GM: Το τιμόνι του μέλλοντος

GM: Το τιμόνι του μέλλοντος

Η GM, μέσω του σχεδιαστικού της κέντρου, μας δίνει μια πρώτη γεύση από τα τιμόνια των αυτοκινήτων του μέλλοντος...

Αν το τιμόνι που παρουσίασε η Tesla πριν από λίγο καιρό για το Model S σας φάνηκε αρκετά φουτουριστικό, αυτό που μοιράστηκε η GM με το κοινό της σήμερα, μοιάζει να ξεπήδησε από ταινία επιστημονικής φαντασίας. 

Δεν είναι προφανώς στρογγυλό, θυμίζει έντονα κονσόλα ηλεκτρονικού παιχνιδιού, διαθέτει φυσικά ψηφιακή οθόνη και μικρές δερμάτινες λεπτομέρειες στο σημείο όπου θεωρητικά θα το κρατά ο οδηγός. Αναμφίβολα, ένα τέτοιο τιμόνι αφορά κατά βάση τα μοντέλα του μέλλοντος. Και συγκεκριμένα τα αυτόνομα οχήματα. 

Η ιδέα της GM παρουσιάστηκε στην επίσημη σελίδα της εταιρείας στο Instagram μέσω του λογαριασμού «Studios Design General Motors». Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το δούμε σύντομα σε κάποιο μοντέλο παραγωγής του ομίλου αλλά στο μέλλον είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα εμπλουτίσει πολλά από τα επερχόμενα οχήματα του αμερικανικού κολοσσού.  

Η αλήθεια είναι πως κατά καιρούς έχουμε δει πολλά concept cars να εφοδιάζονται με παρόμοιου τύπου τιμόνια. Άλλωστε αντίστοιχης σχεδίασης συστήματα διεύθυνσης έχουν τόσο τα μαχητικά αεροσκάφη όσο και τα μονοθέσια της Formula 1.

gm

Σε αυτό της GM όμως υπάρχει στο κέντρο μια ψηφιακή οθόνη αφής, μέσω της οποίας ο οδηγός μπορεί να χειριστεί όλες τις επιμέρους λειτουργίες του οχήματος, να ενημερωθεί για όλα όσα χρειάζεται και φυσικά να χειριστεί την κατεύθυνση του οχήματος. Βέβαια, στο αριστερό άκρο του τιμονιού υπάρχει και η ένδειξη «Brake» που ενδεχομένως να αντικαθιστά στο μέλλον το αντίστοιχο πεντάλ, ενώ στα δεξιά βρίσκεται ένα ακόμη μπουτόν που κατά πάσα πιθανότητα θα μπορούσε με το πάτημα του να λειτουργεί ως επιταχυντής του οχήματος! Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι όλες οι λειτουργίες του αυτοκινήτου θα ελέγχονται από το τιμόνι.

Ωστόσο, αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε, είναι που ακριβώς θα τοποθετείται ο εμπρόσθιος αερόσακος σε ένα τιμόνι αυτών των προδιαγραφών.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube