Eταιρικά αυτοκίνητα: Ποιο είναι το δημοφιλέστερο στη Γερμανία;

Eταιρικά αυτοκίνητα: Ποιο είναι το δημοφιλέστερο στη Γερμανία;

Σε μια χώρα που παράγει Mercedes-Benz, Audi και BMW, η δημοφιλέστερη επιλογή στα εταιρικά αυτοκίνητα αποτελεί πραγματική έκπληξη.

Τα εταιρικά αυτοκίνητα θεωρούνται προνόμιο των υψηλόβαθμων στελεχών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και χρήσιμο εργαλείο δουλειάς -ειδικά στη Γερμανία, όπου πολλοί εργάζονται σε άλλη πόλη από εκείνη που διατηρούν τη μόνιμη κατοικία τους. Και συνήθως το όχημα προσφέρεται στους ενδιαφερόμενους μέσω χρονομίσθωσης.

Επικαλούμενη στοιχεία της ιδιωτικής εταιρίας Leaseplan, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αποκαλύπτει χρήσιμα στοιχεία για τα πιο δημοφιλή εταιρικά μοντέλα το 2021. Θα περίμενε κανείς ότι στην κορυφή των προτιμήσεων βρίσκονται μοντέλα από τις Mercedes-Benz ή BMW. Ή μήπως μία ακόμη πιο ακριβή Porsche;

VW Passat Variant

Κι όμως, τα στοιχεία δίνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα. Το δημοφιλέστερο εταιρικό αυτοκίνητο για το 2021 είναι το Passat Variant της Volkswagen, καθώς συγκεντρώνει το 5,8% των προτιμήσεων. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Παραδοσιακά το Passat θεωρείται κλασική επιλογή για τον οικογενειάρχη που θέλει πάνω απ' όλα αξιοπιστία στην κατασκευή και μεγάλο χώρο αποσκευών. Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί και σχεδιαστικά, χωρίς να χάνει την αξιοπιστία του.

VW, Ford, Skoda στην κορυφή

Ford
Δεύτερο μοντέλο, με 5% των προτιμήσεων -και μοναδικό SUV στα πέντε πρώτα εταιρικά οχήματα- αναδεικνύεται η υβριδική έκδοση του Ford Kuga. Ακολουθεί το Skoda Octavia Combi. Άλλωστε η τσεχική Skoda ανήκει, εδώ και πολλά χρόνια, στον γερμανικό όμιλο Vollkswagen. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ένας κλασικός ανταγωνιστής του Golf, το Ford Focus, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ένα ακόμη Skoda, το Superb Combi, που βασίζεται στην πλατφόρμα του Passat.

Είναι προφανές ότι το κόστος, η κατανάλωση και η αξιοπιστία του κινητήρα αποτελούν τα κύρια κριτήρια για την επιλογή εταιρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Skoda Enyaq

Τελευταία προσφέρονται όλο και περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. «Η στροφή αυτή διευκολύνεται από το χαμηλό κόστος κίνησης σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, αλλά και από τα φορολογικά κίνητρα», λέει ο Ρόλαντ Μάγιερ, επικεφαλής της γερμανικής LeasePlan, στην Handelsblatt. Επιπλέον, επισημαίνει, «η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων, η ταχύτητα φόρτισης και η ποιότητα των μπαταριών συνεχώς βελτιώνονται». Κορυφαίο ηλεκτρικό εταιρικό όχημα για το 2021, με 18,7% των προτιμήσεων, αναδεικνύεται το Skoda Enyaq iV. Στη δεύτερη θέση μας περιμένει μία έκπληξη, το μικροσκοπικό Renault Twingo Electric. Μόλις στην τρίτη θέση ακολουθεί το Tesla Model 3, που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το κορυφαίο ηλεκτρικό εταιρικό αυτοκίνητο σε όλη την Ευρώπη.

Κάποιοι πολιτικοί δίνουν το παράδειγμα
Τί γίνεται όμως με τα «υπηρεσιακά» αυτοκίνητα των πολιτικών που όπως και να το κάνουμε, πολλές φορές δίνουν το παράδειγμα για τους απλούς πολίτες; Την εποχή της παντοδυναμίας του, ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ υπερηφανευόταν ότι είναι «καγκελάριος όλων των αυτοκινήτων» (κατά το «πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων») και κάθε τόσο άλλαζε την υπηρεσιακή λιμουζίνα που χρησιμοποιούσε. Στα χρόνια της Άνγκελα Μέρκελ οι θηριώδεις Mercedes-Benz ή BMW  εγκαταλείφθηκαν για χάρη της διακριτικής πολυτέλειας ενός Audi.

Ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς επιστρέφει στην εγγυημένη συνταγή της πολυτελούς, θωρακισμένης Mercedes-Benz. Πάντως, το παράδειγμα φαίνεται να ακολουθούν πολλοί νεότεροι πολιτικοί. Με Audi εμφανίστηκε το βράδυ της Κυριακής η ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών (SPD) μετά τις εκλογές στο κρατίδιο του Ζάαρ. Εξαιρέσεις βέβαια επιτρέπονται- για να μην πούμε ότι επιβάλλονται- για λόγους εντοπιότητας. Αν και «Πράσινος», ο πρωθυπουργός της Βάδης-Βυρτεμβέργης, Βίνφριντ Κρέτσμαν, δύσκολα θα αποφύγει μία Mercedes-Benz. Αλλά και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ μάλλον θα προκαλούσε πολιτικό ζήτημα, εάν εμφανιζόταν με αυτοκίνητο διαφορετικό από μία επιβλητική βαυαρική BMW.

[Πηγή:Deutsche Welle]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE