Η ρωσική Yandex στο τελικό στάδιο εξέλιξης αυτόνομου οχήματος

Η ρωσική Yandex στο τελικό στάδιο εξέλιξης αυτόνομου οχήματος

Θα ξεκινήσει άμεσα δοκιμές σε αστικό περιβάλλον πλήρως αυτοματοποιημένων οχημάτων.

Με την αυτόνομη οδήγηση να κερδίζει συνεχώς έδαφος, στο παιχνίδι μπαίνει και η ρωσική Yandex, η οποία κάνει τολμηρά βήματα στην ανάπτυξη ενός αυτόνομου οχήματος.

Μάλιστα, από τον Αύγουστο, η εταιρεία σκοπεύει να θέσει σε δοκιμή πέντε πλήρως αυτόνομα οχήματα στην ρωσική πόλη Innopolis, οχήματα που μέχρι σήμερα έκανα δοκιμές αλλά με την παρουσία οδηγού.  

Οι δοκιμές πλήρως αυτόνομων οχημάτων σε δημόσιους δρόμους, δίχως την απρουσία οδηγού «ασφαλείας» σε αυτά, έχει επιχειρηθεί προς το παρόν μόνον από την Waymo στις ΗΠΑ, αλλά σε προστατευμένο περιβάλλον. Ο Dmitriy Polishchuk, επικεφαλής ανάπτυξης της Yandex, λέει ότι η εταιρεία είναι έτοιμη για πλήρεις δοκιμές δίχως την παρουσία οδηγού.

«Έχουμε κάνει πολλές δοκιμές σε αυτό, και υπάρχουν μερικά δευτερεύοντα πράγματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να επιδιορθώσουμε, αλλά θα τα αντιμετωπίσουμε πριν ξεκινήσουμε», δήλωσε στο Automotive News.

Η Yandex είναι μια μεγάλη ρωσική εταιρεία της οποίας οι δραστηριότητες είναι παρόμοιες και με αυτές της Google αλλά και με αυτές της Uber. Πέρα από μια τεράστια μηχανή αναζήτησης διαχειρίζεται και ένα στόλο ΤΑΧΙ σε περισσότερες από 600 ρωσικές πόλεις. Οι δοκιμές με συστήματα αυτόνομης οδήγησης ξεκίνησαν το 2016 και η εταιρεία ξεκίνησε επίσημα το πρόγραμμά της το 2017.

Τον Μάρτιο, η Yandex άρχισε να συνεργάζεται με την Hyundai Mobis για την από κοινού ανάπτυξη λογισμικού και πλατφόρμας υλικού για τα αυτοματοποιημένα οχήματα του επιπέδου 4.  Την περασμένη εβδομάδα, η Yandex εισήλθε σε μια άλλη αγορά, ξεκινώντας δοκιμαστικές εργασίες στο Τελ Αβίβ. Με στενά δρομάκια και σημαντικό αριθμό ποδηλάτων, σκούτερ και μοτοποδηλάτων που μοιράζονται τους δρόμους αυτούς, η πόλη παρουσιάζεται στους προγραμματιστές συστημάτων ως μια ιδιαίτερη πρόκληση που θέλουν να εξερευνήσουν. Η ενσωμάτωση των ευρημάτων τους από αυτές τις προκλήσεις θα βοηθήσει στην ανάπτυξη λογισμικού που μπορεί να βρει εφαρμογές σε πολλές αγορές. Σύμφωνα με ισραηλινούς κανονισμούς, οι δοκιμές γίνονται με την παρουσία οδηγών ασφαλείας.

Μέχρι το τέλος του έτους, η Yandex ελπίζει να έχει 100 οχήματα στους δρόμους της Innopolis, του Skolkovo και του Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube