Tesla house
node/39723

Η Tesla πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία;

Η Tesla δεν ενδιαφέρεται μόνο για την ηλεκτρική κινητικότητα. Σχεδιάζει να προχωρήσει περισσότερο όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θέλει επίσης να γίνει προμηθευτής, ωστόσο με έναν δικό της τρόπο.

Μπαίνοντας στην κατηγορία των EV, η Tesla ξεχώρισε γρήγορα από τον συρμό, συγκλονίζοντας τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλά η εταιρεία έφερε επίσης την επανάσταση στην ηλεκτρική κινητικότητα, εξελίσσοντας και προωθώντας το δικό της δίκτυο ταχυφοριστών. Από εδώ και στο εξής, το Palo Alto θα ενδιαφέρεται και για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όχι χωρίς να (ξανά)ανακαλύψει τα ήδη γνωστά συστήματα.

Η Tesla επέλεξε τη Γερμανία ως την πρώτη αγορά, για να ξεκινήσει τα σχέδιά της. Με τη νέα δραστηριότητα στο στάδιο της ανάπτυξης, ο καλιφορνέζικος όμιλος έστειλε ένα ερωτηματολόγιο σε λίγα, επιλεγμένα άτομα. Μια έρευνα που θα αξιολογήσει τις ανάγκες σε αυτόν τον τομέα, θα μάθει τα κριτήρια που θα τα έκανε να αλλάξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τι προϊόντα στον κατάλογο της φίρμας θα τα ενδιέφεραν.

tesla house

Διότι εκτός από τα αυτοκίνητά της, η Tesla προσφέρει και πολλές οικιακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Οι Καλιφορνέζοι αναφέρουν ακόμη και ένα πακέτο ενέργειας που θα περιλαμβάνει ηλιακούς συλλέκτες, λύσεις αποθήκευσης ενέργειας με Powerwall (η οικιακή μπαταρία της Tesla) και φορτιστή AC, τα οποία θα συνεργάζονται για την περίπτωση με ένα συμβόλαιο πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Τηλεχειρισμός για προσαρμογή ενεργειακού κόστους στις ανάγκες
Παρόλο που η αμερικανική φίρμα δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τις λεπτομέρειες της προσφοράς της, ανακοινώνει στο ερωτηματολόγιο μια υπηρεσία ελέγχου φορτίου. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το αυτοκίνητό σου φορτίζεται κάθε πρωί για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες σου. «Υπό ποιες συνθήκες θα εξουσιοδοτούσες στην Tesla να ελέγχει το χρόνο φόρτισης του αυτοκινήτου, έτσι ώστε να χρεώνεται ανάλογα με τις ανάγκες σου και να σου προσφέρει μια φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος;», διερωτάται ο κατασκευαστής.

tesla house

Προσώρας, πρόκειται μόνο για φιλοδοξίες εκ μέρους της Tesla, αλλά η πρόθεσή της είναι σαφής. Θέλει να γίνει και προμηθευτής ενέργειας για τη νέα εποχή, χρησιμοποιώντας και προσαρμόζοντας ένα ήδη υπάρχον δίκτυο κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών Tesla, αλλά και άλλων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Εν αναμονή των πρώτων υλοποιήσεων στη Γερμανία, η αμερικανική φίρμα πιθανότατα θα γνωστοποιήσει σύντομα και επισήμως τη νέα της ιδιότητα ως προμηθευτού ενέργειας και τις λεπτομέρειες της προσφοράς της. Και η Γερμανία θα είναι προφανώς μόνο η αρχή…

tesla house

node/39944
Volkswagen ID.4 concept

VW: Πρόβλεψη πώλησης 500.000 ID.4 μέχρι το 2025

Επικεφαλής της παγκόσμιας ηλεκτρικής επίθεσης του γερμανικού ομίλου, το VW ID.4, το επερχόμενο ηλεκτρικό SUV, αναμένεται να αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του όγκου παραγωγής του κατασκευαστή.

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 | Επικοινωνία

VW: Πρόβλεψη πώλησης 500.000 ID.4 μέχρι το 2025

Το ID.3 μόλις ντεμπουτάρισε στις εκθέσεις των αντιπροσωπειών, αλλά η Volkswagen βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα. Σχεδιασμένο πάνω στην ίδια πλατφόρμα με το κόμπακτ EV της φίρμας, το Volkswagen ID.4 έρχεται να τοποθετηθεί σε μια πολύ πιο δημοφιλή κατηγορία, αυτή των κόμπακτ SUV. Ένα μοντέλο που το Wolfsburg τοποθετεί ως την ναυαρχίδα της παγκόσμιας επίθεσης όλου του ομίλου.

Πρέπει να ειπωθεί ότι το ID.4 θα είναι το πρώτο μοντέλο της φίρμας που θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε πολλές ηπείρους. Ενώ λοιπόν το Volkswagen ID.3 περιορίζεται μόνο στην ευρωπαϊκή αγορά, το ID.4 θα είναι επίσης διαθέσιμο στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Volkswagen θέλει να γίνει ηγέτης στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής κινητικότητας -αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα συμβεί από μόνο του. Η Volkswagen θα επενδύσει περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024. Και ως ένα κόμπακτ SUV, το ID.4 έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για μεγάλη επιτυχία σε όλες τις σημαντικές αγορές», δήλωσε ο Ralf Brandstätter, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φίρμας.

Volkswagen ID.4

Μέχρι το 2025, η Volkswagen έχει θέσει στόχο την παραγωγή 1,5 εκατ. ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της VW, το ID.4 θα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παραπάνω όγκου παραγωγής ή 500.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Με λανσάρισμα το 2021, το ηλεκτρικό SUV της Volkswagen θα υιοθετήσει τη φιλοσοφία άλλων EV που έχουν σχεδιαστεί με βάση την σπονδυλωτή πλατφόρμα MEB, προσφέροντας διαφορετικά ηλεκτρομοτέρ και διαμορφώσεις μπαταρίας. Η επίσημη παρουσίαση του ID.4 θα πραγματοποιηθεί στις 23 Σεπτεμβρίου.

node/39933

VW Group: Πουλάει την Bugatti;

Η Bugatti ίσως αλλάξει χέρια πολύ σύντομα σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

VW Group: Πουλάει την Bugatti;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Car, το Volkswagen Group ετοιμάζεται να πουλήσει την Bugatti και πιθανότερος αγοραστής φαίνεται πως είναι η Rimac Automobili από την Κροατία (εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών υπεραυτοκινήτων και προμηθευτής εξαρτημάτων σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες). Πηγές του περιοδικού αναφέρουν πως η συμφωνία έχει κλέισει από την προηγούμενη εβδομάδα, και μένει η επικύρωσή της από το διοικητικό συμβούλιο. Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, ο Stephan Winkelmann είναι πολύ πιθανό πως θα εγκαταλείψει τη θέση του CEO της Bugatti.

Στόχος του Volkswagen Group είναι να ανταλλάξει τη Bugatti με μεγαλύτερο μερίδιο μετοχών στη Rimac η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίχτες όσον αφορά την τεχνολογία ηλεκτροκίνησης στην αυτοκινητοβιομηχανία. Με αυτό τον τρόπο, η VW θα εξοικονομήσει χρήματα από την κοστοβόρα Bugatti και θα τα επενδύσει στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, της ψηφιακής τεχνολογίας και της αυτόνομης οδήγησης.

Η αναγέννηση της Bugatti ήταν μια πρωτοβούλία του Ferdinand Piëch ο οποίος διετέλεσε CEO του Volkswagen Group από το 1993 μέχρι το 2002 και παρέμεινε ενεργό μέλος του διοικητικού συμβουλίου μέχρι την οριστική συνταξιοδότησή του το 2015, εν μέσω σκανδάλου dieselgate, πριν φύγει από τη ζωή το 2019. Ο Piëch πέτυχε το όνειρό του που ήταν να κατασκευάσει το ταχύτερο αυτοκίνητο του κόσμου - την Buggati Veyron (2005-2015) - όμως για να γίνει αυτό χρειάστηκε να επενδυθούν υπέρογκα ποσά σε έρευνα και εξέλιξη επιβαρύνοντας τον προυπολογισμό του ομίλου.

Bugatti and Rimac
Αριστερά η Bugatti Chiron και δεξιά το Rimac C_Two

Η πώληση της Bugatti στη Rimac Automobili φαίνεται πως θα γίνει μέσω της Porsche. Εξάλλου, η εταιρεία από τη Στουτγάρδη εξαγόρασε το 10% της Rimac Automobili το 2018, ενώ αύξησε το ποσοστό της σε 15,5% το 2019. Ως αντάλλαγμα για την Bugatti (εμπορικό σήμα και κεντρικές εγκαταστάσεις στο Molsheim), η Porsche θα πάρει σημαντικά μεγαλύτερο μερίδιο της Rimac που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 49% - αν το επτρέψει φυσικά ο Mate Rimac που διατηρεί το 51% της εταιρείας του και οι υπόλοιπες εταιρείες που έχουν επενδύσει σε αυτή (ανάμεσά τους οι Hyundai, Jaguar, Koenigsegg, και Magna Steyr).

Εκτός από την Bugatti, το Volkswagen Group εξετάζει το ενδεχόμενο να πουλήσει και άλλες μάρκες όπως οι Lamborghini, SEAT, Cupra, Italdesign, Bentley και Ducati.

[Πηγή: CarMagazine.co.uk]