€56 εκατ. πρόστιμο στη Mercedes-Benz από τους Κινέζους

€56 εκατ. πρόστιμο στη Mercedes-Benz από τους Κινέζους

Η κινεζική Δικαιοσύνη επέβαλε στη Mercedes-Benz το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατασκευαστή για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και μονοπωλιακές πρακτικές.

Στην Κίνα δεν τους αρέσουν οι πρακτικές που συνηθίζονται στην Ευρώπη και αφορούν την πώληση των ανταλλακτικών και τον καθορισμό της τιμής τους από τους ίδιους τους κατασκευαστές, που επιχειρούν έτσι να δημιουργήσουν μονοπώλιο σε αυτόν τον τομέα.

Πολύ ευαίσθητη σε αυτόν τον τομέα, η Κίνα δεν διστάζει να καταδικάσει τις μάρκες που επιχειρούν κάτι ανάλογο, όπως έκανε σε αυτή την περίπτωση με τη Mercedes-Benz, που είδε το όνομά της να προστίθεται σε μια λίστα βαριά τιμωρημένων που έχει ανοίξει από πέρυσι.

Αυτή τη φορά, είναι η περιφέρεια της Jiangsu, στα ανατολικά της Κίνας, που καταδίκασε τη Daimler-Mercedes-Benz να καταβάλει 56 εκατομμύρια ευρώ για συμφωνία τιμών που προκύπτουν από μονοπωλιακή θέση. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερο ύψος προστίμου που έχει ποτέ κληθεί να καταβάλλει κατασκευαστής αυτοκινήτου, παρόλο που και πέρυσι ο πέλεκυς της κινεζικής Δικαιοσύνης είχε πέσει βαρύς πάνω στους Ευρωπαίους κατασκευαστές.    

Η κινεζική Δικαιοσύνη καταλογίζει στο Γερμανό κατασκευαστή ότι άσκησε πίεση στους μεταπράτες να πωλούν σε συγκεκριμένες τιμές τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά, με την απειλή επιβολής κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονταν με τους επιβεβλημένους κανόνες και κηρύσσοντάς τους έκπτωτους της συμφωνίας συνεργασίας. Μ εαυτή την πρακτική, η Mercedes-Benz παραβίασε τη νομοθεσία που τιμωρεί τα μονοπώλια και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, παραβιάζοντας έτσι τα δικαιώματα των καταναλωτών και νοθεύοντας το παιχνίδι του ελεύθερου ανταγωνισμού. Μαζί με τη Mercedes-Benz καταδικάστηκαν και πολλοί Κινέζοι έμποροι που ενέδωσαν στις πιέσεις αυτές.

Η Mercedes-Benz δήλωσε ότι αποδέχεται την ετυμηγορία και ότι θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα για να συμμορφωθεί με το γράμμα του νόμου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube