Έπεσε έξω το πρότζεκτ Bloodhound για το ρεκόρ ταχύτητας [+video]

Έπεσε έξω το πρότζεκτ Bloodhound για το ρεκόρ ταχύτητας [+video]

Υπό αναγκαστική διαχείριση τέθηκε το πρόγραμμα για την επίτευξη του ρεκόρ των 1.600 km/h, λόγω έλλειψης πόρων.

Οι συντελεστές του όμως αισιοδοξούν ότι δεν έχει σημάνει ακόμη το τέλος.

Το Bloodhound, το πρόγραμμα για ένα νέο ρεκόρ ταχύτητας στην ξηρά, που ξεκίνησε το 2007 από τον πρώην κάτοχο του ρεκόρ, Richard Noble, και τον νυν ρέκορντμαν, Andy Green, τέθηκε υπό αναγκαστική διαχείριση, ένα χρόνο αφότου το όχημα έπιασε δοκιμαστικά τα 200 mph (320 km/h) στο αεροδρόμιο του Newquay, στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Πηγές μέσα από το πρόγραμμα λένε πως θα χρειάζονταν £5 εκατομμύρια (€5,7 εκατ.) για να τρέξει το όχημα με μόνο τον αεριοστρόβιλο (τζετ) και να πιάσει 500-600 mph (800-1.000 km/h) στην ήδη προετοιμασμένη τοποθεσία στη Ν. Αφρική, κάπου £15 εκατ. (€17 εκατ.) για πιάσει τα 800 mph (1.300 km/h) και να σπάσει το υφιστάμενο ρεκόρ, και περίπου £25 εκατ. (€28,4 εκατ.) για να επιτευχθεί ο τελικός στόχος: να ανεβάσει το ρεκόρ στα 1.000 mph (1.600 km/h).
  
Παρά την «αποτρόπαια» σημασία που δίνεται στην αναγκαστική διαχείριση, η ομάδα του Bloodhound επιμένει ότι αυτή δεν σημαίνει το τέλος του προγράμματος, αλλά αντίθετα μπορεί να γίνει το μέσο επιβίωσής του. Η FRP Advisory, που παίρνει τώρα το τιμόνι, είναι η ίδια ομάδα διαχειριστών που βρήκε πρόσφατα νέους ιδιοκτήτες κι εξασφάλισε το μέλλον της ομάδας Force India στη Formula 1. Ο συνδιαχειριστής Andrew Sheridan δείχνει να μοιράζεται την ίδια αισιοδοξία, καθώς περιγράφει το Bloodhound ως «ένα πραγματικά καινοτόμο σχέδιο, που έχει χτίσει ένα παγκόσμιο κοινό κι έχει εμπνεύσει μια νέα γενιά ταλέντων STEM [science, technology, engineering, maths] στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Δεν θα επιλέγαμε να είμαστε σε αυτή τη θέση», λέει εσωτερική πηγή στο Bloodhound, «αλλά έχουμε ενθαρρυνθεί πολύ από τη συμπεριφορά του διαχειριστών. Αναγνωρίζουν ότι είμαστε μοναδική περίπτωση κι έχουμε ήδη χτίσει μεγάλη παγκόσμια προβολή. Δηλώνουν ότι δεν θα μας έπαιρναν αν δεν ήταν σίγουροι για μια καλή έκβαση. Το ονειρικό σενάριο είναι να μείνουμε σε αυτή την κατάσταση για ένα ή ενάμιση μήνα, μετά να έρθουν ξανά τα λεφτά και να μπούμε σε δράση. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».

Οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 10 μήνες για να ετοιμαστούν για τις πρώτες απόπειρες στη Ν. Αφρική, έχοντας ενισχύσει την ομάδα των 5-6 ανθρώπων σε περίπου 15. Για να κυνηγήσουν το τελικό ρεκόρ των 1.000 mph θα χρειαστούν κάπου 40 άτομα.

Δείχνοντας απρόσμενα αποφασιστικός, ο Sheridan δηλώνει ότι πιστεύει πως η αναγκαστική διαχείριση παρέχει στην ομάδα «χώρο να αναπνεύσει» ώστε να βρει νέους επενδυτές. «Παρότι δεν είναι ένα ασήμαντο ποσό», λέει, «τα £25 εκατομμύρια, που ζητά η Bloodhound για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας, δεν είναι παρά ένα κλάσμα του κόστους για να τερματίσεις τελευταίος π.χ. σε μια σεζόν της F1 ή να τρέξεις μια ομάδα ιστιοπλοϊας του America’s Cup.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για τον σωστό επενδυτή να αφήσει μια κληρονομιά με διάρκεια. Ήδη συζητούμε με έναν αριθμό πιθανών επενδυτών και θα ενθαρρύναμε κάθε ενδιαφερόμενο να έρθει σε επαφή μαζί μας χωρίς καθυστέρηση».
   
[Πηγή: Autocar]
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube