Ευρώπη: Υβριδικά και EV ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ

Ευρώπη: Υβριδικά και EV ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ

Τον Σεπτέμβριο, στην ευρωπαϊκή αγορά, οι καμπύλες πωλήσεων των εξηλεκτρισμένων μοντέλων και των ντίζελ διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά.

Škoda Citigoᵉ iV

Για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή αγορά, οι πωλήσεις εξηλεκτρισμένων αυτοκινήτων υπερέβησαν αυτές των ντίζελ. Σύμφωνα με την Jato, η οποία ειδικεύεται στα δεδομένα ταξινόμησης αυτοκινήτων, το μερίδιο αγοράς των ηλεκτροκίνητων οχημάτων τον Σεπτέμβριο ήταν 25,2%, μεθερμηνευόμενο σε 327.800 πωλήσεις. Το ποσοστό των ντίζελ για τον ίδιο μήνα ήταν 24,8%.

Το διάγραμμα της Jato δείχνει πόσο διαταράχθηκε η ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία χρόνια. Το 2015, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Volkswagen, το ντίζελ κατείχε πάνω από το 50% των πωλήσεων στη Γηραιά Ήπειρο. Το Dieselgate επιτάχυνε τη μείωση των πωλήσεων αυτού του τύπου κινητήρα, αρχικά εις όφελος των βενζινοκίνητων, των οποίων το μερίδιο αγοράς φλερτάριζε με το 60% το 2019. Αλλά από τότε, η βενζίνη ακολούθησε φθίνουσα πορεία, πέφτοντας κάτω από το 50%.

Έτσι, τα αμιγώς θερμικά παρέδωσαν τη σκυτάλη στα εξηλεκτρισμένα μοντέλα. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς η Jato αθροίζει κλασικά υβριδικά, επαναφορτιζόμενα υβριδικά και 100% ηλεκτρικά, αλλά και mild hybrid. Τώρα κατά πόσον μπορούμε να περιλάβουμε ένα μοντέλο με ένα απλό και φθηνό σύστημα υβριδισμού (συχνά μια μίζα-εναλλάκτη) στην κατηγορία των υβριδικών, κατά την άποψή μας είναι αμφισβητήσιμο. Η Suzuki για παράδειγμα γενίκευσε εφέτος αυτή την εφαρμογή στην γκάμα της και η FIAT λανσάρισε έναν κινητήρα αυτού του τύπου στα 500 και Panda.

Hato table - hybdrid and EV sales, Sep. 2020
Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διείσδυση των εξηλεκτρισμένων μοντέλων στην αγορά. Η Jato αναφέρει ότι από τις 327.800 πωλήσεις εξηλεκτρισμένων ή «ολίγον τι» τέτοιων τον Σεπτέμβριο, σχεδόν οι μισές (47%) είναι plug-in hybrid και EV. Δηλαδή πάνω από 150.000 τέτοια πουλήθηκαν στην Ευρώπη μέσα στον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τα μοντέλα, το Tesla Model 3 συνεχίζει να κυριαρχεί στην οικογενειακή αγορά με τις μπερλίνες, με σχεδόν 15.800 ταξινομήσεις τον Σεπτέμβριο, έναντι 9.600 Volkswagen Passat! Το Renault Zoé έχει πετύχει επίσης μια μεγάλη επιτυχία για το 2020, με 11.000 περισσότερες παραδόσεις τον Σεπτέμβριο στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η Volkswagen ξεκίνησε επιτέλους τις παραδόσεις ID.3 (σχεδόν 7.900 πωλήσεις). Όσον αφορά τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά, η Mercedes-Benz A-Class κυριαρχεί στην κατάταξη (4.782 πωλήσεις), εμπρός από το Volvo XC40 (4.036). Στα υβριδικά, η Toyota Corolla είναι το Νο. 1 με 15.093 πωλήσεις.

Στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις επαναφορτιζόμενων υβριδικών και EV παραμένουν ακόμα ισχνές, με μερίδιο για τον Σεπτέμβριο μόλις 3,42% επί του συνόλου. Πρώτο σε πωλήσεις ήταν το Volvo XC40 PHEV με 37 αυτοκίνητα και μερίδιο 15,23% επί του συνόλου των ταξινομηθέντων BEV και PHEV.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube