Fitcar PPV: Ένα Audi που καίει… θερμίδες! [video]

Fitcar PPV: Ένα Audi που καίει… θερμίδες! [video]

Ποδηλατείς ενώ οδηγείς, κι έτσι κρατιέσαι σε φόρμα!

Θυμάστε τα αυτοκινητάκια με πετάλια που είχαμε μικροί; Ε, αυτό είναι κάτι αντίστοιχο για μεγάλους.

Πάνω σε μια ιδέα του Σαουδάραβα εφευρέτη Nasser Al Shawaf και με τη συνεργασία της ολλανδικής εταιρείας μηχανολογίας BPO, δημιουργήθηκε το Fitcar PPV, ένα πραγματικό Pedal Powered Vehicle (όχημα κινούμενο με πεντάλ).

Τώρα βέβαια, μην το πάρετε κατά λέξη και νομίσετε ότι ο οδηγός κινεί το Audi A4 2.0 TFSI Avant automatic του 1,5 τόνου μόνο με τα πόδια του. Απλά, ο μηχανισμός του γκαζιού έχει αντικατασταθεί με ένα σύστημα πεντάλ ποδηλάτου, που συνδέεται με ένα σφόνδυλο ο οποίος με τη σειρά του ενεργοποιεί το γκάζι του κινητήρα. Με δυο λόγια, τα ηλεκτρονικά μετατρέπουν τις πεταλιές του οδηγού σε άνοιγμα του γκαζιού, οπότε όσο πιο ενεργά ποδηλατείς, τόσο γρηγορότερα επιταχύνει το αυτοκίνητο – και το αντίθετο.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το Fitcar PPV δίνει τις ίδιες τιμές επιδόσεων και κατανάλωσης που ανακοινώνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου (εδώ η Audi), παρότι ποδηλατείς για να το θέσεις σε κίνηση. Λογικό, αν το σκεφτείς. Επίσης, για να ελευθερωθεί χώρος για τα πετάλια και το σφόνδυλό τους, το πεντάλ του φρένου έχει καταργηθεί κι έχει αντικατασταθεί από ένα μοχλό που τον χειρίζεσαι με το δεξί χέρι, όπως σε οχήματα ΑΜΕΑ.

«Δουλεύω σε πολλές πόλεις του κόσμου όπου τα 60 λεπτά για τη μετακίνηση σπίτι-δουλειά και αντιστρόφως, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο», λέει ο Al Shawaf. «Αυτός είναι ένας όχι υγιεινός τρόπος να σπαταλάς πάνω από δύο ώρες καθημερινά. Έτσι, μου ήρθε η ιδέα του FitCar. Που κάνει ακριβώς ότι και ένα συμβατικό αυτοκίνητο, πηγαίνοντάς μας από το σημείο Α στο Β, αλλά με το FitCar μπορείς να ασκείσαι ενώ οδηγείς». Ο Σαουδάραβας προσθέτει ότι μπορείς να καις έως και 300 θερμίδες ανά 30 λεπτά διαδρομής με το FitCar.

Στην οδήγηση, χρησιμοποιείς τρεις απλές ρυθμίσεις. Πρώτα είναι η “Drive Slow” που είναι για αργή κίνηση σε πυκνή κυκλοφορία. Για να κινηθείς γρήγορα στον ανοιχτό δρόμο υπάρχει η “Drive Fast”, ενώ η “No Drive” σου επιτρέπει να ποδηλατείς και να ασκείσαι με το αυτοκίνητο σταματημένο.

Υπάρχει επίσης ένα περιστροφικό χειριστήριο που σου επιτρέπει να ρυθμίζεις την αντίσταση στα πεντάλ. 

«Αυτό είναι το πρωτότυπο 2, ένα Audi A4 Avant, που το επιλέξαμε λόγω της εργονομίας του εσωτερικού του, η οποία επιτρέπει μια άνετη θέση ποδηλασίας με αρκετό χώρο για να την κίνηση των πεντάλ», λέει ο ιδρυτής της BPO, Oscar Brocades Zaalberg. «Η φιλοδοξία μας είναι είτε να υιοθετηθεί η τεχνολογία μας από κάποιον κατασκευαστή αυτοκινήτων για μια επόμενη γενιά πιο “υγιεινών” μοντέλων, είτε να την προσφέρουμε εμείς ως κιτ εκ των υστέρων τοποθέτησης, σε όσους θέλουν να προσθέσουν το PPV ως έξτρα ενεργό εξοπλισμό στο αυτοκίνητό τους».

Το FitCar PPV έχει αναγνωριστεί με διεθνή ευρεσιτεχνία και αναμένεται η έγκριση του υπουργείου Συγκοινωνιών της Ολλανδίας (RDW) ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί σε όλη την ΕΕ.

[Πηγή: FitCar]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube