Η Γαλλία έτοιμη να βάλει διόδια στις πόλεις

Το σχέδιο είναι το τελικό στάδιο διαβούλευσης πριν πάρει το δρόμο για το Κοινοβούλιο.

Πολλές γαλλικές πόλεις δηλώνουν έτοιμες να βάλουν διόδια στους οδηγούς που θέλουν να μπουν σε αυτές σε ώρες αιχμής.
Το σχέδιο νόμου που έχει εκπονηθεί από την υπουργό Μεταφορών Elisabeth Borne,, βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης λίγο πριν πάρει την τελική του μορφή και το δρόμο για το Κοινοβούλιο της χώρας.

Το σχέδιο αναφέρεται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων και προβλέπει την επιβολή διοδίων την είσπραξη και διαχείριση των οποίων θα έχει αποκλειστικά η δημοτική Αρχή.
Η προοπτική ενός τέτοιου μέτρου έγινε ενθουσιωδώς δεκτή από πολλούς δήμους ανά τη χώρα που υποφέρουν τόσο από συνεχή μποτιλιαρίσματα όσο και από αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις, οι υποστηρικτές του σχεδίου αναφέρθηκαν εκτενώς στα θετικά αποτελέσματα που είχε η εφαρμογή ενός αντιστοίχου μέτρου στις πόλεις του Λονδίνου και της Στοκχόλμης.

Από την άλλη, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες ήταν οι αντιδράσεις των οδηγών (ιδιαίτερα των επαγγελματιών), οι οποίοι αν εφαρμοστεί το μέτρο θα δουν το κόστος μετακίνησής τους να εκτοξεύεται.

Προς το παρόν, 14 είναι οι περιφέρειες που περιλαμβάνουν πάνω από 30 πόλεις και οι οποίες εκδήλωσαν την επιθυμία να είναι από τις πρώτες που θα εφαρμόσουν το συγκεκριμένο μέτρο αν αυτό τύχει τελικής έγκρισης.
Αυτές είναι:

- Rouen Normandy Metropolis

- Paris

- Greater Paris Metropolis

- Strasbourg Eurometropolis

- Greater Reims

- Greater Lyon

- Saint-Etienne

- Clermont Auvergne Metropolis

- Montpellier

- Toulouse

- Aix-En-Provence and Marseille Metropolis

- Toulon/Mediterranean Provence Metropolis

- Grenoble Alps Metropolis

- Nice Cote d’Azur Metropolis

 

TAGS