'Ερευνα - σοκ από Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τη συμπεριφορά των οδηγών

'Ερευνα - σοκ από Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τη συμπεριφορά των οδηγών

Μόνον στην οδήγηση δεν έχει επικεντρωμένη την προσοχή της, η πλειοψηφία των οδηγών

Σοκ προκαλούν τα συμπεράσματα της έρευνας του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Ανάπτυξης και Υγείας του Παιδιού των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μπρους Σάιμον - Μόρτον.
 
Στα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στο "New England Journal of Medicine" τονίζεται ότι οι οδηγοί κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το να οδηγούν: Τρώνε ή πίνουν, μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο ή στέλνουν γραπτά μηνύματα, ψάχνουν σταθμό στο ραδιόφωνο ή ρυθμίζουν την θερμοκρασία του αυτοκινήτου τους, τσεκάρουν το μακιγιάζ ή το χτένισμά τους στο καθρεφτάκι, κοιτάζουν διαφημιστικές πινακίδες ή βιτρίνες καταστημάτων και γενικά απασχολούνται με κάτι άλλο περίπου το ένα δέκατο (10%) του χρόνου που οδηγούν.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οδηγοί αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να έχουν ατύχημα, όταν πληκτρολογούν στο κινητό τους και παράλληλα οδηγούν, ενώ για τους νέους και άπειρους οδηγούς ο κίνδυνος αυξάνεται έως οκτώ φορές, όταν πληκτρολογούν ή σκύβουν για να πιάσουν τη συσκευή του τηλεφώνου τους. Μικρότερος, αλλά σαφώς αυξημένος (περίπου τριπλάσιος), είναι ο κίνδυνος ατυχήματος, όταν ο οδηγός τρώει. Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος ατυχήματος, όταν ο οδηγός απλώς μιλάει στο τηλέφωνο.
 
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να απαγορεύεται η χρήση κάθε είδους ηλεκτρονικών συσκευών την ώρα της οδήγησης και ειδικά για τους νέους οδηγούς.
 
Η μελέτη βασίστηκε σε ανάλυση βίντεο από κάμερες που είχαν τοποθετηθεί δειγματοληπτικά στα αυτοκίνητα περίπου 150 οδηγών ηλικίας έως 72 ετών για περίοδο 12-18 μηνών. Από αυτούς, το ένα τέταρτο ήταν νέοι οδηγοί (είχαν δίπλωμα το πολύ τρεις εβδομάδες). Οι υπόλοιποι οδηγοί είχαν κατά μέσο όρο εμπειρία 20 ετών.
 
Όπως είπε ο δρ. Σάιμον - Μόρτον, "καθώς όλο και νέες μορφές τεχνολογίας γίνονται διαθέσιμες πλέον στα αυτοκίνητα, είναι σημαντικό οι οδηγοί να μην αισθάνονται υποχρεωμένοι να απαντούν οποιαδήποτε εισερχόμενη κλήση ή μήνυμα. Για την ασφάλεια ιδίως των νέων οδηγών, θα πρέπει να περιμένουν για να απαντήσουν μια κλήση, μόνο όταν έχουν πια σταματήσει το αυτοκίνητο".
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube