Εισαγγελική έρευνα για δοσοληψίες υπουργού της Merkel με την Daimler

Εισαγγελική έρευνα για δοσοληψίες υπουργού της Merkel με την Daimler

Aφορούν στο «βέτο» που έθεσε η Γερμανία στην ΕΕ για τη μείωση του ορίου των εκπεμπόμενων ρύπων από τα αυτοκίνητα

Οι Γερμανοί εισαγγελείς στο Βερολίνο ερευνούν την πιθανότητα εμπλοκής του πρώην υπουργού Eckart von Klaeden σε όχι και τόσο “νόμιμες συναλλαγές” της κυβέρνησης της Angela Merkel με την Daimler.

O Klaeden πρώην ταμίας των Χριστιανοδημοκρατών, ανακοίνωσε τον Μάιο πως μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα εγκαταλείψει την κυβέρνηση για να αναλάβει τη θέση του επικεφαλής πολιτικού λομπιστά (chief political lobbyist) στην Daimler, θέση που τελικά ανέλαβε την 1η Νοεμβρίου.

Το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, έγραψε την Κυριακή (χωρίς να αναφέρει καμία πηγή), ότι ο Klaeden ενώ ακόμη είχε ενεργό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας και πρόσβαση σε τρία εμπιστευτικά έγγραφα της κυβέρνησης μεταξύ Ιανουαρίου και Μαίου 2013, είχε συναντηθεί με στελέχη της Daimler, με αντικείμενο τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση της ΕΕ για τις εκπομπές ρύπων.

Να θυμίσουμε πως η Γερμανία τον περασμένο μήνα μπλόκαρε μια συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για τη συγκράτηση των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων, με το επιχείρημα ότι το σχέδιο θα κοστίσει θέσεις εργασίας και στην Daimler, καθώς επίσης και στην  BMW αλλά και στην Audi.

Εκπρόσωπος των εισαγγελέων του Βερολίνου δήλωση την Κυριακή στο Reuters ότι η έρευνα προέκυψε μετά από ανώνυμη καταγγελία εναντίον του Klaeden και αυτό που εξετάζεται είναι αν αυτός, όντας ακόμη ενεργό κυβερνητικό στέλεχος αποκόμισε οικονομικά (ή άλλα) οφέλη από τη συγκεκριμένη του εμπλοκή.

Η Daimler από την πλευρά της, δια στόματος του εκπροσώπου της  Joerg Howe, δήλωσε πως «ανυπομονούμε για την εξέλιξη της έρευνας όντας πεπεισμένοι για την ακεραιότητα του Eckart von Klaeden. Πρόκειται για μια έρευνα που ξεκίνησε από μια ανώνυμη καταγγελία» συμπλήρωσε, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει προφανώς το θέμα.

Πηγή: Automotive news Europe

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube