node/33798

Γιατί τα αγωνιστικά του Le Mans απογειώνονταν πριν μια 20ετία; [videos]

Συνέβη σε σπορ-πρωτότυπα των Mercedes, Porsche και BMW κι έχει την αεροδυναμική του εξήγηση.


Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν τις 24 Ώρες του Le Mans το 1999, σίγουρα θυμούνται το θεαματικό ατύχημα του Peter Dumbreck πριν τη στροφή Indianapolis, όπου η Mercedes CLR του Σκοτσέζου απογειώθηκε κι έκανε κάμποσες στροφές στον αέρα πριν πέσει μέσα στο δάσος. Το ίδιο συνέβη και στον team-mate του, τον Mark Webber, στο ίδιο σημείο κατά τη διάρκεια των κατατακτηρίων, αλλά και πριν τη στροφή Mulsanne στις ελεύθερες δοκιμές.

Των πτήσεων των Mercedes CLR είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη στον αμερικανικό αγώνα Petit Le Mans, ένα χρόνο πριν. Η Porsche 911 GT1 του Yannick Dalmas είχε απογειωθεί σε ένα χάσιμο της πίστας Road Atlanta και είχε κάνει μια ανάποδη περιστροφή στον αέρα πριν προσγειωθεί με το πίσω μέρος της στην άσφαλτο. Το ίδιο συνέβη και στον Bill Auberlen στον ίδιο αγώνα δύο χρόνια αργότερα, αν και αυτός οδηγούσε μια BMW V12 LMR.

Γιατί λοιπόν όλα αυτά τα διαφορετικά αγωνιστικά είχαν παρόμοια ατυχήματα την ίδια εποχή; Όπως εξηγεί ο Mike Fernie στο video της Drivetribe, η εξήγηση βρίσκεται στην αεροδυναμική σχεδίαση των κορυφαίων σπορ-πρωτοτύπων πριν μια 20ετία.

Συνήθως, τα αγωνιστικά είναι στημένα με αρνητική πρόνευση, δηλαδή το εμπρός μέρος τους είναι χαμηλότερα, πιο κοντά στο δρόμο από το πίσω. Αυτό δημιουργεί αρνητική άντωση, που πιέζει το αυτοκίνητο προς τα κάτω, αυξάνοντας έτσι την πρόσφυση και την ταχύτητα στις στροφές. Όμως η CLR, η 911 GT1 και η BMW V12 LMR ήταν πρωτότυπα σχεδιασμένα για το Le Mans, μια πίστα με πολύ μεγάλη ευθεία, τη Mulsanne. Ακόμη και αφού προστέθηκαν δύο εσάκια στην ευθεία αυτή των 5+ km, η τελική ταχύτητα παρέμεινε ένας παράγοντας μεγάλης σημασίας για τον αγώνα.

Έτσι, η Porsche, η Mercedes και η BMW έστησαν τα αυτοκίνητά τους με πιο ουδέτερη γωνία πρόνευσης, ώστε να μειώσουν τη μετωπική επιφάνεια και την αεροδυναμική αντίσταση με σκοπό να αυξήσουν την ταχύτητα στην ευθεία. Μόνο που, στα σαμαράκια και τις ανωφέρειες, η γωνία πρόνευσης γινόταν θετική και αναπτυσσόταν άντωση, δηλαδή δύναμη προς τα επάνω, στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου. Όπως εξηγείται στο video, όταν η γωνία πρόνευσης στη Mercedes έφτανε τις 2,4 μοίρες, όλη η κάθετη δύναμη στο πίσω μέρος χανόταν και το αυτοκίνητο απογειωνόταν.

Μετά το ατύχημα του Dumbreck στο Le Mans του 1999, η Mercedes απέσυρε τα δύο άλλα της αυτοκίνητα από τον αγώνα και δεν έχει επιστρέψει στο Le Mans από τότε. Για να αποτρέψει ανάλογα συμβάντα στο μέλλον, η FIA επέβαλε τις γρίλιες εξαερισμού στα εμπρός φτερά ώστε να μειώνεται η πίεση κάτω από το ρύγχος. Επίσης μειώθηκε ο εμπρός πρόβολος του αμαξώματος καθώς μεγέθυνε τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης της γωνίας πρόνευσης. Τέλος, εξομαλύνθηκε και το οδόστρωμα πριν τη στροφή Indianapolis.

Ευτυχώς, κανείς δεν τραυματίστηκε τότε στις θεαματικές απογειώσεις. Όμως, όταν απογειώθηκε στο Nürburgring το Nissan GT-R GT3 του Jann Mardenborough, 16 χρόνια αργότερα (βλ. δεύτερο video), έχασε τη ζωή του ένας θεατής και επεβλήθη όριο ταχύτητας σε εκείνο το σημείο της πίστας, πριν γίνουν και εκεί επεμβάσεις στο οδόστρωμα.

[Πηγή: DriveTribe / YouTube]

node/39417

Ποιοί οδηγοί της F1 δε γονάτισαν για το "Black Lives Matter"; [video]

Όλοι ανεξαιρέτως δήλωσαν πως υποστηρίζουν τον αγώνα κατά του ρατσισμού όμως κάποιοι επέλεξαν να μη γονατίσουν συμβολικά στη γραμμή της εκκίνησης.

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Ποιοί οδηγοί της F1 δε γονάτισαν για το "Black Lives Matter"; [video]

Το αφιέρωμα της Formula 1 κατά τη διάρκεια του Αυστριακού Grand Prix για την υποστήριξη του κινήματος "Black Lives Matter" κατά του ρατσισμού, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους οπαδούς του αθλήματος όταν είδαν ορισμένους από τους οδηγούς να μη γονατίζουν στη γραμμή της εκκίνησης.

Το συμβάν έγινε πριν από το ξεκίνημα της σεζόν του 2020 που παρατάθηκε λόγω πανδημίας, ως μια συμβολική κίνηση μετά από απόφαση της ομοσπονδίας των οδηγών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι οδηγοί «στέκονται ενωμένοι με τις ομάδες τους απέναντι στο ρατσισμό και τις προκαταλήψεις, ενώ ταυτόχρονα ενστερνίζονται τις αρχές της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης, υποστηρίζοντας τη δέσμευση της Formula 1 σε αυτές».

 Όπως θα δείτε και στο βίντεο, όλοι οι πιλότοι της F1 φόρεσαν μαύρα T-Shirt με την επιγραφή "End Racism", εκτός από τον Lewis Hamilton που επέλεξε το σύνθημα "Black Lives Matter". Αντίθετα με την πλειοψηφία των οδηγών που γονάτισε συμβολικά, έξι πιλότοι αποφάσισαν να σταθούν όρθιοι - οι Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Kimi Raikkonen και Antonio Giovinazzi.

Ο Ιταλός Charles Leclerc δικαιολόγησε την απόφασή του στο twitter λέγοντας: «Πιστεύω πως αυτό που μετράει είναι τα στοιχεία και οι συμπεριφορές στην καθημερινή μας ζωή αντί για τυπικές χειρονομίες που μπορούν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενες σε ορισμένες χώρες. Δεν θα γονατίσω αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως είμαι λιγότερο αφοσιωμένος από τους υπόλοιπους στη μάχη κατά του ρατσισμού.»

Σε αντίστοιχο ύφος ήταν και η ανακοίνωση του Ολλανδού Max Verstappen: «Είμαι πολύ αφοσιωμένος στην ισότητα και τη μάχη κατά του ρατσισμού. Όμως πιστεύω πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφραστεί στο χρόνο και με τον τρόπο που του ταιριάζει. Δεν θα γονατίσω σήμερα αλλά σέβομαι και υποστηρίζω τις προσωπικές επιλογές κάθε οδηγού.»

Lewis Hamilton

Από τη μεριά του, ο Βρετανός Lewis Hamilton που είναι ο μοναδικός έγχρωμος οδηγός, γνωστός ακτιβιστής και θερμός υποστηρικτής του κινήματος "Black Lives Matter" δήλωσε: «Γνωρίζω τις απόψεις ορισμένων οδηγών αλλά στην τελική κανένας δεν θα έπρεπε να αναγκάζεται να γονατίσει. Δεν ζήτησα ποτέ ούτε απαίτησα από κανένα να γονατίσει. Δεν το ανέφερα καν. Αναφέρθηκε από τη διοργάνωση της Formula 1 και την ομοσπονδία Grand Prix Drivers Association. Άφησα τους πάντες να μιλήσουν και στη συνέχεια τους είπα παιδιά, εγώ θα το κάνω αλλά εσείς να κάνετε ότι νιώθετε πως είναι σωστό. Νιώθω ευγνωμοσύνη απέναντι σε όσους γονάτισαν μαζί μου. Είναι ακόμα ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλλά τελικά, το αν γονάτισες ή όχι δεν θα αλλάξει τον κόσμο. Είναι πολύ μεγαλύτερο θέμα ανά τον κόσμο αλλά για εμένα προσωπικά, ο καθένας έχει τη δική του προσωπική επιλογή.»

Θέση για την επιλογή των συναδέλφων του πήρε και ο Αυστραλός Daniel Ricciardo που δήλωσε: «Η συζήτηση με τους οδηγούς μου έδειξε πως όλοι μας είμαστε 100% μαζί με την υποστήριξη του μηνύματος και την εξάλλειψη του ρατσισμού. Κανένας από εμάς δεν είναι αντίθετος με αυτό οπότε όλοι το υποστηρίζουμε. Απλά πιστεύω πως υπήρξε μια δυσκολία με μερικούς οδηγούς και την εθνικότητά τους, και το συμβολισμό που έχει για αυτούς το να γονατίζουν. Προφανώς, ο λόγος που εμείς το κάναμε ήταν ξεκάθαρα για να υποστηρίξουμε το Black Lives Matter. Δεν είναι θέμα πολιτικής ή κάτι άλλο. Όμως υπάρχει μια λεπτή γραμμή για τις εθνικότητες ορισμένων οδηγών και το πώς θα μπορούσε να ερμηνευτεί αυτή η κίνηση τους. Τους ακούσαμε όλους, όλες τις απόψεις, και δεν θα εκθέσουμε κανένα. Όλοι μας αντιληφθήκαμε πως θα κάνουμε μόνο ότι νιώθουμε άνετα να κάνουμε. Και κανένας δεν θα κριθεί για την επιλογή του να μην σταθεί με συγκεκριμένο τρόπο ή να μην γονατίσει.»

Εκτός από τη συμβολική κίνηση των οδηγών, η ομάδα της Mercedes-AMG άλλαξε το χρώμα των μονοθεσίων της από ασημί σε μαύρο - και τις στολές των οδηγών της Hamilton και Bottas, ενώ η FIA δώρισε 1 εκατομμύριο ευρώ σε μη κερδοσκοπική οργάνωση με στόχο τη ενίσχυση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας στη Formula 1.

[Πηγή: news.com.au]

node/39416

Ξανά στην παραγωγή ανταλλακτικά για το Toyota 2000GT

Μέσω του προγράμματος GR Heritage Parts Project, η Toyota θα προσφέρει γνήσια εξαρτήματα για το 2000GT.

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2020 | Θάνος Παππάς Επικοινωνία

Ξανά στην παραγωγή ανταλλακτικά για το Toyota 2000GT

Μετά από τα ανταλλακτικά για τις γενιές A70 και Α80 της Supra, η Toyota Gazoo Racing ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει την παραγωγή εξαρτημάτων και για το 2000GT ως κομμάτι του GR Heritage Parts Project, με σκοπό να τα διαθέσει στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες αγορές, αποκλειστικά για τους ιδιοκτήτες του σπάνιου μοντέλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Toyota: Παραγωγή ανταλλακτικών για τις Supra A70 και A80

Η διάθεση γνήσιων ανταλλακτικών που δεν ήταν πλέον διαθέσιμα στην αγορά, θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να συνεχίσουν να οδηγούν τα μοντέλα τους χωρίς να ανησυχούν για το επόμενο σέρβις. Περισσότερες πληροφορίες για τα εξαρτήματα θα ανακοινωθούν από την 1η Αυγούστου 2020 στην ιστοσελίδα της Toyota Gazoo Racing. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου θα είναι διαθέσιμα μέσω του δικτύου αντιπροσώπων της Toyota όπως και τα ανταλλακτικά των υπόλοιπων μοντέλων - με τι διαφορά ότι θα προσφέρονται σε περιορισμένο αριθμό ανά ιδιοκτήτη για αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας.

2000GT parts

To Toyota 2000GT που παρήχθει σε περιορισμένο αριθμό 337 μονάδων μεταξύ 1967 και 1970, θεωρείται ένα από τα πιο ποθητά και πιο όμορφα αυτοκίνητα που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία. Το πισωκίνητο σπορτσκαρ φορούσε εξακύλινδρο σε σειρά κινητήρα 2,0 λίτρων που απέδιδε 150 PS και 175 Nm χαρίζοντάς του τελική ταχύτητα 220 km/h. Επίσης, είχε ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, δισκόφρενα και στους τέσσερις τροχούς και ζάντες από μαγνήσιο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Toyota 2000GT 1967-1970

Η αξία του στο χρηματιστήριο των κλασικών αυτοκινήτων έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, με τους συλλέκτες να καταβάλλουν επταψήφια ποσά για την απόκτησή του, καθιστώντας το το ακριβότερο ιαπωνικό μοντέλο στην ιστορία.