H VW βγάζει στο σφυρί τις μετοχές της Porsche;

H VW βγάζει στο σφυρί τις μετοχές της Porsche;

Η VW χρειάζεται ρευστό προκειμένου να στηρίξει το ηλεκτρικό της όραμα κι ένας τρόπος να βρεθούν αυτά τα χρήματα είναι και η πώληση των μετοχών της Porsche!

Η VW, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το ποσοστό των μετοχών που κατέχει στην Porsche προκειμένου να αντλήσει τα χρήματα που χρειάζεται για να στηρίξει εμπράκτως το ηλεκτρικό της πλάνο. Οι Γερμανοί, φαίνεται πως ταρακουνήθηκαν μετά και τη σύσταση του ομίλου Stellantis και θέλουν να προλάβουν τις εξελίξεις στους τομείς της ηλεκτροκίνησης αλλά και της αυτόνομης οδήγησης.

Το Manager Magazin, ήταν το πρώτο μέσο που ανέφερε ότι η VW σκέφτεται σοβαρά να πουλήσει το 25% των μετοχών της Porsche που έχει στην κατοχή της, ώστε να εξασφαλίσει ένα ποσό που θα υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ! Τη σκυτάλη στις εν λόγω φήμες, πήρε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, κάνοντας λόγο για «υπαρκτές εκτιμήσεις» οι οποίες όμως δύσκολα θα γίνουν πράξη το 2021.

Η VW από την πλευρά της αρνήθηκε να σχολιάσει το παραμικρό, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Porsche. Θυμίζουμε, πως η Porsche κατέχει το 31,4% των μετοχών της VW και το κυριότερο, την πλειοψηφία στο ΔΣ της εταιρείας! 

gt3

Οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Porsche AG μπορεί να αξίζει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει πως υπερβαίνει την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της μητρικής VW. Αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που οι φήμες δίνουν και παίρνουν αναφορικά με την είσοδο ή μη της Porsche στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Το 2018, ο επικεφαλής της Porsche AG, Lutz Meschke, είχε δηλώσει ότι η φίρμα θα ήταν καλύτερο να διαπραγματεύεται μόνη της, ως εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο τις μετοχές της, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ferrari αλλά και της Aston Martin που επωφελήθηκαν τα μέγιστα από την είσοδο τους στο χρηματιστήριο.

Βέβαια, δε θα πρέπει κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο, η Porsche, να δώσει τα χρήματα που ζητά η VW, αγοράζοντας το ποσοστό των μετοχών της τελευταίας, ώστε να είναι σε θέση ισχύος εάν και όποτε αποφασίσει την είσοδό της στο χρηματιστήριο.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube