Η ποιότητα φθίνει χρόνο με το χρόνο στα νέα αυτοκίνητα

Η ποιότητα φθίνει χρόνο με το χρόνο στα νέα αυτοκίνητα

Κάθε νέο μοντέλο που παράγεται υπολείπεται σε ποιότητα κατασκευής σε σχέση με το παρελθόν, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες «εκπτώσεις» σε αυτόν τον τομέα.

Κάθε πέρσι και καλύτερα, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς αναφερόμενος στην ποιότητα κατασκευής των νέων αυτοκινήτων. Κάτι που υποστηρίζει και η ετήσια έκθεση ποιότητας που διεξήγαγε η J.D Power στην αγορά των ΗΠΑ, σε δείγμα 93.380 ιδιοκτητών. 

Tesla, Rivian, Lucid και Polestar υστερούν σημαντικά σε ποιότητα σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα αυτοκίνητα των τεσσάρων αυτών κατασκευαστών εμφανίζουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 250 προβλήματα ανά 100 οχήματα, ενώ στα ίδια χαμηλά επίπεδα κινούνται σε γενικές γραμμές και όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες που καταπιάνονται με την κατασκευή αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων στις ΗΠΑ. 

EV

Οι Tesla, Rivian, Lucid και Polestar βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, με τη χειρότερη βαθμολογία να εμφανίζει η Lucid Motors, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 340 προβλήματα ανά 100 οχήματα (PP100).

Tesla Motors: 257 PP100
Rivian Motors: 282 PP100
Polestar: 313 PP100
Lucid Motors: 340 PP100

Η Tesla μάλιστα σημείωσε αύξηση (31 PP100) από πέρσι, με την Polestar να βελτιώνει κατά 15 PP100 τους ποιοτικούς της δείκτες. Η Rivian και η Lucid Motors συμπεριλήφθησαν για πρώτη φορά φέτος στη σχετική μελέτη, επομένως δεν υπάρχει παλαιότερο δείγμα ως μέτρο σύγκρισης. 

Ωστόσο, η J.D. Power σημειώνει ότι και οι τέσσερις αυτοκινητοβιομηχανίες δεν κατατάσσονται επίσημα στη λίστα με τους λοιπούς κατασκευαστές, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια κατάταξης.

JD POWER

Η J.D αναφέρει, ότι σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, η Tesla, η Rivian, η Polestar και η Lucid δεν χορηγούν την απαιτούμενη άδεια στους ιδιοκτήτες των οχημάτων τους σε όσες πολιτείες των ΗΠΑ το επιτρέπει ο νόμος, ώστε να συμμετέχουν σε σχετικές έρευνες. 

Ως αποτέλεσμα, η J.D υπολόγισε τη βαθμολογία με βάση το δείγμα που έλαβε από τις έρευνες που διεξήγαγε στους ιδιοκτήτες οχημάτων στις πολιτείες όπου επιτρεπόταν αυτό. 

Οι τρεις φίρμες που βρέθηκαν τώρα στο βάθρο της ετήσιας «Initial Quality Study», είναι η Dodge που κατάκτησε στην πρώτη θέση, με 140 PP100, ακολουθούμενη από τη Ram με 141 PP100, με την τριάδα να συμπληρώνει η Alfa Romeo με βαθμολογία 143 PP100.

Η J.D. Power σημειώνει ότι κάθε νέο μοντέλο που παράγεται είναι πιο «προβληματικό» σε σχέση με το παρελθόν, με τα στοιχεία να δείχνουν πως τα προβλήματα αυξήθηκαν κατά 12 ανά 100 οχήματα σε σχέση με το 2022 και κατά 30 PP100 σε σύγκριση με το 2021. 

Μεταξύ των ποιοτικών προβλημάτων που ανέφεραν οι ιδιοκτήτες, η πλειονότητα αυτών τόνισε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες και συχνές βλάβες στα τεχνολογικά συστήματα των αυτοκινήτων τους είτε αυτά αφορούν τις ψηφιακές οθόνες είτε τα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης. 

«Η αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προβλημάτων. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται τόσο έντονα για πρώτη φορά στα 37 χρόνια που διεξάγουμε αυτήν την έρευνα», δήλωσε ο Frank Hanley, υψηλόβαθμο στέλεχος στην J.D. Power για να προσθέσει «Ο κλάδος βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι και ο δρόμος που θα επιλέξει να ακολουθήσει ο κάθε κατασκευαστής θα είναι νευραλγικής σημασίας για το μέλλον του. Τα σημερινά αυτοκίνητα προσφέρουν μια συναρπαστική τεχνολογία αλλά είναι πιο περίπλοκα στην κατασκευή τους και πιο επιρρεπή στις βλάβες γεγονός που σίγουρα δεν ικανοποιεί τους ιδιοκτήτες τους».

EV

Η Μελέτη Ποιότητας της J.D στις ΗΠΑ, διανύει το 37ο έτος της, με το ερωτηματολόγιο των 223 ερωτήσεων που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες-συμμετέχοντες στην έρευνα, να χωρίζεται σε εννέα κατηγορίες: infotainment και τεχνολογικά συστήματα, χειριστήρια και οθόνες αφής, εξωτερικό, συστήματα υποβοήθηση οδήγησης, εσωτερικό, σύστημα μετάδοσης κίνησης, καθίσματα, οδηγική εμπειρία και σύστημα κλιματισμού.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube