Ευρωπαϊκές πωλήσεις: Κυριαρχία για το VW Group

Ευρωπαϊκές πωλήσεις: Κυριαρχία για το VW Group

Οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην ευρωπαϊκή αγορά σημείωσαν σημαντική άνοδο το Μάιο του 2021 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα αλλά παραμένουν αισθητά χαμηλότερες συγκριτικά με το 2019.

Τον περασμένο μήνα η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις της, της τάξεως του 73% σε σχέση με τον Μάιο του 2020. Σύμφωνα με τα στοιχεία των 26 ευρωπαϊκών αγορών, ο όγκος των νέων πωλήσεων ανήλθε σε 1.073.987 μονάδες, φθάνοντας αισίως το πρώτο 5μηνο του 2021, τις 5.150.831 ταξινομήσεις.

Παρά την σημαντική ομολογουμένως αύξηση, ο όγκος ήταν 25% χαμηλότερος από τον Μάιο του 2019 καθώς η αγορά συνέχισε να αισθάνεται στο πετσί της, τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα δεδομένα είναι αν μη τι άλλο ενθαρρυντικά αλλά στην πράξη η αγορά ανακάμπτει πιο αργά απ’ ότι περίμεναν οι κατασκευαστές.

Η απόδοση του ομίλου Volkswagen ήταν η δεύτερη υψηλότερη σε μηνιαία επίπεδα από το 2001. Το μερίδιο του Γερμανού κατασκευαστή ανήλθε στο 28,14% αποδεικνύοντας στην πράξη, ότι σε ευρωπαϊκό έδαφος παραμένει ο απόλυτος ηγέτης. 

Τα θετικά αποτελέσματα του Μάιου για το γερμανικό όμιλο οφείλονται όχι μόνο στα μοντέλα της VW αλλά και στις πολύ καλές επιδόσεις των Audi, Skoda, Seat αλλά και Cupra. Ο όμιλος Volkswagen δε είχε την «τύχη» να οδηγεί τις πωλήσεις (συνολικά) τόσο στην κλάση των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και των SUV μοντέλων, στο πιο εμπορικό κομμάτι δηλαδή της πίτας των πωλήσεων. 

T-Roc

Τα ηλεκτρικά μοντέλα σημείωσαν νέο ρεκόρ καταλαμβάνοντας για πρώτη φορά το 16% της αγοράς (για το μήνα Μάιο πάντα), με τα Crossover/SUV να μην έχουν αντίπαλο, αυξάνοντας το μερίδιο τους στο 45% επί του συνόλου των πωλήσεων. 

Οι ταξινομήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων αλλά και των Plug-in Hybrid ανήλθαν σε 171.415 μονάδες, άνοδος της τάξεως του 279% σε σύγκριση με το 2020. Ο όγκος των BEV ήταν 83.700 (+ 261%) και των PHEV 87.700 (+ 299%). Το μερίδιο αγοράς για τα Crossover/SUV σκαρφάλωσε από το 40,2% το Μάιο του 2020 στο 44,6% το Μάιο του 2021. 

Το Golf της Volkswagen οδήγησε την κούρσα των πωλήσεων overall, με το T-Roc να ηγείται της κατηγορίας των Crossover/SUV μοντέλων. Το Model 3 της Tesla ήταν για μια ακόμη φορά επικεφαλής στις πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, με το Ford Kuga να αναδεικνύεται το πιο δημοφιλές PHEV μοντέλο για το μήνα Μάιο. 

Εξαιρετικές επιδόσεις είχαν επίσης τα Renault Clio (2ο overall), Fiat 500 (3ο) και Toyota Yaris (5ο). Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις συνολικές πωλήσεις για το μήνα Μάιο αλλά και την πρώτη δεκάδα στα Plug-in Hybrid και ηλεκτρικά μοντέλα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube