Η Mercedes-Benz δεν πουλάει στην Κίνα και κόβει τις τιμές

Η Mercedes-Benz δεν πουλάει στην Κίνα και κόβει τις τιμές

Η Mercedes-Benz προχωράει σε γενναίες εκπτώσεις στην κινεζική αγορά για να μπορέσουν τα μοντέλα της να ανταγωνιστούν τις προτάσεις των εγχώριων εταιρειών.

Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις απογοητευτικές πωλήσεις της σειράς EQ στην Κίνα, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε μειώσεις τιμών για τις EQE και EQS. Το πρόβλημα με τις πωλήσεις της Mercedes, αλλά και πολλών ξένων κατασκευαστών, είναι πως δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με τις κινεζικές εταιρείες που κυριαρχούν στην τοπική αγορά των EV.

Έτσι, η Mercedes-Benz EQE κοστίζει τώρα $67.432 αφού πήρε μια γενναία έκπτωση στην αρχική της τιμή της τάξης των $7.054.  Ακόμη πιο μεγάλη ήταν η έκπτωση στην Mercedes-Benz EQS που έφτασε τα $33.011 με την τελική τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα $234.000.

Μάλιστα, για να μην αισθάνονται αδικημένοι όσοι αγόρασαν τα συγκεκριμένα μοντέλα με τις παλαιότερες τιμές, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε πως σε αυτούς τους πελάτες θα δώσει κάποιες επιδοτήσεις, δίχως όμως να ανακοινώνει τι είδους θα είναι αυτές. Να σημειώσουμε πως για τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς EQ (π.χ. EQAEQB και EQC) οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες.

EQS

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι μειώσεις τιμών έρχονται ως επακόλουθο μιας περιόδου πτώσης πωλήσεων. Ειδικά για την EQS, οι αριθμοί στην Κίνα είναι εκπληκτικά χαμηλοί, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις πέφτουν στις μόλις 100 παραδόσεις το μήνα. Το Bloomberg αναφέρει πως ένα σημαντικό πρόβλημα για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι πως οι Κινέζοι αγοραστές της κατηγορίας προτιμούν να κάθονται πίσω (έχοντας οδηγό προφανώς), αλλά το χαμηλό ύψος της οροφής στα πίσω καθίσματα τους ενοχλεί. Δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, αλλά ίσως το Bloomberg να ξέρει κάτι περισσότερο...

Εκπρόσωπος της Mercedes-Benz, σχολιάζοντας την μείωση των τιμών είπε ότι η εταιρεία «παρακολουθεί και αναλύει συνεχώς τις δυναμικές εξελίξεις της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας θέσης άλλων κατασκευαστών στην πολυτελή κατηγορία. Με βάση αυτό, η Mercedes-Benz επανατοποθετεί ορισμένα μοντέλα EQ στην Κίνα».

Σύμφωνα με στοιχεία από το China Automotive Technology and Research Center, η Mercedes-Benz πούλησε περίπου 8.800 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Κίνα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Σε σύγκριση με αυτό, η κινεζική εταιρεία BYD πούλησε 220.000 EV μόνο τον Οκτώβριο, αν και τα μοντέλα της είναι πιο mainstream από την premium σειρά EQ της Mercedes.

Εκτός από τη Mercedes-Benz, η Tesla ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα περικοπές τιμών στην Κίνα, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις και να γίνει πιο ανταγωνιστική έναντι του αυξανόμενου αριθμού τοπικών αντιπάλων. Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς το 80% των πωλήσεων νέων EV στην Κίνα κατά τους επτά μήνες του 2022 προήλθε από εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube