Ένας βράχος έστειλε την εθνική αλλού! [video]

Ένας βράχος έστειλε την εθνική αλλού! [video]

Ήταν ένα απρόβλεπτο γεγονός που τίναξε στον αέρα τον προγραμματισμό και τη χάραξη του δρόμου. Ένας βράχος 3.800 τόνων ανάγκασε τις αρχές να τον παρακάμψουν αντί να τον ανατινάξουν!

Μερικές φορές, η απλούστερη λύση δεν είναι απαραιτήτως η καλύτερη ή η πιο προσιτή. Ό,τι συνέβη δηλαδή σε αυτό το έργο κατασκευής αυτοκινητοδρόμου στο Colorado, σε μια περιοχή με πολύ ιδιαίτερη γεωλογία, όπου οι βράχοι είναι πανταχού παρόντες στις πλαγιές. Δυστυχώς, όταν το συνεργείο που ήταν υπεύθυνο για την επισκευή αυτής της εθνικής οδού (ύστερα από κατολισθήσεις) βρέθηκε εμπρός σε αυτόν τον γιγάντιο βράχο στη μέση του έργου, έπρεπε να αποφασίσει: Να τον ανατινάξει ή να τον αφήσει εκεί και να χαράξει μια νέα διαδρομή για την εθνική.

colorado

Τελικά επιλέχθηκε η δεύτερη λύση, η οποία θα κοστίσει στους φορολογουμένους ούτε λίγο ούτε πολύ 1,3 εκατ. δολάρια. Κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει οργή από τη στιγμή που σπαταλήθηκε τόσο δημόσιο χρήμα, ενώ ο βράχος παρέμεινε στη μέση. Βέβαια, η πρώτη λύση, αυτή τη έκρηξης, κοστολογήθηκε ακόμη ακριβότερα, περίπου στα... 1,5 εκατ. δολάρια! Κόστος που αναλύεται στα φουρνέλα που θα χρειάζονταν για την ανατίναξη του βράχου, στη μεταφορά των «υπολειμμάτων», στον καθαρισμό και στην επισκευή της εθνικής οδού.

colorado

Αντί λοιπόν αυτός ο ογκόλιθος να κονιορτοποιηθεί σε δεκάδες μικρότερους βράχους, θα γίνει ο «Memorial Rock», ο οποίος διήνυσε πάνω από 300 m από το βουνό για να φτάσει κάτω, και τελικά να μείνει εκεί για πάντα, αφήνοντας στο διάβα του μια τάφρο βάθους 2,5 m.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube