχε και φθαρμένους υαλοκαθαριστήρες.

«Το αυτοκίνητο ήρθε με κακώς συγκολλημένο αμάξωμα. Μου είπαν ότι ήταν ένα μικρό πρόβλημα. Είχα την επιλογή να το επιστρέψω μέσω διαδικτύου σε ένα δεκαπενθήμερο, αλλά έχασα την προθεσμία. Στη συνέχεια μου έδωσαν την επιλογή να το συγκολλήσω και τους είπα ότι δεν επρόκειτο να κάνω κάτι τέτοιο σε ένα καινούργιο αυτοκίνητο. Έτσι και καθώς δεν μου προσέφεραν άλλη εναλλακτική, αποφάσισα να καταγγείλω το γεγονός», είπε στην El Periodico de Espana. 

Ο Gaitán προσέφυγε στα δικαστήρια και μέσω YouTube και στο Instagram, δημοσιοποίησε την ιστορία. Παρόλο που η εταιρεία δεν σχολίασε δημόσια το θέμα ή τη μήνυση, στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι το Model 3 δεν είναι ένα όχημα υψηλής ποιότητας σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει ότι οι καταγγελίες του Gaitán δεν ήταν έγκυρες. Ωστόσο, ο δικαστής της υπόθεσης δεν πείστηκε.

«Παρόλο που ο εμπειρογνώμονας έκρινε ότι τα ελαττώματα δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δομική ακεραιότητα ή την ασφάλεια του οχήματος, αποδεικνύεται ότι το όχημα δεν πληροί τα πρότυπα ποιότητας που αναμένονται από μια μάρκα όπως η Tesla», έγραψε το δικαστήριο στην απόφασή του. Έτσι ο δικαστής έκρινε ότι η Tesla χρωστούσε στον Gaitán το ποσό των €62.330, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος της αξίας του οχήματος. Βέβαια η Tesla θα ασκήσει έφεση, ωστόσο η πρωτόδικη απόφαση κρίνεται έως και ιστορική. 

Ο Ángel Gaitán δεν είναι ο μόνος πελάτης της Tesla που έχει προσφύγει κατά της εταιρείας. Ένας ιδιοκτήτης Tesla στην Κίνα κέρδισε μια παρόμοια υπόθεση και ένα ζευγάρι από το Σικάγο προσπάθησε να κάνει το ίδιο, αλλά σκόνταψαν σε μια ρήτρα διαιτησίας που ήταν γραμμένη στο συμβόλαιό τους. Τώρα, ωστόσο, ο Ángel Gaitán λέει ότι λαμβάνει πολλά μηνύματα από πελάτες της Tesla που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα αυτοκίνητά τους. «Κάθε εβδομάδα έρχονται πελάτες από όλη την Ισπανία με προβλήματα συγκόλλησης, πολλαπλά ελαττώματα φινιρίσματος, μπαταρίες που σπάνε», είπε. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube