Eργασιακή ειρήνη μετά από συμφωνία Hyundai - εργαζομένων

Eργασιακή ειρήνη μετά από συμφωνία Hyundai - εργαζομένων

Πάνω από 1,1 δις δολάρια η ζημιά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων - Τι προβλέπει η συμφωνία

Επήλθε η πολυπόθητη εργασιακή ειρήνη μετά από 20 σχεδόν ημέρες κινητοποιήσεων στα εργοστάσια της Hyundai στη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα συνδικάτα συμφώνησαν με την εταιρία σε ό,τι αφορά στο ύψος των αμοιβών και έτσι μπαίνει τ`έλος στις κινητοποιήσεις.
Να θυμίσουμε πως από τις 20 Αυγούστου υπήρχε μια σειρά από απεργίες ή στάσεις εργασίας που κόστισαν συνολικά στη Hyundai πάνω από 1,1 δις δολάρια, με την παραγωγή των εργοστάσίων της να υπολείπεται κατά  50.000 μονάδες.

Η τελική συμφωνία ανάμεσα στην εταιρία και τους εργαζόμενους μάλλον δεν θεωρείται νίκη των τελευταίων με αυξήσεις της τάξης του 5,14% και bonus ύψους περίπου 7.800 δολαρίων για τον καθένα.
Και αυτό διότι καταρχήν οι εργαζόμενοι ζητούσαν πολύ περισσότερα, ανάμεσα στα οποία ήταν ένα χρυσό μετάλλιο 56,25 γραμμαρίων για κάθε εργαζόμενο αξίας περίπου 2.400 δολαρίων (ως αναγνώρισε των μέχρι τώρα υπηρεσιών τους) και bonus της τάξης των 9.000 δολαρίων για κάθε εργαζόμενο του οποίου τα παιδιά αποφάσιζαν να μην φοιτήσουν σε κολέγιο, καθώς και bonus ίσο με δύο μισθούς για όσους εργαζόμενους ήταν στην εταιρία για πάνω από 40 χρόνια. Η αρχική πρόταση της Hyundai ήταν ένα ενιαίο bonus 5.500 δολαρίων μόνον.

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Reuters, οι στάσεις εργασίας μπορεί να μην έκαναν τόσο μεγάλη ζημιά στην παραγωγή αλλά η γενικότερη χασούρα της εταιρίας έφτασε ψηλά εξαιτίας και της πτώσης των πωλήσεων, οι οποίες έφτασαν το 20% μόνο στη Νότιο Κορέα. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 9%.
Έτσι, υπό την πίεση όλων των παραπάνω, η εταιρία αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τις προτάσεις της προς τους εργαζόμενους και να καταλήξει στη συμφωνία που αναφέραμε παραπάνω, η οποία μένει να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του Συνδικάτου.

Παράλληλα η Hyundai ανακοίνωσε πως το κενό που παρατηρήθηκε στην παραγωγή θα καλυφθεί με αύξηση της παραγωγής τα Σαββατοκύριακα και κάποιες υπερωρίες μέσα στις υπόλοιπες εργάσιμες ημέρες. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube