Η Ford κλείνει το εργοστάσιο κινητήρων στην Ουαλία

Η Ford κλείνει το εργοστάσιο κινητήρων στην Ουαλία

Στο πλαίσιο συνολικής αναδιάρθρωσης που είχε ανακοινώσει -Στον αέρα 1.700 θέσεις εργασίας - Οι «παρενέργειες» του Brexit.

Η  Ford ανακοίνωσε ότι κλείνει το εργοστάσιο κινητήρων της στην Ουαλία, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο 1.700 θέσεις εργασίας και αποτελεί ισχυρό πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας.
Η απόφαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναδιάρθρωσης με στόχο την κερδοφορία, όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει και με το Brexit και τις συνθήκες ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνθήκες που εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά ανασφαλείς.

Το εργοστάσιό στο Bridgend της Ουαλία παρήγαγε το 20% των 2,7 εκατομμυρίων κινητήρων το περασμένο έτος, όμως το 2020 λήγει και ένα συμβόλαιο που είχε με την Jaguar Land Rover.

Η Ford παράγει περίπου 1,3 εκατομμύρια κινητήρες σε δύο βρετανικά εργοστάσια, το Bridgend και το Dagenham, στην ανατολική Αγγλία. Η εταιρεία είχε δηλώσει παλαιότερα πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ζημιά της τάξης $ 1 δις αν πηγαίναμε σε ένα «σκληρό» Brexit.
Οι κινητήρες που συναρμολογεί η Ford στη Βρετανία τοποθετούνται σε αυτοκίνητα που παράγονται στη Γερμανία, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού και σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία με την ΕΕ θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλες καθυστερήσεις αλλά και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Να θυμίσουμε πως τον Ιανουάριο, η Ford είχε δηλώσει ότι  στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανάκαμψης στην Ευρώπη, θα προχωρήσει σε περικοπή θέσεων εργασίας και θα εξετάσει γενικότερα το κλείσιμο ζημιογόνων γραμμών παραγωγής. Τέλος, η  εταιρεία έχει ανακοινώσει την περικοπή 5.000 θέσεων εργασίας στη Γερμανία, τη δεύτερη μεγαλύτερή της ευρωπαϊκή αγορά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube