Ferrari: Πού οδηγεί τη θρυλική φίρμα ο John Elkann;

Ferrari: Πού οδηγεί τη θρυλική φίρμα ο John Elkann;

Ποιο είναι το όραμα του John Elkann για τη Ferrari; Αρκεί να «διαβάσει» κάποιος προσεχτικά τις τελευταίες του κινήσεις και θα καταλάβει ακριβώς πού το πάει…

Το 2019 ήταν μια ιστορική χρονιά για τη Ferrari. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ιταλικής φίρμας, οι πωλήσεις έσπασαν το φράγμα των 10.000 μονάδων. Για την ακρίβεια, καταγράφηκαν 10.131 ταξινομήσεις, νούμερο που αντιστοιχούσε σε αύξηση 9,5% σε σχέση με το 2018.

Ο τζίρος της εταιρίας ανήλθε σε €3,766 δισ. (+10,1% σε σχέση με το 2018), ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις νέων μοντέλων έφτασαν τα €2,926 δισ., με τις χορηγίες, τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος και τις λοιπές δραστηριότητες της φίρμας να προσθέτουν στα ταμεία ακόμα €538 εκατ.

Η Ferrari ήταν για μία ακόμη χρονιά το 2019, η πιο κερδοφόρα αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο. Κατά μέσο κέρδιζε €69.000 για κάθε αυτοκίνητο που πουλούσε, έχοντας ουσιαστικά περιθώριο κέρδους άνω του 20,0%.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό, η Porsche έπρεπε να πουλήσει κατά μέσο όρο τέσσερα αυτοκίνητα το 2019 για να έχει τα κέρδη της Ferrari από την πώληση ενός μόνο μοντέλου, ενώ πιο «θνητά» brands όπως η BMW ή η Mercedes-Benz, 18 αυτοκίνητα αντίστοιχα.

To 2020 βέβαια, ήταν μια δύσκολη χρονιά για τη Ferrari όπως και για το σύνολο των κατασκευαστών. Η πανδημία οδήγησε σε πάγωμα της παραγωγής, σε μειωμένες δράσεις στον τομέα των χορηγιών και φυσικά σε πτώση των πωλήσεων. Παρόλα αυτά, η ιταλική φίρμα άντεξε, χάνοντας μόνο ένα 10% των ταξινομήσεων της σε σχέση με το 2019 «κλείνοντας» το έτος, με 9.119 μονάδες.

Η Ferrari όμως ό,τι κι αν συμβεί, θα παραμείνει η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως που θα μπορεί να κοντράρει επί ίσοις όροις τις 12 κορυφαίες εταιρείες σε αναγνωρισιμότητα στο κόσμο. Η Brand Finance, στην ετήσια λίστα της με τα πιο ισχυρά εμπορικά σήματα του κόσμου έδωσε για μία ακόμη φορά την πρώτη θέση στη Ferrari (στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας), με την αξία του σήματος της να ορίζεται στα 9,1 δισ. δολάρια! Η ιταλική φίρμα, άφησε πίσω της εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι Deloitte, McDonald’s, Intel, Rolex, Neutrogena, PWC, Lego αλλά και Disney.

ferrari

Κι αν το 2019 ήταν μια χρονιά σταθμός σε επίπεδο πωλήσεων για τη Ferrari, το 2015 ήταν το έτος που άλλαξε το ρου της σύγχρονης ιστορίας για την ιταλική φίρμα. Η Ferrari, «εισέβαλε» στη Wall Street διαπραγματευόμενη μόλις το 10% των μετοχών της με τους επενδυτές να κάνουν σαν τρελοί προκειμένου να αποκτήσουν κάποιο από τα μαγικά «χαρτάκια» που ήταν προς πώληση. Η αξία τότε της μετοχής (στις 22/10/2015) ήταν 52 δολάρια. Σήμερα, διαπραγματεύεται στα 211,31 δολάρια. 

Η μετά Marchionne εποχή…
sergio

Η Ferrari έχασε δύο CEO μέσα σε δύο χρόνια. Ύστερα από τον θάνατο του Sergio Marchionne το 2018 ήρθε η παραίτηση του Louis C. Camilleri το 2020. Ο Camilleri, που πολλοί αμφισβήτησαν όταν ανέλαβε τις τύχες της Ferrari για το κατά πόσον θα μπορούσε να τη βοηθήσει αφού προερχόταν από τον χώρο της καπνοβιομηχανίας (είχε διατελέσει πρόεδρος στη Philip Morris International), απέδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά και στρατηγικές ικανότητες. Έκανε λάθη, κυρίως στην αγωνιστική ομάδα της Ferrari, αλλά το πρόσημο της παρουσίας του στη φίρμα κρίνεται θετικό. Μάλιστα, παρότι υπέρμαχος της φιλοσοφίας πως μια Ferrari πρέπει να κρύβει κάτω από το καπό κινητήρα V12 και όχι κάποιο ηλεκτρικό μοτέρ, εξέλιξε ενόσω ήταν o CEO της εταιρείας, την πρώτη υβριδική Ferrari, την SF90 Stradale…

Βέβαια το γυαλί στις σχέσεις του με τον John Elkann είχε ήδη ραγίσει. Ο εγγονός του Agnelli που ηγείται της Ferrari μέσω της ναυαρχίδας των εταιρειών της οικογένειας, της Exor, επιθυμούσε διακαώς την αλλαγή. Αμερικανο-αναθρεμμένος και πρωτίστως μπίζνεσμαν, ανέλαβε άμεσα δράση προχωρώντας σε μια κίνηση ματ.

Ανακοινώνει την πρόσληψη στις 9 Ιουνίου του 2021, του Benedetto Vigna, στον οποίο παραδίδει τα «κλειδιά» του μαγαζιού. Γκουρού της τεχνολογίας (υπήρξε επί σειρά ετών CEO στην ST Microelectronics, ενώ είχε ενεργό συμμετοχή και στην εξέλιξη των πρώτων iPhone της Apple) και κορυφαίος γνώστης των συστημάτων μικροηλεκτρονικής αναλαμβάνει για πρώτη φορά στην καριέρα του τη θέση του CEO σε μια αυτοκινητοβιομηχανία. Και δη, στη Ferrari… 

elkann

Ο Elkann δηλώνει στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ότι «η βαθιά κατανόησή του Benedetto για τις νέες τεχνολογίες που οδηγούν πλέον τις αλλαγές στη βιομηχανία μας, καθώς και η αποδεδειγμένη καινοτόμος σκέψη του, θα ενισχύσει περαιτέρω τη Ferrari και τη μοναδική ιστορία του πάθους και της απόδοσης που τη χαρακτηρίζει».

Τα οικονομικά funds της αγοράς ενθουσιάστηκαν με την κίνηση αυτή, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Ferrari έχει πλέον τον άνθρωπο που θα την οδηγήσει με ασφάλεια στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η ιταλική φίρμα η οποία προσφέρει ήδη υβριδικά μοντέλα και αναμένει το παρθενικό SUV όχημα της μέσα στην επόμενη διετία, έχει κάνει ευρέως γνωστό ότι το 2025 θα παρουσιάσει και το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Προκειμένου το μοντέλο αυτό να είναι αντάξιο των προδιαγραφών μιας Ferrari αλλά συνάμα και πρωτοπόρο στην κλάση του, ούτως ώστε να αποδείξει εμπράκτως στον ανταγωνισμό ότι «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω» ακόμα και στη νέα τάξη πραγμάτων, o Elkann, υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τη Yasa Limited από τη Βρετανία (εταιρεία που κατασκευάζει υψηλής απόδοσης ηλεκτρομοτέρ - μπαταρίες και έχει επίσης στενή σχέση με την AMG). Επιπλέον, συνάπτει συμφωνίες με πολλές ακόμα μικρότερες τεχνολογικές φίρμες που εξειδικεύονται στην ανάπτυξη νέων συστημάτων και εδρεύουν στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, μια «αγορά» που θεωρείται από τους γνώστες ως ο πυρήνας της καινοτομίας. Κάτι που ο Elkann γνωρίζει καλά.

Τελευταία κίνηση του, η υπογραφή πολυετούς μνημονίου συνεργασίας με τη LoveFrom. Το όνομα της εν λόγω φίρμας δε λέει τίποτα σε κανέναν. Θα απορήσουμε δηλαδή εάν κάποιος είχε ιδέα μέχρι πρότινος για την ύπαρξη της εν λόγω εταιρείας. Πίσω όμως από τη LoveFrom, που παρεμπιπτόντως δεν έχει ούτε καν ιστότοπο για να λάβει κανείς περισσότερες πληροφορίες για το ποιόν της (παρότι συνεργάζεται ήδη με την Airbnb), βρίσκονται οι Jony Ive και Marc Newson. Πρόκειται για δυο εκ των κορυφαίων στελεχών της Apple και υπεύθυνων για το σχεδιασμό και την εξέλιξη των Mac, iPod και iPhone, οι οποίοι αποχώρησαν από τον τεχνολογικό γίγαντα το 2019 προκειμένου να στήσουν τη LoveFrom. 

IVE

Στις πρώτες τους δηλώσεις οι Ive και Newson, έδωσαν το στίγμα του τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές μέλλον: «Ως ιδιοκτήτες και συλλέκτες μοντέλων της Ferrari, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότερο ενθουσιασμένοι από αυτή τη συνεργασία. Θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση του Flavio Manzoni (επικεφαλής στη σχεδιαστική ομάδας στη Ferrari) και ανυπομονούμε για τις συναρπαστικές ιδέες που θα ακολουθήσουν».

Ωστόσο, οι Jony Ive και Marc Newson δεν τα βρήκαν με τον επί σειρά ετών φίλο τους John Elkann προκειμένου να συμβάλλουν στο ντιζάιν -και μόνο- των νέων μοντέλων της Ferrari, αλλά κυρίως για να συνδράμουν με τις γνώσεις τους στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών-τεχνολογιών που θα εφοδιάσουν όλα τα μελλοντικά οχήματα της ιταλικής φίρμας. Θα είναι δηλαδή στενοί συνεργάτες του Benedetto Vigna, που «μιλούν» και την ίδια γλώσσα, και λιγότερο του Flavio Manzoni.

Ο Elkann, πιστεύει ακράδαντα ότι οι ευκαιρίες που προκύπτουν από την ηλεκτροκίνηση και άλλες καινοτόμες τεχνολογίες θα επιτρέψουν στην Ferrari να προσφέρει στους θαυμαστές της ακόμα πιο ξεχωριστά και μοναδικά προϊόντα στο εγγύς μέλλον. Στο ερώτημα βέβαια πότε θα σταματήσουν να κινούνται από κινητήρες V6, V8 και V12 τα μοντέλα από το Maranello κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Η απόφαση επαφίεται αποκλειστικά στον John Elkann. Άλλωστε αυτός κρίνει το τι θα παράξει η εταιρεία και πότε. Και ο ίδιος βέβαια θα επωμιστεί και τις συνέπειες των πράξεων του. Όποιες κι αν είναι αυτές.

Σίγουρα, τα επόμενα χρόνια (έως το 2030) η Ferrari δε θα σταματήσει να εφοδιάζει τα οχήματα της με τα συγκεκριμένα μηχανικά σύνολα. Ακόμα κι αν οι προδιαγραφές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ρύπους γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές. Θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα είτε αγοράζοντας «πιστοποιήσεις» από διάφορους κατασκευαστές όπως η Tesla είτε από τον όμιλο Stellantis, του οποίου ηγείται και εκεί ο Elkann.  

ferrari

Δε χωρά αμφιβολία όμως ότι η Ferrari έχει αρχίσει ήδη να σκέφτεται ηλεκτρικά με στόχο η μετάβαση της στο αμιγώς ηλεκτρικό στάδιο να προκύψει όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Επίσης, δε θα πρέπει να λησμονούμε το γεγονός πως και το κορυφαίο μηχανοκίνητο σπορ του πλανήτη, η Formula 1, βρίσκεται σε διαδικασία μετάβασης στη νέα ηλεκτρική εποχή. Και η Ferrari όπως και το σύνολο των κατασκευαστών που συμμετέχουν σε αυτήν το γνωρίζουν καλά και ετοιμάζονται ανάλογα. 

Το στοίχημα για τους Elkann, Vigna, Ive και Newson είναι μεγάλο. Ή θα προσθέσουν το όνομα τους με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Ferrari ή οι φανατικοί οπαδοί και αγοραστές των μοντέλων της ιταλικής φίρμας θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Πράγμα δύσκολο εάν θέλετε τη γνώμη μας τόσο γιατί το brand name αυτού του οργανισμού προκαλεί και θα συνεχίσει να προκαλεί… ανατριχίλα, όσο και γιατί εάν σε 5, 10, 15 χρόνια από τώρα όλα τα τετράτροχα του πλανήτη μπαίνουν στην πρίζα, κανείς δε θα μπορεί να κατηγορήσει τους Ιταλούς ότι δεν έμειναν πιστοί στις αρχές του ιδρυτή τους, Enzo Ferrari.

Άρα, η κατάσταση φαίνεται πως είναι win-win για τον Elkann και την παρέα του.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube