Η Ρωσία απειλεί να εθνικοποιήσει εργοστάσια ξένων εταιριών στο έδαφός της!

Η Ρωσία απειλεί να εθνικοποιήσει εργοστάσια ξένων εταιριών στο έδαφός της!

Σε απάντηση των κυρώσεων του δυτικού κόσμου για την εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται πως έχει τεθεί στο τραπέζι η πρόταση εθνικοποίησης όλων των γραμμών παραγωγής που διέκοψαν τη λειτουργία τους στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Andrei Turchak, γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας, φαίνεται να δήλωσε πως «η Ηνωμένη Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής τους στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής (στρατιωτικής) επιχείρησης στην Ουκρανία. Θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου».

Αυτό αντανακλά άμεσα σε πολλές παραγωγικές μονάδες και βιομηχανίες κάθε είδους, μεταξύ των οποίων και εταιρίες αυτοκινήτου. Ενδεικτικά, η BMW έχει ήδη δηλώσει πως διακόπτει την εξαγωγή μοντέλων της προς τη Ρωσία, καθώς επίσης και την παραγωγή αυτοκινήτων εκεί, μέσω του συνεργάτη της Avtotor’s Russian factory (συνολική παραγωγή άνω των 261.000 οχημάτων από το 1999).

Ο όμιλος Hyundai, ο οποίος έχει τεράστια έκθεση στη Ρωσική επικράτεια σταμάτησε μεν την παραγωγή, ισχυριζόμενος όμως πως αυτή η κίνηση δεν έχει να κάνει με πολιτικά κριτήρια αλλά οφείλεται σε εφοδιαστικά προβλήματα. Από την άλλη, η Shell συντάχθηκε με τις Αμερικάνικες κυρώσεις και ανακοίνωσε πως σταματάει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και διακόπτει τις υπηρεσίες της που είχαν να κάνουν με πρατήρια ανεφοδιασμού, λιπαντικά και αεροπορικά καύσιμα. 

Μία σειρά ακόμη εταιριών, όπως οι Volvo, General Motors και Jaguar-Land Rover, έχουν ήδη ανακοινώσει πως σταματάνε τις εξαγωγές και παραδόσεις νέων αυτοκινήτων στην αγορά της Ρωσίας. Ο όμιλος Volkswagen σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως «το Volkswagen Group Rus ανέστειλε προσωρινά τις παραδόσεις οχημάτων στους αντιπροσώπους των εμπορικών σημάτων του μέχρι νεωτέρας. Οι παραδόσεις θα επαναληφθούν μόλις αποσαφηνιστούν οι συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο CEO της Ford, Jim Farley, ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter το εξής μήνυμα. «Εμείς στη Ford ανησυχούμε βαθιά για την εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία και για την ασφάλεια του ουκρανικού λαού. Με άμεση ισχύ, η Ford αναστέλλει τις περιορισμένες δραστηριότητές της στη Ρωσία και αναλαμβάνει δράση για να υποστηρίξει το Global Giving Ukraine Relief Fund».

Πλέον, η επόμενη κίνηση φαίνεται να βρίσκεται στη μεριά της Ρωσίας. Εάν όντως κινηθεί προς την κατεύθυνση της εθνικοποίησης των εργοστασίων (ή και όχι μόνο) ξένων εταιριών, αυτό αποτελέσει πλήγμα στους δυτικούς. Παράλληλα όμως αυτό θα ρίξει επιπλέον νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης, πυροδοτώντας νέες κυρώσεις.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube