FCA: Στα $14 εκατ. η ετήσια αποζημίωση του Mike Manley

FCA: Στα $14 εκατ. η ετήσια αποζημίωση του Mike Manley

Στο ποσό περιλαμβάνονται εκτός από τον μισθό, ετήσια μπόνους αλλά και μετοχικά δικαιώματα ανάλογα με την επίτευξη στόχων.

Η Fiat Chrysler Automobiles καθόρισε την ετήσια αμοιβή του Mike Manley στα $14 εκατ., ποσό που επιμερίζεται σε αμοιβές σε μετρητά αλλά και μετοχικά δικαιώματα.

Ο 54χρονος Manley ανέλαβε επικεφαλής της FCA τον περασμένο Ιούλιο μετά τον αιφνίδιο θάνατο του προκατόχου του Sergio Marchionne.

Η εταιρεία κατέβαλε στον νέο CEO της για το έτος 2018  το ποσό των  $ 680.240 και επιπλέον θα λάβει για την ίδια χρονιά ένα επίδομα της τάξης των $ 367.000. Παράλληλα για το 2018 θα λάβει και 180.364 μετοχές της FCA, με την αξία τους να υπολογίζεται στα $16,61/μετοχή.

Η ετήσια αποζημίωση του Manley, έτσι όπως οριοθετείται από την εταιρεία, αποτελείται από ένα βασικό μισθό $1,6 εκατ. και ένα επίδομα $2,4 εκατ. καθώς και ένα μπόνους σε μετοχές αξίας $ 10 εκατ. Τα δύο τελευταία συνδέονται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της FCA, ο John Elkann έλαβε το 2018 μια αμοιβή της τάξης των €1,7 εκατ., αλλά δεν πήρε κάποιο ετήσιο μπόνους.
Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους για να συγκρίνουμε, ο Marchionne το 2018, χρονιά του θανάτου του, πήρε συνολικές αμοιβές (μισθό + μετοχές) $54 εκατ.

Σε σύγκριση με τον Marchionne, η αμοιβή του Manley είναι πιο εξορθολογισμένη και σύμφωνη με όσα ισχύουν περίπου για όλα τα στελέχη των εταιρειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Ο Marchionne  τα τελευταία χρόνια έπαιρνε έναν βασικό μισθό της τάξης των $4 εκατ. που ήταν πολύ υψηλότερος από αυτόν των ομολόγων τους στην General Motors και την Volkswagen. Παράλληλα πήρε πολλά και μεγάλα ποσά σε μπόνους συνδεδεμένα με την επίτευξη στόχων κατά τη διάρκεια της συγχώνευσης των FIAT και Chrysler.

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών της αυτοκινητοβιομηχανίας έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών σχολίων το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Ghosn. Ο τελευταίος φέρεται να αμείβονταν ετήσια αποζημίωση της τάξης των $15 εκατ., όμως οι εισαγγελείς αναφέρουν πως ο Ghosn έχει συνολικά αποκρύψει έσοδα της τάξης των $70 εκατ., κάτι που ο ίδιος βέβαια έχει αρνηθεί.  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube