Η Porsche 911 GT3 έκλεισε τα 20 [video]

Η 911 GT3 δεν είναι πια έφηβη. Για τα 20ά της γενέθλια θυμόμαστε όλες τις γενιές της, όλα τα βήματα που την έφεραν εδώ που είναι σήμερα.

Ήταν 1999 όταν εμφανίστηκε στην γκάμα της Porsche 911 για πρώτη φορά η GT3. Μια καθαρόαιμη έκδοση δρόμου εστιασμένη στη σπορ οδήγηση και τη χρήση σε πίστα, αλλά και η βάση για μια σειρά από επιτυχημένα αγωνιστικά.

H 996 GT3 του ’99 φόρεσε μια εκδοχή του αγωνιστικού κινητήρα Mezger, με χωρητικότητα 3,6 lt και ισχύ 360 PS. Ξεχώριζε από τον εμπρός προφυλακτήρα και τη χαρακτηριστική διπλή πίσω αεροτομή, ενώ η ανάρτηση ήταν 30 mm χαμηλότερη από της Carrera και πολλαπλώς ρυθμιζόμενη (ύψος, γεωμετρία). Είχε χαμηλότερο βάρος χάρη στη λιγότερη ηχομόνωση και την απουσία κλιματισμού, ηλιοροφής και πίσω καθίσματος -τη θέση του τελευταίου μπορούσε να πάρει το roll cage του προαιρετικού πακέτου Clubsport. Την εξέλιξη είχε επιμεληθεί το αγωνιστικό τμήμα Porsche Motorsport και ο Walter Röhrl.

Το 2003 η GT3 βελτιώθηκε, παράλληλα με τη δημιουργία της ανανεωμένης 911, της 996.2. Ο κινητήρας απέκτησε μεταβλητό χρονισμό VarioCam και η ισχύς ανέβηκε στους 381 PS, ενώ στη λίστα με τα έξτρα προστέθηκαν τα κεραμικά φρένα PCCB. Η ζήτηση για μια ακόμα πιο σκληροπυρηνική εκδοχή της 911 οδήγησε στη δημιουργία της GT3 RS. Η οποία δεν είχε διαφορά σε απόδοση, ήταν όμως ακόμη ελαφρύτερη, χάρη στη χρήση ανθρακονημάτινων αξεσουάρ και πλαστικών πίσω παραθύρων.

997 GT3

Τρία χρόνια αργότερα ακολούθησε η 997 GT3. Το αεροδυναμικό πακέτο που έντυνε το νέο αμάξωμα πετύχαινε για πρώτη φορά μηδενική άντωση εμπρός-πίσω. Η χωρητικότητα του κινητήρα δεν άλλαξε, η ισχύς όμως έφτασε τους 415 PS, πάντα σε συνδυασμό με χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο. Εμφανίστηκε το Sports Chrono, ενώ τοποθετήθηκε και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση PASM. Η έκδοση GT3 RS ήταν ελαφρύτερη κατά 20 kg, ενώ ξεχώριζε σε εμφάνιση και δυνατότητες χάρη στο μεγαλύτερο μετατρόχιο, αφού χρησιμοποιούσε το φαρδύτερο αμάξωμα της Carrera 4.

Με την ανανέωση της 997, η χωρητικότητα του Mezger ανέβηκε στα 3,8 lt και η ισχύς στους 435 PS. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η βελτίωση στην περίπτωση της 997.2 GT3 RS, η οποία για πρώτη φορά είχε διαφοροποιήσεις στον κινητήρα, φτάνοντας τους 450 PS. Ωστόσο, η ανάγκη για κάτι ακόμα καλύτερο δημιούργησε την 911 GT3 RS 4.0. Με αυξημένο κυβισμό και 500 PS, παράχθηκε μόνο σε 600 κομμάτια και σήμερα παραμένει μια από τις πιο περιζήτητες εκδοχές της 911.

991 GT3

Η μετάβαση στην 991 έστειλε στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον Mezger. Ο νέος κινητήρας των 3,8 lt βασιζόταν στο μοτέρ άμεσου ψεκασμού των συμβατικών 911. Βέβαια, με κόφτη στις 9.000 rpm και απόδοση 475 PS, δύσκολα θα μπορούσε να παραπονεθεί κάποιος. Αυτό για το οποίο παραπονέθηκαν αρκετοί ήταν η κατάργηση του χειροκίνητου κιβωτίου. Η GT3 προσφερόταν πλέον αποκλειστικά με PDK επτά σχέσεων, το οποίο έφερε σημαντική βελτίωση στις επιδόσεις. Άλλη μια καινοτομία ήταν η υιοθέτηση τετραδιεύθυνσης. Η GT3 RS, εκτός από βελτιωμένο μοτέρ, με χωρητικότητα 4,0 lt και ισχύ 500 PS, είχε και πιο ακραία εμφάνιση από ποτέ, με τεράστια πίσω αεροτομή και φαρδιά εμπρός φτερά, με αεραγωγούς στο επάνω μέρος τους.

Η ανανέωση του 2017 έφερε το 4λιτρο μοτέρ των 500 PS στην απλή GT3. Η Porsche πρόσφερε ξανά ένα 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο ως επιλογή, αλλά και μια έκδοση Touring, χωρίς πίσω αεροτομή, η οποία παρέπεμπε στο αντίστοιχο Touring Package της Carrera RS 2.7 των ‘70s. Η GT3 RS έχει πλέον 520 PS και τα αεροδυναμικά της βοηθήματα δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη κάθετη δύναμη. Αποτέλεσμα αυτών, το 6’ 56” 4 που έγραψε με αυτή στο Nürburgring Nordschleife ο Kevin Estre.

Σήμερα, η νέα γενιά της Porsche 911, η 992, έχει ήδη παρουσιαστεί. Και πρωτότυπα εξέλιξης της επόμενης GT3 έχουν ήδη εντοπιστεί σε δρόμους και πίστες. Μένει να δούμε πώς θα είναι το μοντέλο που θα αναλάβει να συνεχίσει το θρύλο και να δώσει νέα τροφή στα όνειρά μας.