«Χτυπήστε» αυτή τη γιαπωνέζικη, κεντρομήχανη «μίνι-Lambo» 660 κυβικών! [+video]

«Χτυπήστε» αυτή τη γιαπωνέζικη, κεντρομήχανη «μίνι-Lambo» 660 κυβικών! [+video]

Σχεδιασμένο από τον πατέρα του MX-5 και κατασκευασμένο από τη Mazda, το Autozam AZ-1 είναι ένα πραγματικό supercar υπό κλίμακα.

Φτιαγμένο για την ιαπωνική αγορά εδώ και μια 25ετία, το ΑΖ-1 είχε σχεδιαστεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των λιλιπούτειων Kei-cars, με μήκος κάτω από 3,3 m, πλάτος κάτω από 1,4 m και κινητήρα κάτω από 660 cc.

Ήταν σύγχρονο των mini-roadsters, Honda Beat και Suzuki Cappuccino, αλλά ήταν πιο περίπλοκο και ακριβό. Σχεδιασμένο από την ομάδα του Toshihiko Hirai, πατέρα του πρώτου Mazda MX-5 NA, κόστιζε ελάχιστα λιγότερο από το MX-5, γι’ αυτό και οι πωλήσεις του δεν έφτασαν καν τις 4.400 μονάδες, επτά φορές λιγότερες από εκείνες των Beat και Cappuccino – πράγμα που κάνει το ΑΖ-1 πιο σπάνιο και συλλεκτικό.

Autozam AZ-1

Με ατσάλινο πλαίσιο και πολυεστερικό αμάξωμα, το AZ-1 δεν ξεπερνά τα 720 kg οπότε ο 3κύλινδρος, 12βάλβιδος τούρμπο κινητήρας 657 cc της Suzuki, με κόκκινη γραμμή στις 9.000 rpm, του δίνει γρήγορες επιδόσεις. Οι  64 PS και τα 85 Nm μεταδίδονται στους πίσω τροχούς μέσω ενός κιβωτίου 5 σχέσεων και η κατανομή βάρους 45:55 το κάνει «ένα αγωνιστικό για το δρόμο» σύμφωνα με τη διαφήμιση της εποχής.

Με εμφάνιση που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Ford RS200 και Toyota MR2 δεύτερης γενιάς, και με τις εντυπωσιακές πόρτες που ανοίγουν σαν φτερά γλάρου, όπως στις Mercedes 300SL και SLS AMG, το ΑΖ-1 εγγυάται ότι δεν θα περάσετε απαρατήρητοι. Το συγκεκριμένο, που έχει μπει σε αγγελία στο αμερικανικό Craiglist, έχει κάνει μεν 98.363 km, αλλά είναι σε εξαιρετική κατάσταση και σίγουρα αξίζει τα $16.500 (€14.900) που ζητάει ο πωλητής. Οπότε, προλάβετε – αν πιστεύετε ότι θα σας χωράει…

Τέλος, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το ΑΖ-1 κι έχετε την αναγκαία υπομονή, δείτε και το σχετικό ημίωρο video του Jay Leno, που ακολουθεί. 

[Πηγή: Craiglist μέσω Road & Track, video: Jay Leno's Garage]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube