Ίδιο αυτοκίνητο, αλλά με διαφορετικές προδιαγραφές ασφαλείας; [video]

Ίδιο αυτοκίνητο, αλλά με διαφορετικές προδιαγραφές ασφαλείας; [video]

Δείτε το crash test ανάμεσα σε δύο Nissan Navara, ένα που πωλείται στην Ευρώπη και ένα στην Αφρική. 

Πιστεύετε πως ένα μοντέλο αυτοκινήτου που πωλείται ανά τον κόσμο έχει τις ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας σε όλες τις χώρες του κόσμου; Αν ναι κάνετε λάθος καθώς ανά τον κόσμο μπορεί να πωλείται το ίδιο αυτοκίνητο, αλλά όχι της ίδιας γενιάς. 

Η απόδειξη (σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια) έρχεται μέσα από ένα ιδιότυπο crash test που οργάνωσε η Ένωση Αυτοκινήτου της Νότιας Αφρικής σε συνεργασία με τον GlobalNCAP.

Για τις ανάγκες της δοκιμής χρησιμοποιήθηκαν δύο Nissan Navara. Το ένα (το λευκό) είναι αυτό που πωλείται ακόμη στην αγορά της Νότιας Αφρικής και ήταν ολοκαίνουργιο (μηδέν χιλιόμετρα). Το άλλο (το γκρι), είναι το ΝΡ300 που πωλείται στην Ευρώπη και ήταν μεταχειρισμένο, αλλά σύγχρονο. 
Το crash test έγινε με ταχύτητα 56 km/h και όπως βλέπετε από το βίντεο και τη φωτογραφία του άρθρου το «νοτιοαφρικανικό» Navara επέδειξε μια εντελώς διαφορετική συμπεριφορά από αυτήν του ευρωπαϊκού. 

Οι ζημιές που υπέστη το πρώτο είναι σημαντικά μεγαλύτερες με την καμπίνα των επιβατών να παραμορφώνεται σημαντικά, σε αντίθεση με αυτήν του «ευρωπαϊκού», όπου οι επιβάτες προστατεύονται πάρα πολύ καλύτερα. 

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων: Πρώτον πρόκειται για διαφορετικές γενιές του ίδιου μοντέλου, με το παλαιότερο όμως να εξακολουθεί να πωλείται στην αγορά της Νότιας Αφρικής (εξ' ου και το «κίνητρο» όσων έστησαν τη δοκιμή).

Δεύτερον: Σαφώς και υπάρχουν παγκοσμίως διαφορετικές προδιαγραφές ασφαλείας από χώρα σε χώρα (όχι εντός Ευρώπης ή ΗΠΑ) και έτσι πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν διαφορετικές προδιαγραφές ασφαλείας για τα αυτοκίνητά τους, προσαρμοζόμενες στις κατά τόπους ισχύουσες νομοθεσίες. 

Δείτε το βίντεο από το crash test.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube