Η ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων της βασίλισσας Ελισάβετ [video]

Η ιδιωτική συλλογή αυτοκινήτων της βασίλισσας Ελισάβετ [video]

Συλλέκτες αυτοκινήτων υπάρχουν πολλοί. Στο Sandringham House όμως συναντάμε μία πολύ ιδιαίτερη, στην κυριολεξία βασιλική, συλλογή, με μοντέλα που ανήκαν στη βασίλισσα Ελισάβετ και χρονολογούνται από το 1900.

Στα ανατολικά της Αγγλίας, στην επαρχία του Norfolk, υπάρχει μία οικία ξεχωριστή, από πολλές απόψεις. Το Sandringham House αγοράστηκε αρχικά από τη βασίλισσα Βικτώρια για το γιο της, μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο τον έβδομο. Σε αυτήν συνήθιζε η προσφάτως αποβιώσασα βασίλισσα Ελισάβετ η δεύτερη να περνάει κάποιο χρόνο το χειμώνα. Ανάμεσα στους διάσημους στάβλους εκτροφής καθαρόαιμων αλόγων και σε μία πολύ ιδιαίτερη συλλογή αυτοκινήτων, που κρατά από τότε που η Βρετανική μοναρχία ξεκίνησε να οδηγεί.

Για τα άλογα δεν έχουμε να πούμε πολλά. Για τα αυτοκίνητα ωστόσο, ο Mark Felton, ένας Βρετανός ιστορικός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και συγγραφέας περισσότερων από 20 βιβλίων, αποφάσισε να κάνει ένα αφιέρωμα στο κανάλι του στο YouTube. Ρίχνοντας λοιπόν μία ματιά σε αυτή την ξεχωριστή συλλογή, το παλαιότερο αυτοκίνητο που θα συναντήσει κανείς είναι μία Daimler Mail Phaeton του 1900. Η συγκεκριμένη αποκτήθηκε από τον πρίγκηπα της Ουαλίας Εδουάρδο τον έβδομο (προτού στεφτεί βασιλιάς) μετά από παρότρυνση του δασκάλου ποδηλασίας του. 

Αυτή, άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο για τη μοναρχία, να διατηρήσει μεν τις βασιλικές άμαξες με τα άλογα αλλά να βάλει στη ζωή της και τη νέα, μηχανοκίνητη πραγματικότητα. Ο γιός του Εδουάρδου, βασιλιάς Γεώργιος ο πέμπτος, αγόρασε τη δική του Daimler το 1914, μία 45hp Brougham. Επρόκειτο για ένα μοντέλο με μεγάλα παράθυρα ώστε ο ευγενής να επικοινωνεί οπτικά με το λαό του, αφήνοντας ωστόσο τον οδηγό εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης. 

Και η λίστα συνεχίζει, με αυτοκίνητα ιδιαίτερα, τα οποία ο ιστορικός συνοδεύει με μικρές, ενδιαφέρουσες ιστορίες. Συνολικά, η διάρκεια του video είναι 8:44’ και νομίζουμε πως αξίζει το χρόνο του, καθώς αναδεικνύει μία συλλογή αρκετά διαφορετική από τις συνηθισμένες.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube