Ελβετία: Βγάζει στο σφυρί σούπερκαρ αξίας €12+ εκατ.

Ελβετία: Βγάζει στο σφυρί σούπερκαρ αξίας €12+ εκατ.

Η ελβετική κυβέρνηση θα δημοπρατήσει αριθμό από σούπερκαρ, τα οποία κατασχέθηκαν από τη συλλογή του αντιπροέδρου της Ισημερινής Γουινέας, Teodoro Nguema Obiang Mangue, ύστερα από την καταδίκη του για διεθνή διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Obiang Mangue, γιος του προέδρου της χώρας, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo που κατέλαβε την εξουσία στην Ισημερινή Γουινέα ύστερα από πραξικόπημα το 1979, καταδικάστηκε επίσης για υπεξαίρεση από γαλλικό δικαστήριο το 2017. Ο Mangue είχε αποθηκευμένα τα αυτοκίνητά του στην Ελβετία όταν η ελβετική κυβέρνηση κατέσχεσε τη συλλογή των 25 αυτοκινήτων.

Η κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι ορισμένα από τα αυτοκίνητα δεν ήταν προσωπική ιδιοκτησία του Obiang Mangue, αλλά αντίθετα αποτελούν περιουσιακά στοιχεία του κράτους που στάλθηκαν στην Ελβετία για επισκευές, αναφέρει το Fox News. Το τίμημα της επίλυσης της υπόθεσης με την Ελβετία, σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου της Γενεύης, ήταν η παράδοση ολόκληρης της συλλογής προς πώληση, με τα έσοδα να προορίζονται για φιλανθρωπικές οργανώσεις προς όφελος του λαού της Ισημερινής Γουινέας. Εδώ να σημειώσουμε ότι με κατά κεφαλήν ΑΕΠ σχεδόν $32.000 είναι 50ή στον κόσμο, ενώ κατατάσσεται στην 121η θέση ανάμεσα σε 177 χώρες στο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Ο οίκος Bonhams είναι αυτός που θα χειριστεί την πώληση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στη Γενεύη.

Τα αυτοκίνητα είναι όλα τα κορυφαία εξωτικά μοντέλα, όπως μια LaFerrari, μια McLaren P1, μια Bugatti Veyron, μια Aston Martin One:77, ένα Koenigsegg One:1 και μια από τα εννέα Lamborghini Veneno Roadster, αξίας άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Η συλλογή του Mangue περιλάμβανε επίσης αντίγραφα του Batmobile Tumbler και του Tron eBike.

Teodoro Nguema Obiang Mangue

Αυτό δεν είναι ο πρώτος γύρος του Obiang Mangue με τις ευρωπαϊκές αρχές και τα εξωτικά αυτοκίνητά του. Ο Mangue συνέστησε προφανώς τη σημερινή συλλογή του ύστερα από μια προηγούμενη που περιλάμβανε δύο Bugatti Veyron, μια Porsche Carrera GT και μια Ferrari Enzo. Συλλογή που κατασχέθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση το 2011 και πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2013 για τέσσερα εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα ο Obiang Mangue φανταζόμαστε ότι θα προετοιμάζει την τρίτη συλλογή του, ενώ θα ψάχνει χώρα για την αποθήκευσή της, αλλά και με την κατάλληλη κοσμοπολίτικη αύρα για να τα κυκλοφορεί. Δύσκολο…

Πάντως αξίζει να κάνετε μια βόλτα στο web για να δείτε πώς μια πετρελαιοπαραγωγός χώρα (από το 1996) μπορεί με κακοδιαχείριση, διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές να βασανίζει το λαό της. Χωρίς καν (φανερούς) αποικιοκράτες…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube